Recenze: Příliš mladá noc má správně hutnou, ujetou atmosféru

Recenze: Příliš mladá noc má správně hutnou, ujetou atmosféru
Příliš mladá noc | CinemArt
Jiří Černý
| CinemArt
Co přesně prožijí, to se jednak dost těžko popisuje, a také bych nechtěl příliš spoilerovat. Řekněme, že dva neznámí chlapíci s jedním děvčetem chtějí po chlapcích jistou drbnou službu, následkem které se jich všech ocitne v jednom bytě, kde se pak různě paří (alkohol, drogy a dojde dokonce i na nejhorší, tzn. na Mortal Kombat na PS3). V průběhu večera se k této pětici přidá ještě policista, který se přijde podívat, co je to tam za rámus, a už zůstane.
Nevím přesně, jaká je oficiální definice ohledně distribučního formátu tohoto filmu, ale "vypadá" jako studentský film a odpovídá tomu i jeho délka (něco přes 60 minut).

Většina filmu se odehrává v onom bytě, nedočkáte se nějakých akčních scén a nedočkáte se ani nějak zásadního děje. Je to tzv. "pocitový film", a patří rozhodně k těm lepším.

Trailer:

I když je na vícero místech filmu patrné, že tvůrcům chyběly zkušenosti i peníze, jde po režijní a herecké stránce o slušně zvládnutou záležitost.
Natálie Řehořová, Martin Pechlát
| CinemArt
Tím mám na mysli především to, že mi často na filmech vadí, když něco není dostatečně vysvětleno a nechápu iracionální chování postav. Příliš mladá noc je ale tak dobře natočená a má od začátku do konce takovou správně hutnou, ujetou atmosféru, že není na závadu, když u většiny postav vlastně vůbec nevíme, proč jsou tam kde jsou a proč se chovají tak, jak se chovají (a proč například nikoho nenapadne zavolat rodičům těch maých kluků). Když potom těsně před koncem nastane pár záběrů, které nemohou být realita (ale spíše nějaký flashback / flashforward spojený s opileckou fantazií), do atmosféry filmu to zcela organicky zapadne.
Nic se nevysvětlí, nic z toho nevyplyne, nikdo nic neřeší, ale byla to fakt divná noc, kterou si většina účastníků bude pamatovat. A divák taky.

Nabízí se srovnání s filmem Čtyři slunce (2012 / oba jsem viděl těsně po sobě), který je o něčem podobném (pár zkrachovalců se protlouká životem a vyvrcholí to čímsi neuchopitelným), je sice profesionálněji natočen, ale nepodařilo se mu tak dobře skloubit podivnou realitu se závěrečným mystičnem.
Hodnocení: 60%