Projekt 100 se od roku 2012 mění, zaměří se jen na klasiku!

Projekt 100 se od roku 2012 mění, zaměří se jen na klasiku!
Trainspotting - kultovní pecka Dannyho Boyelea.
projekt-100-se-od-roku-2012-meni-zameri-se-jen-na-klasiku
Trainspotting - kultovní pecka Dannyho Boyelea.
Projekt 100 vznikal v roce 1995 v situaci, která se podstatně lišila od té dnešní – v distribuci se artové a klasické filmy objevovaly zřídka, éra DVD byla v plenkách a o stahování filmů z internetu se ještě nikomu ani nezdálo. Hlad po náročnějších titulech byl evidentní a Projekt 100 v tomto směru poptávku dokázal uspokojit přímo ideálně mixem filmů klasických i současných artových. Toto schéma je už dnes vyčerpané, jak ukázala nízká návštěvnost uplynulého ročníku Projektu 100, proto bylo třeba dát celé akci nový impuls.
Programová ředitelka Asociace českých filmových klubů Iva Hejlíčková říká:  "Chceme zachovat dobře zavedenou značku Projektu 100, chceme mapovat klíčové oblasti klasických filmů a chceme se každému filmu maximálně věnovat a udělat z jeho uvedení skutečnou událost." Hlavní dramaturg přehlídky Jan Jílek k tomu dodává: „Musíme také respektovat změny v technických možnostech distribuce, tedy drtivý nástup digitálních kopií a postupný konec 35mm kopií."
Jedenáctioscarový muzikál a...?
projekt-100-se-od-roku-2012-meni-zameri-se-jen-na-klasiku-1
Evropskou klasiku bude v Projektu 100 2012 reprezentovat Bohémský život Akiho Kaurismäkiho.
Jako první v rámci Projektu 100 roku 2012 vstupuje do distribuce jedenácti Oscary ověnčený, Zlatým glóbem za nejlepší film roku oceněný a cenou Grammy za nejlepší soundtrack vyznamenaný muzikál West Side Story režisérů Roberta Wise a Jerome Robbinse z roku 1961. Adaptace slavného broadwayského hitu vypráví příběh dvou newyorských gangů a jejich nesmiřitelné nenávisti, které smíří teprve tragická smrt milenců.
Tečku za Projektem 100 by měl v rámci Letní filmové školy v Uherském Hradišti obstarat zatím blíže nespecifikovaný český film. Proč ty tajnosti? "Rádi bychom uvedli novou, digitalizovanou verzi jistého legendárního českého filmu, ale protože je to poněkud komplikovanější záležitost, nechceme slibovat něco dřív, než si budeme jisti, že slib můžeme dodržet," vysvětluje Iva Hejlíčková.