Tržby: Hunger Games převálcovaly Twilight ságu, John Carter počítá ztráty

Tržby: Hunger Games převálcovaly Twilight ságu, John Carter počítá ztráty
Hunger Games (2012) získaly nejen první pozici v TOP10 US žebříčku, ale dokonce čestné bronzové místo v rámci největších openingů historie. Víc vydělal jen Temný rytíř (2008 / 158 mil.) a Harryho Pottera (2011 / 169 mil.), přičemž nejúspěšnější díl Twilight ságy měl 142 (Nový měsíc / 2009). U nás se to nemusí zdát, neboť mánie Hunger Games tu teprve začíná, start v amerických kinech nicméně jasně ukazuje, o jak silnou značku jde a je slušná šance, že film US tržbách porazí jak oblíbenou romantiku upír / vlkodlak / tuctovka, tak kouzelníka s jizvou na čele. Ve zbytku světa to nicméně možná tak horké nebude, neboť prozatímní mimoamerické tržby jsou jen 59 milionů. Je otázkou, jestli nakonec vlna her zasáhne naplno i Evropu, v zámoří jde každopádně o jeden z největších hitů posledních let.
Jonah Hill, Channing Tatum
21 Jump Street
Výborně hodnocení komedie 21 Jump Street (2012) si připsala na konto dalších 21 milionů a je na druhém místě. Studio se již chystá na druhý díl. Animovaný Lorax (2012) tentokrát na trojce s 13 miliony. Na čtyřce největší komerční průšvih dekády, John Carter: Mezi dvěma světy (2012), u něhož již studio počítá se ztrátami 200 milionů dolarů. I to je možná ještě ta optimističtější varianta. Celosvětově má totiž Carter na kontě 234 milionů dolarů, což je pořád o 16 méně, než kolik stál. Nemluvě o tom, že propagace prý stála další čtvrt miliardu a film musí vydělat v kinech minimálně 2x tolik, aby se vůbec vrátily náklady. Carterovy tržby by se proto měly pohybovat někde na hranici jedné miliardy. A tomu se film rozhodně ani nepřiblíží.
Josh Hutcherson, Vanessa Hudgens, Luis Guzmán, Dwayne Johnson
Cesta na tajuplný ostrov 2 | Warner Bros.
Zbytek žebříčku se nese v malých částkách (holt většina lidí vyrazila na teenagery bojující v aréně). Na pětce válečné Act of Valor (2012), na šestce pařební Project X (2012) a na sedmičce komediální propadák A Thousand Words (2012). Na osmé pozici poslední novinka týdne, velmi špatně hodnocené drama October Baby (2012), s nímž se nepochybně příště v žebříčku nesetkáme. Devátý akční hit Nepřítel pod ochranou (2012) a desítku tentokrát uzavírá dobrodružná Cesta na tajuplný ostrov 2 (2012).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.