18.týden-kinopremiéry: Avengers, Věra Čáslavská, Erich von Däniken a 10 tisíc lososů

18.týden-kinopremiéry: Avengers, Věra Čáslavská, Erich von Däniken a 10 tisíc lososů
Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid aneb Karel Vachek znovu zasahuje!
Jednoznačný tahák představují Avengers, zfilmovaní hrdinové marvelovských komiksů. Snímek sází podobně jako akční pecka Expendables na vysokou koncentraci hvězd. To v případě Avengers znamená, že vedle sebe uvidíte Iron Mana (Robert Downey jr.), Thora (Chris Hemsworth), Kapitána Ameriku (Chris Evans) nebo Černou vdovu (Scarlett Johansson). Protivníkem jim bude Loki (Tom Hiddleston), kterého již znáte z filmového Thora. Režisér Joss Whedon se těžkého úkolu zhostil velmi dobře, naše redakce snímku dává 85%. Další recenze Avengers naleznete zde.
premiery-cz-avengers-vera-caslavska-erich-von-daniken-a-10-tisic-lososu-2
Věřte tomu, nebo ne, ale tady se bude ve vodě prohánět 10 tisíc lososů! Zařídí to Ewan McGregor.
Druhou premiérou týdne je novinka Lasse Hallströma Lov lososů v Jemenu. Režisér se již blýskl snímky jako Pravidla moštárny, Čokoláda nebo Hačikó – Příběh psa. I v jeho novince se hraje na magický realismus a romantickou notu. Ewan McGregor dostane za úkol nasadit do jemenského jezera lososy. Pro věc se navíc nadchne britská vláda, která tím chce odvrátit pozornost od politického konfliktu. McGregorovu pozornost naopak připoutá asistentka Emily Blunt, která s ním nevšední misi absolvuje. Hallström dokáže i v případě Lovu lososů v Jemenu dojmout, své místo má v příběhu i tentokrát morální konflikt, objevující se ve všech jeho dříve uváděných snímcích. Lov lososů v Jemenu od nás získává 80%. Recenze snímku naleznete zde.
premiery-cz-avengers-vera-caslavska-erich-von-daniken-a-10-tisic-lososu-1
Věra 68, dokument pojednávající nejen o osudovém roku v životě Věry Čáslavské, naší slavné sportovkyně.
Dále do kin vstupuje dokument Olgy Sommerová Věra 68. Řeč je o Věře Čáslavské, pro níž se rok 1968 vrcholem kariéry, když vyhrála na olympiádě v Mexiku a téměř celý svět jí ležel u nohou. Armády východního bloku si o tom myslely své a ještě v létě 1968 obsadily Československo. Dokument pojednávající o vzletech a pádech naší velké sportovkyně jsme neměli možnost vidět, vzhledem k osobitému přístupu dokumentaristky Sommerové lze očekávat, že půjde o dílo upřímné a originální.
premiery-cz-avengers-vera-caslavska-erich-von-daniken-a-10-tisic-lososu
Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid aneb Karel Vachek znovu zasahuje!
I poslední premiéra pochází od českého tvůrce. Samorost tuzemského dokumentu Karel Vachek natočil esej Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid. A o čem v dokumentu půjde? Autor se ani tentokrát nebojí jít proti proudu a svou filmovou koláž skládá z názorů skeptiků, senzibilů nebo astrologů, kteří nahlédnout pod povrch zdánlivě uspořádaného světa. Objeví se tu například Antonín Baudyš a Erich von Däniken. A to už je pořádné lákadlo. Recenze snímku naleznete zde.
Sledujte naše video s premiérovými snímky:
Přehled všech premiér naleznete ZDE.