Televizní ceny Elsa budou v novém, ale až od příštího roku!

Televizní ceny Elsa budou v novém, ale až od příštího roku!
Loni se z bronzové sošky lvice Elsy radovala mj. Emília Vášáryová. Na snímku společně s moderátory večera Lenkou Vychodilovou a Tomášem Hanákem.
Na plovárně už nevyhraje!
Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) se necítí být povolanou rozhodovat o kvalitě zpravodajských, publicistických a zábavných pořadů či magazínů. Napříště chce v rámci televizních cen klást mnohem větší důraz na původní dramatickou tvorbu, ať už solitérní či seriálovou. Ruší proto dosavadní kategorie Nejlepší moderátor, Nejlepší magazín a Nejlepší publicistický a diskuzní pořád. Mimochodem, diskuzní pořad Na plovárně je se šesti vítězstvími absolutním rekordmanem v dosavadních desíti ročnících ankety.
televizni-ceny-elsa-budou-v-novem-ale-az-od-pristiho-roku
Loni se z bronzové sošky lvice Elsy radovala mj. Emília Vášáryová. Na snímku společně s moderátory večera Lenkou Vychodilovou a Tomášem Hanákem.
České ceny českým pořadům a tvůrcům
Stejně tak prezídiu ČFTA přijde nepříliš účelné oceňovat zahraniční tvorbu, proto se rozhodlo zrušit rovněž kategorie Nejlepší zahraniční pořad hraný a Nejlepší zahraniční pořad nehraný. V tuto chvíli mají výroční televizní ceny Elsa tyto kategorie:
Nejlepší televizní film
Nejlepší televizní seriál
Nejlepší televizní dokument
Nejlepší televizní dokumentární seriál/cyklus
Nejlepší televizní animovaný pořad
Nejlepší režie
Nejlepší scénář
Nejlepší herec v hlavní roli
Nejlepší herečka v hlavní roli
Výjimečný televizní počin (veškerá ostatní TV tvorba, např. zábavný pořad, magazín, zahraniční film, zpravodajství, design TV programu apod.).
Prezídium ČFTA zatím nechává otevřenou diskuzi o kategoriích Nejlepší herec ve vedlejší roli a Nejlepší herečka ve vedlejší roli, nicméně v tuto chvíli platí, že  Elsy mají deset výše zmíněných kategorií.
Každý podzim v přímém přenosu na ČT1
Nová koncepce televizních cen Elsa se zamlouvá vedení České televize, které by chtělo Elsy podporovat výrazně víc než dosud a jejich slavnostní předávání uvádět každoročně v přímém přenosu na ČT1. Poprvé by se tak podle předběžné dohody s generálním ředitelem České televize Petrem Dvořákem mělo stát na podzim 2012.
„Protože argumentům České televize na důstojnou přípravu a prezentaci celé akce rozumím, rozhodli jsme se rekonstrukci cen nijak neuspěchávat a příští ročník pojmout jako bienále. Na podzim 2012 tedy zcela výjimečně nebudeme hodnotit tvorbu jedné ale dvou televizních sezón,“ říká výkonný ředitel ČFTA, režisér a producent Petr Vachler. „V následujících letech by se Elsa už opět udělovala každý rok.“