Přehlížené pecky: Odplata Mela Gibsona ve verzi, kterou jsme nikdy neměli vidět

Přehlížené pecky: Odplata Mela Gibsona ve verzi, kterou jsme nikdy neměli vidět
Payback: Straight Up | Paramount Network
prehlizene-pecky-payback-straight-up-1
| Paramount Network
O čem to je? Gangster Porter (Mel Gibson) společně se svou ženou a sadistickým parťákem Valem Resnickem ukradnou čínské mafii sto čtyřicet tisíc dolarů. Porter chce svůj sedmdesátitisícový podíl, místo toho ale dostane kulku do zad. Přežije a vrátí se pro své peníze. Nic víc nechce. A taky nic míň.
Napřed trocha historie. Brian Helgeland šel do projektu s tím, žen natočí drsnou story o jednom podraženém gangsterovi. Výsledek se ale studiu nelíbil, Helgeland byl doslova vyštípán z placu a nahrazen Johnem Myhrem, který dobrou třetinu filmu přetočil, dodal záporáka v podání Krise Kristoffersona a změnil koncept i finále filmu. Výsledkem byl i přes tyto tvůrčí zásahy obrovský hit a jeden z nejlepších Gibsonových filmů vůbec. Helgeland se nicméně odmítl s výsledkem smířit a léta usiloval o to, aby mohl vydat i svou verzi. Nakonec uspěl a v roce 2006 (tedy 7 let po uvedení kinoverze) vypustil na video vlastní vizi v té době již notoricky známého příběhu.
Payback: Straight Up

5 důvodů, proč Payback - Straight Up vidět:

prehlizene-pecky-payback-straight-up-6
| Paramount Network
1. Temnější hrdina. Už v původním filmu nebyl Porter žádné neviňátko. V Helgelandově verzi je to ale skutečný gangster, který se neštítí (pokud to situace vyžaduje) pořádně namlátit i vlastní ženě. Helgeland nevytvořil vyloženého hajzla, ale ani nehraje na notu klaďase. Porter je v jeho podání žralok, se kterým by si mafiáni skutečně neměli zahrávat.
prehlizene-pecky-payback-straight-up-5
| Paramount Network
2. Filtr a voiceover pryč. Modrý filtr byl charakteristický pro původní film, stejně tak monology hlavního hrdiny. Obojí stylem odkazovalo na tehdy populární fláky Guye Ritchieho a Quentina Tarantina. Helgeland však nechtěl stvořit „cool“ podívanou, šlo mu noir záležitost. Obojí tudíž v jeho sestřihu chybí a překvapivě to vůbec nevadí. Přestože divák sleduje známý příběh, vidí ho díky těmto změnám v úplně novém světle.
prehlizene-pecky-payback-straight-up-4
| Paramount Network
3. Bronsonová místo Bronsona. Největším překvapením je nepřítomnost Krise Kristoffersona jako hlavního bosse. Místo něho má režisérká verze nesmlouvavou šéfku na telefonu, která dokáže být Porterovi důstojným protihráčem i přesto, že jí nikdy nevidíme. A pak, že ženy nemohou velet mafii!
prehlizene-pecky-payback-straight-up-3
| Paramount Network
4. Finále! Celý sestřih vykazuje nejrůznější odchylky, ten pravý rozdíl ale nastupuje až s poslední třicetiminutovkou. Kinoverzi s „třemi prasátky“ nahradila excelentní akční pasáž na nádraží, která připomíná to nejlepší z Briana De Palmy. Grandiózní finále, které si s chutí dáte párkrát za sebou.
prehlizene-pecky-payback-straight-up-8
| Paramount Network
5. Helgeland. Jeden z nejtalentovanějších filmařů své generace dokazuje, že víra ve vlastní vizi se může vyplatit. Kéž by se jeho „tvrdohlavostí“ inspirovali i ostatní vyšachovaní režiséři, namísto aby tolerovali podobné necitlivé zásahy studia.
prehlizene-pecky-payback-straight-up-7
Payback - Straight Up | Paramount Network
Jde o zcela unikátní situaci, kdy máme dva filmy na jedno téma, se stejným hrdinou a mnoha totožnými pasážemi a přesto jsou snímky ve výsledku naprosto rozdílné, co se pojetí i fílingu týče. A oba jsou vynikající… něco podobného tuším filmová historie nepamatuje. Pokud máte kino Odplatu rádi, určitě si nenechte ujít i Helgelandovu verzi. Stála za čekání. Vydřených 90%