Tržby: Rozbřesk Twilight ságy kraloval víkendu

Tržby: Rozbřesk Twilight ságy kraloval víkendu
Twilight sága: Rozbřesk - 1. část | BontonFilm
Robert Pattinson, Kristen Stewart
Twilight sága: Rozbřesk - 1. část | BontonFilm
Takhle se vydělává. Za pouhý víkend dokázala Twilight sága: Rozbřesk - 1. část (2011) celosvětově dostat z diváků 283 milionů dolarů. Z toho 139 padlo v zámoří, což znamená pátý nejlepší víkendový opening v historii (lepší byl jen poslední Potter / 2011, Temný rytíř / 2008, Spider Man 3 / 2007 a paradoxně nejhorší díl Twilight ságy Nový měsíc / 2009). Pro studio je možná menším zklamáním, že série nestoupá. Podobné výdělky vykazuje od druhého dílu a je proto pravděpodobné, že se i tentokrát domácí tržby zastaví někde na třech stech milionech, jak je v sérii obvyklé. I tak si ale mohou producenti mnout ruce. Opět jim tahle legrace vydělá nějakých tři čtvrtě miliardy. Při rozpočtu 110 milionů dokonalá bilance.
trzby-rozbresk-twilight-sagy-kraloval-vikendu-2
Happy Feet 2
Na dvojce s obrovským odstupem startuje druhá novinka týdne, pokračování roztančeného tučňáčího hitu Happy Feet 2 (2011). Ve Státech přeceněná jednička svého času získala Oscara pro nejlepší animovaný film, což dvojce rozhodně nehrozí. V zámoří snímek neoslnil jak kritiky, tak diváky a za první víkend si odnáší 22 milionů dolarů, což je pouhá polovina toho, co zvládla jednička. Na trojku se propadla Válka Bohů (2011) a v tržbách oproti minule tratila o celých 62%. To v praxi znamená víkendové tržby 12 milionů. Tvůrci filmu budou rádi, když se v domácích tržbách vyšplhají na výši rozpočtu (aktuálně má film na kontě 53 milionů a stál 75).
Na čtyřku se propadla komedie Jack a Jill (2011), kterou kritici vyloženě nesnášejí a ani diváci ji moc nemusí. Doma to tahle nová Sandlerovka těžko dotáhne i na 80 milionů, což je pro Sandlera 100% prohra. Všechny jeho ostatní „blbé“ komedie z poslední dekády totiž hravě pokořily stovku.
Děti moje
The Descendants | BontonFilm
Na pětce výborně hodnocený a obstojně vydělávající Kocour v botách (2011), na šestce Mistrovský plán (2011), který má „stejné problémy“ jako Válka Bohů (tj. rozpočet 75, tržby 53 a klesající zájem diváků), na sedmičce nepovedený J. Edgar (2011) Clinta Eastwooda, na osmičce skorokultovní Zahulíme, uvidíme 3 (2011) a na devítce obstojná sci-fi Vyměřený čas (2011) s Justinem Timberlakem. Na desítce poslední nováček žebříčku, dramedy The Descendants (2011) s Georgem Clooneym v hlavní roli. Mohlo by se zdát, že je podobná opening pozice zklamáním (dvakrát tolik, když film režíroval autor Bokovky / 2004), ale snímek si svých 1.2 milionů dolarů odnesl z pouhých 29 kin! Něco takového se jen tak nevidí.
Rozbřesk dle očekávání zaválel. Schválně, jestli svou silnou pozici udrží i příště, kdy vstoupi do kin Mupeti (2011) a Velká vánoční jízda (2011).
Kompletní žebříček víkendových tržeb naleznete zde.