US tržby: Avengers mají miliardu! Nad Burtonem se stahují temné stíny.

US tržby: Avengers mají miliardu! Nad Burtonem se stahují temné stíny.
Temné stíny
20 let. Tolik stačilo, aby se vysmívaný žánr dostal na výsluní diváckého zájmu. Kdysi byly komiksy na filmovém plátně podobně problémovou veličinou, jako herní adaptace - studia na filmech šetřila, herci byli při troše štěstí z druhé ligy a režiséři se předháněli v tom, kdo více znásilní předlohu. Samozřejmě, existovaly výjimky (jako třeba Batman /1989/ Tima Burtona), ale neudávaly trend. Pouze potvrzovaly pravidlo. Až nástup Spider-Mana a X-menů ukázal, že nemusí být komiksové filmy jen pro úzkou skupinku nadšenců a studia konečně začala do projektů pumpovat dostatek peněz.
Johnny Depp, Michelle Pfeiffer
Temné stíny
Marvel se po několika externích pokusech odhodlal k plné kontrole, natočil pár sólovek a nyní se pečlivé budování zázemí krásně zúročuje. Avengers (2012) vydělali v US kinech o druhém víkendu 103 milionů dolarů, což je opět rekord. A celosvětově mají rovnou miliardu, což je přímo pohádkový výsledek. Aktuálně jsou Avengers 11tým komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. Bude zajímavé sledovat, jak vysoko se nakonec vyšplhají.
Špatná budoucnost se naopak rýsuje Burtonovým Temným stínům (2012), které debutují na druhém místě. Komediální oddechovka si odnáší spíše vlažné recenze a díky masovému zájmu o hrdiny se Burton musí spokojit jen s těmi nejvěrnějšími. Ti mu o prvním víkendu dopřáli 28 milionů dolarů, což je (vzhledem ke kultovnímu statutu seriálové předlohy) de facto propadáková pozice. Temné stíny navíc stály nemalých 150 milionů. Je otázkou, jak rychle budou vyklízet pole a co půjde do kasičky ze zbytku světa (zatím 36 mega). Možná se film nakonec zaplatí, megahit z toho ale vážně nekouká.
Báječný hotel Marigold
Báječný hotel Marigold | BontonFilm
Pro zbytek žebříčku platí to samé, co minulý týden - ostatní filmy vybírají drobky po Avengers. Třetí je černošská komedie Think Like a Man (2012). Čtvrtá vybíjená Hunger Games (2012). Pátý Talisman (2012). Na šesté pozici v USA stále přehlížení Piráti! (2012), kteří si nicméně již na celosvětových tržbách nastřádali téměř stovku. Sedmá komedie The Five-Year Engagement (2012). Na osmičku vyskočil Báječný hotel Marigold (2012), jemuž pouhých 178 kin stačilo na vydělání 2,6 milionů dolarů. Možná je škoda, že tahle příjemná komedie nešla do širší distribuce. Ve zbytku světa má už 75 milionů.
Devátý je dokument Chimpanzee (2012) a na desítce poslední nováček týdne, příšerně hodnocené dramedy Girl in Progress (2012) s Evou Mendes, s nímž se s největší pravděpodobností v českých kinech nesetkáme.
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.