Český lev 2011: První nominace vyhlášeny! (+ reportáž)

Český lev 2011: První nominace vyhlášeny! (+ reportáž)
Lvice Lucie Bílá!
Nejdřív pět nominací, pak jen tři a až potom jeden vítěz
Po loňské smršti změn se letos nic podstatného nemění. Na nominačním večeru bude v každé kategorii vyhlášeno pět nominací, o měsíc později na hlavním večeru se jejich počet nejdříve zúží na tři a vzápětí bude vyhlášen vítěz. "Tento model se nám loni osvědčil, správně dávkuje napětí a dělá celou soutěž ještě zajímavější," vysvětluje výkonný ředitel České filmové a televizní akademie (ČFTA), režisér a producent Petr Vachler.
cesky-lev-2011-prvni-nominace-vyhlaseny-1
Zleva ředitel marketingu Frekvence 1 Pavel Renčín, PR manažerka a tisková mluvčí společnosti Renault Česká republika Jitka Skaličková, tisková mluvčí Karlovarských minerálních vod a zástupkyně Magnesia, generálního partnera cen, Bibiana Beňová, moderátorka hlavního večera Lucie Bílá, ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler, moderátoři nominačního večera Ester Kočičková a Jakub Žáček, marketingový ředitel Seznam.cz Michal Vodák a ředitelka vývoje programu a programových formátů České televize Jana Kasalová
Vrátí se Sazka s cenou pro scenáristy?
Sedm let podporovala společnost Sazka Cenu o nejlepší dosud nerealizovaný scénář a pomohla tak na svět nejednomu kvalitnímu filmu a k objevení nejednoho výjimečného scenáristy. Kvůli vlastním trablům a změnám majitele ale  Sazka před dvěma lety od podporování nových filmových látek upustila. "Víme, jak velmi dobrý ohlas Cena Sazky mezi filmovými tvůrci měla, takže bychom ji určitě rádi obnovili, ať už se Sazkou nebo s jiným silným partnerem," říká Petr Vachler. "Sehnat finančně velmi silného sponzora v době všudypřítomné finanční krize ale není nijak snadné."
cesky-lev-2011-prvni-nominace-vyhlaseny-5
Lucie Bílá, Lucie Bílá, Lucie Bílá, Lucie Bílá, Lucie Bílá, Lucie Bílá, Lucie Bílá... Mnohonásobná Česká slavice je sice v jednom kole, ale čas na Českého lva si vyblokovala velmi ráda.
Dostane Českého lva komedie?
A jak komentovat samotné, zatím ohlášené nominace? O Českého lva za nejlepší zahraniční film se kromě jiných uchází i jeden z nejúspěšnějších filmů Woodyho Allena posledních let Půlnoc v Paříži. Nebývá zvykem, aby se komedie dostala tak daleko. Srdce akademiků na celém světě totiž obecně planou spíš pro vážnější žánry, proto mezi favority sobotního udílení patří spíš osmioscarové historické drama o koktajícím panovníkovi Králova řeč a podmanivá sci-fi Melancholia o dvou sestrách a jednom velmi neobvyklém čekání na katastrofu globálních rozměrů. Překvapit by mohlo i drama Černá labuť o baletce, která začíná ztrácet půdu pod nohama. Vítězství Almodóvarovy Kůže, kterou nosím či Allenovy Půlnoci v Paříži by bylo velkým překvapením.
cesky-lev-2011-prvni-nominace-vyhlaseny-8
Klíčové osoby letošních Lvů: moderátorka hlavního večera Lucie Bílá, režisér a producent Petr Vachler a moderátoři nominačního večera Ester Kočičková a Jakub Žáček. Pro Lucii je to druhý Lev (poprvé dělala bezejmennou podavačku skleněných sošek na ročníku moderovaném Jaroslavem Duškem), pro Petra devatenáctý, pro Ester čtvrtý a pro Jakuba druhý.
FAMU vs. FAMO 3:2. A Vojtěch Moravec znovu ve hře! 
Cena Magnesia pro nejlepší studentský film roku si loni odbyla kromobyčejně úspěšnou premiéru. Její vítěz - Graffitiger Libora Pixy - to totiž nakonec dotáhnul až k nominaci na studentského Oscara. 
5,-Kč
5,- Kč | FAMO
A hodně povedené kousky se dostaly i do letošní finálové pětice (vybíralo se z celkem 166 studentských snímků)! Marek Ciccotti z písecké FAMO se v dokumentu 5,-Kč věnuje víc než bohatým životním osudům žen, kterým jsme si zvykli říkat hajzlbáby.
Miroslav Krobot
Malý okruh pozornosti | FAMU
Malý okruh pozornosti režiséra Josefa Tuky vypráví příběh stárnoucího všeobecně respektovaného režiséra (Miroslav Krobot), který se na stará kolena zamiluje do nepříliš úspěšné, ale o to ambicióznější herečky. Odolá nástrahám, když jim odolal zatím vždycky?
Neplavci
Neplavci | FAMU
Neplavci režiséra Jakuba Šmída mohou atmosférou a částečně i příběhem připomenout Gedeonovo  Indiánské léto - velmi mladí hrdinové, zabíjení času, nelehké hledání sebe sama. Jisté je vlastně jen jedno - na konci tohoto léta budou jiní, než na jeho začátku.
O-Ring
O-Ring | FAMU
O-Ring kameramana a režiséra Ondřeje Hudečka, studenta 1. ročníku pražské FAMU, se odehrává v lese, uprostřed zimy, na opuštěné silnici a za velmi podivných okolností. Existuje pro mladého ambiciózního herce vůbec ještě cesta zpět? Nebo tu snad jde o ještě něco docela jiného?
Ondřej Vetchý, Jan Budař
Vesnice roku | FAMO
Pověst velkého talentu českého filmu potvrzuje režisér Vojtěch Moravec, student písecké FAMO, který se mezi pět nejlepších dokázal jako jediný dostat jak loni, tak letos. Tentokrát kuje železo s úsměvným snímkem o jednom hodně agilním starostovi (Ondřej Vetchý), který touží po zisku titulu Vesnice roku.
Překvapivě se mezi pět nominovaných nedostali dva největší favorité - Cagey Tigers uvedený na festivalu v Cannes a vítěz píseckého festivalu Pan Pozdě.
Výrobce minerálních vod Magnesia i letos vítěze odmění stotisícovou finanční prémií.
cesky-lev-2011-prvni-nominace-vyhlaseny-2
Lucie Bílá prozradila, že její honorář za moderování Českého lva činí jednu korunu českou.
Honorář moderátorky Lucie Bílé? Jedna koruna česká!
Nominační večer Českého lva uvedou již tuto sobotu od 20 hodin na programu ČT2 Ester Kočičková a Jakub Žáček. Ceny budou předávat slavní tvůrci, které v životě či na plátně spojovala či stále spojuje velká láska.
Slavnostním galavečerem Českého lva 3. března 2012 od 20 hodin na programu ČT1 pak provede Lucie Bílá, přičemž celý večer bude věnován hudbě a zpěvákům spojeným s českým filmem.

PRVNÍ VYHLÁŠENÉ NOMINACE:

Český lev za nejlepší zahraniční film
Černá labuť (Bontonfilm)
Králova řeč (Bontonfilm)
Kůže, kterou nosím (35MM)
Melancholia (Aerofilms)
Půlnoc v Paříži (Bioscop)
Cena za nejlepší filmový plakát
Alois Nebel (Robert V. Novák)
Dům (Štěpán Zálešák, Michal Gabriž)
Lidice (Lukáš Andrle)
Nevinnost (Lela Geislerová)
Poupata (Helena Jiskrová)
cesky-lev-2011-prvni-nominace-vyhlaseny-3
Cena Magnesia za nejlepší studentský film roku
5,- Kč – Marek Ciccotti
Malý okruh pozornosti – Josef Tuka
Neplavci – Jakub Šmíd
O-Ring – Ondřej Hudeček
Vesnice roku – Vojtěch Moravec
Cena filmových kritiků a teoretiků - Nejlepší film
Alois Nebel
Lidice
Osmdesát dopisů
Poupata
Rodina je základ státu
cesky-lev-2011-prvni-nominace-vyhlaseny
Lvice Lucie Bílá!
Cena filmových kritiků a teoretiků - Nejlepší dokument
Divadlo Svoboda
Můj otec George Voskovec
Pod sluncem tma
Vše pro dobro světa a Nošovic
Závod ke dnu
Cena portálu Kinobox.cz za nejlepší film
Alois Nebel
Lidice
Muži v naději
Perfect Days - I ženy mají své dny
Rodina je základ státu
Aktualizovaná poznámka:Nominační večer Českého lva se konal 4.2.2012, vysílala jej Česká televize od 20:00 na ČT2 a všechny výsledky prvních nominací a nové nominace v jednotlivých kategoriích celovečerních filmů najdete na níže uvedeném odkazu :

Výsledky NOMINAČNÍHO VEČERA (4.2.2012) najdete: ZDE

Reportáž z tiskové konference: