Finále Plzeň 2012: Novinky, hvězdy, talkshow, Terapie, Trojani, Fuka i 3D

Finále Plzeň 2012: Novinky, hvězdy, talkshow, Terapie, Trojani, Fuka i 3D
| če
Miroslav Krobot, Ondřej Vetchý
Aktuální hit českých kin, Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, patří i k těm nejlepším za poslední rok. | BontonFilm
Polská kinematografie - Na festivalu bude ve světové obnovené premiéře promítnuta zrestaurovaná kopie filmu režiséra Janusze Majewského Dvojí svět hotelu Pacifik, kterou provedlo Filmové studio TOR, jehož ředitelem a uměleckým šéfem je právě Krzysztof Zanussi. Vedle Zanussiho snímku Ochranné zbarvení (1976) a výběru současných polských filmů diváci uvidí i retrospektivu dalších snímku Janusze Majewského, který spolupracoval mj. i s českými filmovými osobnostmi – například kameramanem Miroslavem Ondříčkem či řadou našich herců. „Janusz Majewski navíc účast na festivalu již také potvrdil,“ doplňuje Ivan Jáchim.
Cigán
Martin Šulík bude mít svoji vlastní retrospektivu a Cigána v hlavní soutěži. | BontonFilm
Pocta Martinu Šulíkovi - Padesátiny oslaví na podzim nejvýraznější osobnost polistopadové slovenské kinematografie Martin Šulík, jeho tvorbu připomene retrospektiva připravená společně se Slovenským filmovým ústavem.
Křídla slávy - Festival připomene i další letošní jubilanty, mj. uvede režisérskou verzi snímku Miloše Formana Amadeus. Prostřednictvím zrestaurované kopie Markety Lazarové vzdá hold i hudebnímu skladateli Zdeňku Liškovi, herci Josefu Kemrovi a výtvarníkovi Theodoru Pištěkovi.
Workshopy - Mj. na témata Jak se dělá 3D či František Fuka a konec titulků v Čechách.
Jiří Černý
Jedním z velkých favoritů na Zlatého ledňáčka bude nejspíš Příliš mladá noc. | CinemArt
Terapie - Na festivalu bude uvedeno všech 45 dílů seriálu HBO Terapie s Karlem Rodenem v hlavní roli, mimochodem, momentálně se už velmi usilovně připravuje pokračování.
Sága rodu Trojanů - Druhým rokem přináší Finále sekci, která sdružuje dílo umělců, spojených příbuzenským vztahem. Po rodině Procházků je na řadě Sága rodu Trojanů. Jubilantem v této sekci je Ladislav Trojan.
Talkshow - Když se sejdou dva filmaři, dvě skutečné osobnosti, je vždycky o    čem si povídat. To bude jistě případ talkshow, v nichž se potkají Petr   
Johana Ožvold
Johana Ožvold | Unarfilm
Autorská čtení - Tereza Boučková, Michal Viewegh a Petr Šabach.
Hudební program - V plzeňském klubu Anděl vystoupí mj.  Midi Lidi a Wich.
Panel připravovaných filmů - Jeden z tradičních vrcholů Finále je určen převážně filmovým odoborníkům, neboť na něm bude představena převážná většina českých novinek, které právě vznikají, nebo které by v dohledné době velmi rády vznikly.
Přednáška - Tomáš Sedláček pohovoří o vztahu filmu, filosofie a ekonomie.
Více o programu na adrese www.festivalfinale.cz.