Recenze sběratelských blu-ray kolekcí Jurský Park a Transformers

Recenze sběratelských blu-ray kolekcí Jurský Park a Transformers
Začneme Jurským parkem. Na první pohled zaujme vydání povedenou krabicí, která je dostatečně masivní, abyste se v ní nebáli svého nového miláčka dovézt domů (a dokonce i docela dobře vypadá). Rozbalení není složité – vytáhnete pár plastových zarážek a je to, máte oba klíčové obsahy edice: disky v papírové krabici a sošku tyranosaura Rexe, jak rozráží vstupní bránu Jurského parku. Ještě je tu certifikát pravosti, ale ten asi málokoho opravdu zajímá.
recenze-sberatelskych-blu-ray-kolekci-jursky-park-a-transformers-3
Začněme soškou. Kdo má trochu zkušenosti s podobnými kolekcemi, ten ví, že sošky v edicích bývají zpravidla velmi masivní. Dobře díky tomu drží na poličce a v případě potřeby není problém s nimi někoho zabít (není to jen případ Pána prstenů, ale i třeba druhého Hellboye či Matrixu). V tomto ohledu zaskočí soška Jurského parku svou lehkostí. Konstrukce nepůsobí dvakrát sebejistě a spíše než pravou sošku evokuje zpracováním honosnější hračku. Na první pohled to samozřejmě nikdo nezaznamená, po „hmatu“ jde nicméně o lehce odfláknutou práci, kterou po vložení do poličky raději nebudete moc vytahovat, abyste ze svého nového miláčka náhodou něco neulomili. To nic nemění na tom, že na pohled vypadá soška úžasně a bude vizuální chloubou vaší filmotéky.
recenze-sberatelskych-blu-ray-kolekci-jursky-park-a-transformers-2
Papírový obal tří blu-ray disků je obstojný, žádná velká fantazie, žádné zklamání. Samotné disky obsahují slušnou dávku bonusů, přičemž mnohé z nich nebyly dostupné ani na velmi povedených DVD. Kvalita jednotlivých přepisů odpovídá roku výroby samotných filmů = jednička vypadá i přes snaživé pročištění nejhůře a trojka bez větší snahy nejlépe. Práce s černou je obstojná v celé trilogii a na druhém disku jsem nezaznamenal problém se zamrzáním filmu, na což někteří kupující upozorňovali. Universal tento problém hodlá řešit výměnou disku.
recenze-sberatelskych-blu-ray-kolekci-jursky-park-a-transformers-1
Jedním z platných bonusů povedených DVD bylo i perfektní zpracování interaktivního menu. Blu-ray vydání má místo toho nudné univerzální menu, které dává Universal na všechny své disky. Zklamání je v tomhle případě znásobené faktem, že DVD verze Jurského parku a Ztraceného světa měly jedny z nejlepších interaktivních menu vůbec. Limitka si určitě zasloužila stejnou péči.
Limitovaná blu-ray edice trilogie Jurský Park vypadá na první pohled výborně a i zpracování disků je na vysoké technické úrovni. Přesto nelze přehlédnout jisté rezervy, na kterých Universal šetřil. Nejsou to vyloženě zásadní nedostatky, v případě výroční edice by ale být neměly. I tak velmi solidních 80%.
A teď k Transformers, kde se logicky očekávalo, že studio (vzhledem k miliardovým tržbám třetího dílu) připraví extrémně vymazlenou edici pro fanoušky. Výsledkem je ale megazklamání. Začneme oficiální fotkou edice:
recenze-sberatelskych-blu-ray-kolekci-jursky-park-a-transformers
Předem si doporučuji trochu zagooglit. Když se pokusíte vyhledat konkrétnější informace o tomhle sběratelském kousku, narazíte na roztomilé (i když na první pohled nepatrné) informační embargo. Všude se studio tasí s vyžehlenými fotkami rozkládací hlavy a jemně zapomíná podotknout, z čehože je vlastně onen obal vyroben. Napovím vám – je to ta nejméně praktická varianta.
Obal je totiž papírový! Sleduji limitované edice dobrých deset let, ale nevybavím si jedinou, která by se pokusila obal v podobě hlavy nabízet v papírové podobě. Samo o sobě šílená myšlenka je dotažena do ad absurdna ve chvíli, kdy se člověku edice dostane do ruky. Edice je vyloženě ošklivá! Není tu ani žádná větší snaha o plastičnost – jen pár slepených kusů kartónu na laciném papírovém podstavci, který se během pár dnů rozjede. Doporučuji disky z edice vyjmout, otevíráním totiž riskujete její rozklad. Neuvěřitelně lajdácká práce.
Možná to vypadá na dramatizování, proto přidám dvě neoficiální fotky:
recenze-sberatelskych-blu-ray-kolekci-jursky-park-a-transformers-4
recenze-sberatelskych-blu-ray-kolekci-jursky-park-a-transformers-5
A otřesný obal není jediný nedostatek. Samotné filmy jsou přirozeně ve vysoké technické kvalitě, bonusově ale není o co stát. Krom jedničky, která má extra bonusový disk, žádné hody nečekejte. Dvojka má nalepený akorát komentář režiséra (u nás prodávaná dvoudisková edice v balení není) a trojka nemá dokonce bonus žádný! Na internetu sice kolují zprávy, že i druhý film obsahuje bonusový disk, v praxi tomu ale tak není. Tolik k edici za 2000 korun.
Limitka Transformers je učiněný trapas, kde si pochvalu zaslouží jen technicky precizně prezentované filmy. Ty si ale člověk může koupit samostatně a ještě dostane za menší peníze větší dávku bonusů. Stoprocentní průšvih za 40%.