Recenze: The Guard

Recenze: The Guard
| 2011 - Sony Pictures Classics
Brendan Gleeson
| 2011 - Sony Pictures Classics
Brendan Gleeson hraje nekonvenčního policistu Gerryho Boylea. Pije, bere drogy, práce ho nezajímá, má rád prostitutky a umírá mu matka. Jednoho dne přijede do městečka detektiv FBI (Don Cheadle) kvůli třem pašerákům, jež mají v rukou zboží za půl miliardy. Gerry s detektivem neochotně spojí síly a pomáhá mu pašeráky najít.
Jsem Ir. Rasismus je součást naší kultury.“ Touhle hláškou lze celý snímek shrnout do jedné věty. Film je doslova přecpaný černým humorem a rasistickými poznámkami. Brendan Gleeson si roli irského policisty vyloženě užívá a s Donem Cheadlem si na plátně  překvapivě sednou. Potěší i Mark Strong, který mě znovu utvrdil v tom, že už by měl hrát pouze komediálně laděné záporáky (obzvláště gangsteři mu jdou nejlépe, viz Kick-Ass, či RocknRolla) .

Trailer:

Režisérovi se podařilo relativně slušně skloubit komedii a krimi. Dokázal pěkně vyobrazit atmosféru irského městečka a jeho ponuré, chladné podnebí. Za to má The Guard jednoznačně body k dobru.
Brendan Gleeson
| 2011 - Sony Pictures Classics
Horší už je to s dějem, který v druhé polovině kapku nudí (to naštěstí trochu vyváží povedený konec, zaručující úsměv na tváři). Vtípky tu povětšinou fungují, ale přesto nemají takovou ráži jako hlášky v V Bruggách. Navíc bohužel platí, že tvůrci ty nejlepší gagy vystříleli v traileru, jen aby nalákali co nejvíce lidí. Samotný film toho o moc víc nenabízí.
Přesto The Guard rozhodně stojí za zhlednutí už jen kvůli nádhernému irskému akcentu, který vám v uších bude znít ještě pár hodin po promítání.
Hodnocení: 65%