Přehlížené pecky: Kiss Kiss Bang Bang

Přehlížené pecky: Kiss Kiss Bang Bang
| 2005 Warner Bros.
Kiss Kiss Bang Bang
| copyright © 2005 Warner Bros. Pictures
O čem to je? Harry (Robert Downey Jr.) je bezvýznamný zlodějíček, který se vinou bláznivého osudu dostane na filmový konkurz, který ho odpálí do blyštivého Los Angeles. V rámci přípravy na roli se Harry stane pomocnou rukou soukromého detektiva Parryho (Val Kilmer), známého jako „Gay Parry“. Věci se začnou komplikovat, když se Harry připlete k případu vraždy a začne ho vyšetřovat, aby dostal dívku svých dnů.

Trailer:

5 důvodů, proč Kiss Kiss Bang Bang vidět:
prehlizene-pecky-kiss-kiss-bang-bang-9
1. Hlášky Shanea Blacka. Pokud tohle jméno neznáte, okamžitě si ho zapište a uctívejte. Proč? Protože právě Black je ten scenáristický génius, díky kterému máme Posledního skauta a první dvě Smrtonosná zbraně. Léta nevěřící pochybovali, zdali Black na podobné nahláškované filmy ještě má. V roce 2005 jim dal svým režijním debutem Kiss Kiss Bang Bang, ke kterému si přirozeně napsal i scénář, jasnou odpověď: Pořád je to nejlepší továrna na vtipné bonmoty (viz hlášky na kartě filmu).
Robert Downey jr.
| 2005 Warner Bros.
2. Jistota Downey. Dnes už je něco takového samozřejmostí, v roce 2005 to ale ještě neplatilo. Downey byl vyhaslá hvězda, která svými drogovými excesy potopila nejen část své kariéry, ale i Ally McBealovou. Během natáčení Kiss Kiss Bang Bang Downey zrovna procházel detoxem, takže byla slušná šance, že se to negativně odrazí na jeho výkonu. To se naštěstí nestalo. Downey vystřihl dalšího excelentního ukecaného hrdinu. Radost pohledět.
Val Kilmer
| 2005 Warner Bros.
3. Val Kilmer je gay a sluší mu to! Klimer si v devadesátých letech slušně pošramotil pověst coby herecká primadona, která se nerada učí text a věří ve svou jedinečnost. Později si naštěstí Kilmer uvědomil, v jakém bludu žil, začal se chovat normálně a před kamerou něco hrát. A soukromý detektiv, který je současně gay, patří k jeho nejzábavnějším rolím.
Val Kilmer, Robert Downey jr.
| 2005 Warner Bros.
4. Nepředvídatelnost. Black si zakládá nejen na hláškách, ale i na zběsilém vývoji scén, jejichž vyvrcholení divák zpravidla předem neodhadne. Nebo znáte nějaký jiný film, ve kterém se hlavní hrdina musí držet ruky mrtvoly vypadlé z rakve, aby nespadl z mostu? No tak vidíte!
Val Kilmer, Robert Downey jr.
| 2005 Warner Bros.
5. Boření klišé. Jak se nejlépe vyhnout těm nejotřepanějším klišé? Dáte je tam, trochu je pozměníte a necháte hlavního hrdinu vše sarkasticky komentovat. A ještě mu vypomůžete střihem. Harry tu mnohokrát promlouvá přímo k divákům a vždy krásně shazuje to, na čem většina žánrových filmů staví. Ideální ukázka filmařiny, ze které čiší zkušenost.
Val Kilmer, Robert Downey jr.
Mají smrtonosná zbraně a možná se s nimi nezabijí | 2005 Warner Bros.
Přestože Kiss Kiss Bang Bang distribuovala společnost Warner Bros. (tedy stejná společnost, která má pod palcem i veleúspěšnou sérii Smrtonosná zbraň) a snímek se dočkal nadšeného přijetí (včetně ovací ve stoje v Cannes), nikdy nebyl uveden do kin v řádné distribuci. Těžko říct, co k tomu Warnery vedlo. Faktem zůstává, že se tím připravili o tržby a divákům byla upřena šance vidět tuhle pecku na velkém plátně. Pokud to platí i o vás, okamžitě to napravte. Tohle si zaslouží kultovní status. Nadšených 85%.