Porota ohlásila nominace na Cenu Pavla Kouteckého, filmy budou k vidění na speciálních projekcích po republice

Porota ohlásila nominace na Cenu Pavla Kouteckého, filmy budou k vidění na speciálních projekcích po republice
Martin Dušek
Do nominací byly vybrány z celkového počtu přesně devadesáti dokumentů nejen filmy zavedených a oceňovaných dokumentaristů, ale i dokumenty méně známých režisérů. Nominované dokumenty budou uvedeny v rámci přehlídky Kino Cena Pavla Kouteckého 2012 v pěti městech, jméno vítězného režiséra zazní 13. června na slavnostním udílení ceny v pražském Divadle Archa.
Porota šestého ročníku Ceny Pavla Kouteckého letos využila možnost nominovat maximální možný počet deseti filmů. O vítězi rozhodne v předvečer vyhlášení, ten si pak odnese odměnu sto tisíc korun. Zatímco vloni si cenu převzala režisérka Linda Jablonská a účastníci dokumentární dílny Inventura za film Pozemšťané, koho budete volit , letos jsou nominováni tito tvůrci:

Nominovaní režiséři a filmy:
David Vondráček: Láska v hrobě
Vít Janeček:  Závod ke dnu
Veronika Mikalová: Roxanne
Olga Sommerová: Věra 68
Martin Dušek: Mein kroj
Šimon Špidla: Mrtvá trať
Martin Mareček: Pod sluncem tma
Saša Dlouhý a Roman Vávra: Trafačka – Chrám svobody
Helena Třeštíková: Soukromý vesmír
Klára Řezníčková: Trojmezí
Jejich filmy nominované na tuto cenu uvidí diváci na přehlídce Kino Cena Pavla Kouteckého 2012 od 30. května do 11. června v Plzni, Ústí nad Labem, Pardubicích a Benešově. V Praze se budou filmy promítat na Hlavním nádraží, v parcích Letná a Stromovka a ve Světozoru, přičemž venkovní projekce budou zdarma.