Nejlepší český seriál podzimu? Terapie tu ambici má!

Nejlepší český seriál podzimu? Terapie tu ambici má!
Psycholog Marek Pošta (Karel Roden) má terapeutickou poradnu, kam míří nejrůznější lidé s nejrůznějšími problémy. Každé pondělí ho navštěvuje vyzývavá Sandra (Tatiana Pauhofová), která se nijak netají tím, že se do Marka zamilovala a chtěla by s ním spát. V úterý proti Markovi sedává prudký, výbušný, sebejistý až arogantní Igor (Lukáš Hejlík), bývalý voják z Afghánistánu, který odmítl pojišťovnou hrazeného vojenského psychologa a asi moc dobře ví proč. Každou středu za Poštou dochází šestnáctiletá gymnastka Linda (Michaela Doubravová), puberťácky nekompromisní dívenka, která až překvapivě hodně usiluje o jedno úřední lejstro. Čtvrtky si nárokuje manželský pár (Anna Geislerová, Martin Hoffman), který potřebuje poradit, zda má podstoupit potrat či nikoliv. A pátky? To i psychoterapeut potřebuje psychoterapeuta - Marek chodí na radu za svou starší kolegyní Ditou (Kamila Magálová), u níž kdysi pracoval jako odborný asistent a s níž se nerozešel úplně v dobrém. Marek s ní mluví nejen o svých klientech a profesi jako takové, ale i o problémech ryze osobních: Vztah s manželkou (Klára Melíšková) se ocitl v krizi, stejně tak si nerozumí ani s vlastní dcerou (Berenika Kohoutová)...
nejlepsi-cesky-serial-podzimu-terapie-tu-ambici-ma-2
Český seriál s ambicí na prodej do světa
Česká Terapie vychází z izraelského formátu Be'Tipul scenáristy, režiséra a producenta Hagaie Leviho, který získal celosvětovou proslulost díky své americké verzi nazvané In Treatment (program ČT2 tento seriál vysílal pod názvem V odborné péči), v němž hlavní roli ztvárnil Gabriel Byrne. Ačkoliv je projekt ověnčen Zlatými glóby i cenami Emmy, čeští scenáristé Benjamin Tuček, Robert Geisler, Iva Klestilová a Petr Zelenka do něj přece jen zasahovali. "Někdy se upravovaly jen drobnosti, poslední díly jsme předělali celkem důkladně a něco jsme vymysleli celé," říká Petr Zelenka, který byl na projektu nejen jedním ze scenáristů a režisérů, ale také něco jako hlavní dramaturg. V seriálu se tak objeví mj. odkazy na povodně, totaliní minulost Československa, Věru Čáslavskou či snímek Faunovo velmi pozdní odpoledne režisérky Věry Chytilové.
"Zatímco v komerční televizi po vás chtějí, abyste co nejrychleji natočil co nejvíc, tady jsme měli zadání, aby to bylo dobré a dobře to vypadalo," vysvětluje režisér Jaroslav Fuit, který se o natočení pětačtyřiceti dílů rozdělil s kolegy Markem Najbrtem a Petrem Zelenkou.
nejlepsi-cesky-serial-podzimu-terapie-tu-ambici-ma-1
Ředitel české HBO Ondřej Zach je s výslednou podobou seriálu velmi spokojen. "Ačkoliv jsem se původně jakýmkoliv změnám bránil, protože mi přišlo zbytečné a bláhové měnit něco, co funguje, nakonec všechny posuny a změny považuji za logické a správné," říká Zach. Celý seriál prý zatím téměř nikdo neviděl, dokonce ani jeho nadřízení, přesto Zach neskrývá ambici prosadit se s ním i v zahraničí. "Minimálně bychom s ním chtěli uspět v těch zemích, kde HBO svoji vlastní tvorbu nemá," nastiňuje základní minimum Zach.
Nejtěžší natáčení Karla Rodena
"Víc než čtyři měsíce jsem na Barrandov chodil jako do fabriky," vzpomíná Karel Roden na své vůbec nejobtížnější natáčení v životě. "Odjížděl jsem v půl šesté ráno a domů se zpravidla vracel až po osmé večer. Točilo se od pondělka do pátku a navíc jsme měli šest pracovních sobot. Pracovali jsme přes zimu, byli jsme neustále zavření v ateliéru a já několik měsíců neviděl, jak vypadá denní světlo," říká Karel Roden a upřímně se vyděsí při zmínce o tom, že by se v případě úspěchu seriálu točila druhá, stejné dlouhá série.
"Ačkoliv HBO není součástí peoplemetrových měření, tentokrát jsme si nějaké výzkumy přece jen objednali," přiznává Zach, jak moc je zajímá ohlas na jejich první samostatný, takhle výrazný hraný počin. V přípravě už jsou totiž další, neméně ambiciózní hrané projekty. První z nich by rád odtajnil v polovině října.