Moderátor "Nerez" půjde před soud za 80 miliónovou škodu nejen českému filmu

Moderátor "Nerez" půjde před soud za 80 miliónovou škodu nejen českému filmu
Vratné lahve | Photos copyright © Falcon
Transformers: Pomsta poražených
Transformers: Pomsta poražených | Paramount Network
Soud bude rozhodovat i o propadnutí věcí užitých ke spáchání trestného činu – stolního počítače s dvěma harddisky, externího harddisku, stolního počítače a téměř dvou tisíc DVD a CD. Obžalovaný muž na uvedeném diskusním fóru zveřejňoval pod přezdívkou „Nerez“ příspěvky o filmech a seriálech s odkazy na nelegální rozmnoženiny audiovizuálních děl, které zpravidla sám uložil na různé internetové filehostingové servery. Protiprávního jednání se dopouštěl po mimořádně dlouhou dobu 4,5 roku a v obrovském rozsahu. Zprvu nahrával pirátské kopie na servery RapidShare a CzShare, později začal využívat službu Multiload, prostřednictvím které nahrával nelegální kopie filmových a seriálových děl na hlavní české filehostingové servery v mnoha kopiích. Např. jen na jediný z těchto serverů, Hellshare, uložil 11 591 souborů. Na tento server nahrával i v okamžiku, kdy u něj policie začala provádět domovní prohlídku.
Transformers: Pomsta poražených
| Paramount Network
Protiprávního jednání se obžalovaný dopouštěl od září 2006, a za tuto dobu stihl dle obžaloby tímto způsobem rozšířit rozmnoženiny minimálně 2 066 ks chráněných audiovizuálních děl, zpravidla v mnoha kopiích. Např. český film Jana Svěráka Vratné lahve umístil na internet ve 25 kopiích, americký trhákTransformers: Pomsta poražených v 18 kopiích či populární komedii Taková normální rodinka v 16 kopiích. Majetková újma, kterou tímto jednáním obžalovaný poškozeným zastoupeným Českou protipirátskou unií způsobil, přesahuje 80 milionů korun. Na serveru Warcenter, sloužícímu k zveřejňování odkazů na nelegální kopie filmů, seriálů, hudby, softwaru, e-knih a jiného materiálu chráněného autorským zákonem, působil zároveň jako moderátor, což znamená, že se významným způsobem podílel na jeho provozu. Jeho úkolem bylo udržovat pořádek a přehlednost ve filmových sekcích, vytvářet pravidla pro organizaci příspěvků, mazat odkazy na falešné soubory apod. Z pravidel, které obžalovaný sám vytvořil, vyplývá, že si byl vědom skutečnosti, že jsou na fórum vkládány odkazy na filmy umístěné neoprávněně na internet ještě před jejich oficiálním vydáním na DVD či Blu-ray nosičích a nepřímo k tomuto jednání ostatní uživatelé vybízel. Na protiprávnost jeho jednání jej několikrát upozornil i server storage.to výzvami k odstranění jeho uploadů jako souborů porušujících autorská práva.
Transformers: Pomsta poražených
| Paramount Network
Obžalovaný přitom vystupoval jako milovník filmů a nelegální kopie na internet nahrával údajně proto, aby získal volné kredity ke stahování dalších filmů. Bohužel právě takoví filmoví „fanoušci“ zahlcují filehostigové servery jako jsou Uložto, Hellshare či Sharerapid desítkami a stovkami tisíc nelegálních kopií, čímž způsobují filmovému průmyslu obrovské ztráty. Každou takovou pirátskou kopii si stáhnou stovky a tisíce lidí, známější tituly v průměru dokonce jeden až pět tisíc, a výjimkou nejsou ani stažení v řádu desítek tisíc. Takoví diváci přitom za zhlédnutí díla autorům nic nezaplatí, takže je stále složitější, zejména v českých poměrech, sehnat na financování filmů dostatek prostředků.
Zdroj: ČPU Česká protipirátská unie