Donutil a Chýlková v hlavních rolích filmu o Janu Masarykovi

Donutil a Chýlková v hlavních rolích filmu o Janu Masarykovi
donutil-a-chylkova-v-hlavnich-rolich-filmu-o-janu-masarykovi-1
Snímek se měl původně začít natáčet už v prosinci 2011, Česká televize ale usoudila, že scénář je natolik kvalitní a látka natolik zásadní, že by bylo dobré točit ho nejen pro televizní obrazovku ale i pro kina. Začátek natáčení tak byl prozatím přesunut na jaro 2012 s tím, že se momentálně hledají finance, jak takto náročný dobový projekt odpovídajícím způsobem zabezpečit. Modelovým vzorem je pro Českou televizi v daném případě Hlídač č. 47 (2008) režiséra Filipa Renče, kterého veřejnoprávní televize před lety rovněž financovala celý sama. Pan ministr je ale přece jen o dost náročnější projekt než Hlídač, proto v tuto chvíli není vyloučen ani vstup koprodukčních partnerů.
Trestní oznámení na Otakara Vávru
Novela Lenky Procházkové, která poprvé vyšla v roce 1996, zachycuje poslední léta života Jana Masaryka, jeho pozdní lásku, kterou ztvární Ivana Chýlková, i tolik diskutované drama Masarykovy násilné smrti. Zajímavé je, že v souvisloti s knihou autorka svého času podala trestní oznámení na režiséra Otakara Vávru s tím, že třicet stran jejího textu bez svolení použil do svého filmového scénáře. Spor se nakonec před soud nedostal, protože režiséru Vávrovi byla ještě před tím udělena milost. "Nemyslím, že by tento tvůrce měl morální kredit točit film o Janu Masarykovi," míní Procházková, "takže toho podstatného jsem, myslím, dosáhla."
Ministerstvo zahraničí ČR už České televizi přislíbilo, že jí umožní natáčet v samotném srdci české diplomacie, Hrzánském paláci, kde měl Jan Masaryk služební byt a kde je život tragicky vyvrcholil.