Slavné propadáky: Pevnost Alamo - z oscarového adepta film, který nikdo nezná

Slavné propadáky: Pevnost Alamo - z oscarového adepta film, který nikdo nezná
Pevnost Alamo | Touchstone Pictures
Billy Bob Thornton, Patrick Wilson
Pevnost Alamo
Od počátku byla Pevnost Alamo vznikající pod hlavičkou Disneyho studia vnímána jako velký projekt. A nejen proto, že snímek musel čelit starší oscarové verzi s Johnem Waynem v hlavní roli. Historické události okolo texaské války o nezávislost jsou pro americké publikum citlivou záležitostí (chápejte, násilné „odsunutí“ mexické armády nebylo zrovna dvakrát košer), tudíž nemělo studio jistotu, že budou diváci brát kina útokem. Z toho důvodu bylo třeba minimalizovat náklady.
Pevnost Alamo
Pevnost Alamo
Původně měl o projekt zájem zkušený Ron Howard, který prosazoval do hlavní role Russella Crowea a nemalý rozpočet 200 milionů dolarů. To se Disneyho účetním nelíbilo a tak byl namísto oscarového režiséra povolán rutinér John Lee Hancock, aby cifru srazil. To se sice Hancockovi povedlo (snímek nakonec stál 107 milionů dolarů), je ale otázkou, jestli studio skutečně ušetřilo, protože si Hancockovým angažováním de facto zajistilo propadák. Hancock vždy platil za tvůrce, jemuž chybí fantazie. A Pevnost Alamo to bohužel naplno potvrdila.

Dobré úmysly pod špatným vedením

Pevnost Alamo
Pevnost Alamo | Disney
Kde se vzal tak vysoký základ pro rozpočet? Studio nechalo postavit v poměru 1:1 celou pevnost Alamo. Smyslem nákladné rekvizity bylo dosáhnout co nejautentičtější atmosféry. Tento fakt začal lákat média, která si pronajala vrtulníky, aby mohla čas od času zachytit nějaké to probíhající natáčení v pevnosti. Studiu se to přirozeně nelíbilo, nařídilo všem ve štábu, aby v případě spatření vrtulníku ukázali prostředníček, díky čemuž nebude možné záběry použít. Čas od času tak tak došlo k absudrnímu přerušení natáčení, když herci "fuckovali" helikoptéry.

Trailer:

Samotné natáčení trvalo zhruba sedm měsíců, přičemž celý jeden měsíc zabrala závěrečná bitva. Díky nejrůznějším (nicméně v zásadě drobným) peripetiím se velmi rychle přestalo stíhat. Původně plánovaná premiéra na Vánoce 2003 musela být zrušena, neboť Hancock na filmu stále pracoval.

Zdržení bez výsledku

Pevnost Alamo
Pevnost Alamo | Disney
Bonusové měsíce práce bohužel na výsledku nebyly moc vidět. Hancocka lze těžko vinit. Do projektu tehdy přišel jako rutinér, jako takový ho natočil a jako takový ho i pustil do kin. Naprosto průměrná historická freska s řadou nudných pasáží a ucházející akcí zaskočila spíše slabým scénářem, pod nímž byli podepsáni Stephen Gagham (Traffic) a Leslie Bohem (Smrtonosná zbraň 2). Od takového tandemu by člověk čekal víc než naproto nezajímavou válečnou historku plnou patetických frází, faktických chyb a chaoticky načrtnutých postav s neujasněnou motivací.
Pevnost Alamo si vedla v amerických kinech natolik zle (utržila směšných 22 milionů dolarů), že se snímek ve většině zemí ani nedostal do kin. I u nás putoval přímo na video. Takhle, vážení, vypadá propadák nejhrubšího zrna.
P.S. A jestli z průšvihové Pevnosti Alamo vzešlo něco dobrého? Inu, takový Billy Bob Thornton se kvůli své roli naučil hrát na housle. To je asi tak vše.