Oto Klempíř: „Srovnávat půlminutovou reklamu s celovečerním filmem je směšné.“

Oto Klempíř: „Srovnávat půlminutovou reklamu s celovečerním filmem je směšné.“
Kateřina Brožová a Jiří Langmajer v Hranařích.
Odkud jste čerpal informace při psaní scénáře k Hranařům?
Čerpal jsem z útržků rozhovorů a osobních zkušeností lidí, kteří do toho tzv. vidí, a z médií, zbytek se mi narodil v hlavě. Chtěl jsem postihnout okamžiky, kdy se lidem rozpadne jejich řád hodnot. Chtěl jsem popsat naprosto bezbožnou realitu dneška.
Jak moc autentický snímek, odkazující na skutečnost, mohou diváci očekávat?
Temný thriller diagnostikuje naši dobu, kde vládne materialismus, primitivismus, egoismus, nemorálnost a technologie se zneužívají ku prospěchu odvrácené strany vládnoucí elity.

Hranaři: Trailer

Hranaři
Psal jste některé charaktery přímo na tělo hercům? Případně kterým?
Věděl jsem o Kateřině Brožové a chtěl jsem, aby hrála současnou úspěšnou a silnou ženu, která až dosud byla dítětem štěstěny, nyní však musí zvládnout překonat smrtelné překážky.
Pracujete jako copywriter, máte agenturu. Před Hranaři jste již spolupracoval na scénáři k Czech Made Manovi. Jak moc jste se zabydlel ve filmové scenáristice a co vám to přináší?
Moc jsem se zatím nezabydlel. Jsem zvyklý psát spíše pro hudební posluchače a čtenáře. Práce na scénáři mě ohromila svou dalekosáhlostí a důkladností. Každým okamžikem jsem si více uvědomoval, že film patří mezi nejpracnější díla spotřebního světa, kam pochopitelně taky patří. Má agentura Candoo se věnuje též natáčení televizních reklam, ale srovnávat půl minuty s celovečerním filmem je směšné.
oto-klempir-srovnavat-pulminutovou-reklamu-s-celovecernim-filmem-je-smesne-2
Jakou roli hraje ve filmu Jan Tříska?
Jak se vám spolupracovalo s debutujícím režisérem Tomášem Zelenkou?
Byla to bezešvá spolupráce. Tomáš má postřeh a občas mě citlivě vyvedl ze začátečnického omylu.
Prozradíte, co chystáte v blízké budoucnosti? V hudbě, scenáristice apod.
Chystám sólovou desku se slovenským producentem Oskarem Rózsou, bude se jmenovat Špička a nahráli jsme ji ve stylu rapového šansonu, vyjít by měla na přelomu února a března. Designově bude ladit s knihou textů a básní Tali Bachtar, která vyšla nedávno. Měl by to být takový temnější kompletek... Oskar mimochodem dirigoval symfonický orchestr při hudbě k Hranařům.
Jaké máte rád filmy? Co byste čtenářům Kinoboxu doporučil?
Mám rád chytré a citlivé filmy, zřejmě proto, že mám pochybnosti o vlastní chytrosti a svou citlivost se snažím pokud možno skrývat. Doporučím třeba Wit s Emmou Thompson.