Tržby: Tom Cruise je zpátky – z Mission: Impossible 4 je oficiální hit!

Tržby: Tom Cruise je zpátky – z Mission: Impossible 4 je oficiální hit!
Sherlock Holmes: Hra stínů | Warner Bros.
Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) měla nárůst sice „jen“ o 5.9%, důležité ale je, že si snímek udržel první pozici a připsal si na konto dalších 31 milionů dolarů. To znamená na domácích tržbách 134 milionů dolarů, což je hodně důležité číslo. Proč? Přesně tu samou cifru utrhla v US kinech třetí Mise za celé své promítací období. Čtyřka útočí na vyšší, možná i dvousetmilionovou metu, což pro Cruise znamená vytoužený návrat na výsluní a divácké odpuštění. Film si navíc vede velmi dobře i ve světě. Na celosvětových tržbách již dokázal nastřádat třetinu miliardy.
Noomi Rapace, Robert Downey jr., Jude Law
Sherlock Holmes: Hra stínů | Warner Bros.
Sherlock Holmes: Hra stínů (2011) je na druhém místě s 22 miliony. I k němu byli diváci vstřícní a pokud tempo vydrží, možná se i dostane za dvousetmilionovou hranici, kterou pokořil první díl. Zatím má 132 mega, slušné, ale pro pokračování megahitu pouze přijatelné číslo. O celých 45% narostli Alvin a Chipmunkové 3 (2011) cifrou 18 milionů. Dětské nadšení konečně zapracovalo ve prospěch filmu. 94 milionový výdělek přeci jen vypadá o něco lépe, stále ale platí, že dvoustovku tentokrát chlupatí zpívající otrapové nepokoří (přestože se to jedničce i dvojce hravě povedlo).
Na čtvrtou pozici ze sedmé poskočil Válečný kůň (2011) Stevena Spielberga. Pořád to ale není vyložený důvod k radosti. Dosavadních 42 milionů nepochybně na rozpočet filmu zdaleka nestačí (neví se, kolik film stál, ale vždy, když studio mlží, tak je ve ztrátě). Spielberg je nejspíš z konce roku rozpačitý. Ambiciózní seriál Terra Nova (2011) neoslnil, Válečný kůň se stěží zaplatí a Tintinova dobrodružství (2011) v Americe netáhnou, zatím vydělala pouhých 47 milionů a těžko se v US kinech dohrabou na stovku. Ještě že má film čtvrt miliardy ze zbytku světa – možná se té dvojky nakonec dočkáme.
Daniel Craig, Christopher Plummer
Muži, kteří nenávidí ženy | če
Na pátou pozici ustoupili výborně hodnocení a průměrně vydělávající Muži, který nenávidí ženy (2011) Davida Finchera. Šestku si udržela rodinná flákota Koupili jsme zoo (2011), sedmičku zmíněný Tintin, osmý je Šťastný Nový rok (2011), na devítce slátanina Černá hodina (2011) a na desítce navrátilec, fantasticky hodnocené dramedy s Georgem Clooneym Děti moje (2011).
Příští týden ovládne kina „vymítání podle skutečných událostí od tvůrců Paranormal Activity“. Ďábel v těle (2012) má sugestivní promo, takže se dá očekávat solidní návštěvnost. I když u Američanů jeden nikdy neví...
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.