Zemřel scenárista, režisér, dramatik a prezident Václav Havel

Zemřel scenárista, režisér, dramatik a prezident Václav Havel
Václav Havel při natáčení filmu Odcházení, archiv Bontonfilm
Česká vláda vyhlásila od středy 20.12. do pátku 23.12. státní smutek a ve stejný den pak vyzvala národ k uctění Havlovy památky minutou ticha a to v pravé poledne. Pokud lidé dorazí na pražský Hrad, mohou se podepisovat do kondolenčních knih.

Ostatky bývalého českého i československého  prezidenta Václava Havla budou převezeny na Pražský hrad stylově v historickém voze, tak jak se dělo již jednou při pohřbu Tomáše Garirigue Masaryka, prvního Československého prezidenta. Koňské spřežení potáhne totožnou dělostřeleckou lafetu. Smuteční průvod vyrazí ve středu 20.12. v deset hodin dopoledne z kasáren Hradní stráže v pražské Loretánské ulici přes Hradčanské náměstí  na Pražský hrad. Celého obřadu se zúčastní kolem šesti set vojáků.

Václav Havel je znám po celém světě i jako spisovatel, dramatik. Mezi jeho nejznámější divadelní hry patří bezesporu Audience, která je vystavěna na absurdních dialozích. U nás ji úspěšně po samotové revoluci ztvárnili Pavel Landovský a Josef Abrhám.

Václav Havel se po smrti první manželky Olgy oženil s druhou životní láskou,  známou herečkou Dagmar Veškrnovou - Havlovou.
zemrel-scenarista-reziser-dramatik-a-prezident-vaclav-havel-1
Z předávání výročních cen Český lev 2008 za nejlepší dokument, Občan Havel
Nejvýznamnějším dokumentem o prvním českém prezidentovi zůstává Občan Havel z roku 2007, který byl v následujícím roce oceněn Českým lvem za nejlepší dokument roku.
Václav Havel
Režisér, střihač, Míra Janek, z předávání výročních cen Český lev 2008 za nejlepší dokument, Občan Havel a jeho hlavní aktér Václav Havel.
Snímek režíroval tragicky zesnulý Pavel Koutecký a dokončoval samostatně střihač Miroslav Janek.
Václav Havel
Z předávání výročních cen Český lev 2008 za nejlepší dokument, Občan Havel
Václav Havel si zahrál i pár epizodních rolí, například ve filmech Horem pádem Jan Hřebejka, v Kamenném mostu Tomáše Vorla, nebo naposledy ve snímku Czech made man, kde potkává Jan Budaře na břehu Vltavy. 
Václav Havel
Václav Havel | Jiří Eyberger/Falcon
Naopak poprvé se Václav Havel objevil před kamerou v roce 1965 ve filmu Každý mladý muž režiséra Pavla Juráčka.
Václav Havel, Pavel Landovský
Z filmu Každý mladý muž Pavla Juráčka. Na snímku je Václav Havel s Pavlem Landovským.