Slavné propadáky: Ishtar - film, během jehož natáčení chtěli teroristé unést Dustina Hoffmana

Slavné propadáky: Ishtar - film, během jehož natáčení chtěli teroristé unést Dustina Hoffmana
Ishtar | Columbia TriStar
Warren Beatty, Dustin Hoffman
Ishtar
Ishtar vznikl v době, kdy hvězda Dustina Hoffmana zářila naplno a Warren Beatty stále platil za záruku kvality. Ishtar byl navíc prvním projektem, jemuž se Beatty po šesti letech nečinnosti upsal. Svůj podíl na zájmu veřejnosti měla také masivní reklama a netradiční spojení špionážní komedie s muzikálem. Výsledek svou nezáživností a nekonzistencí zaskočil proto úplně všechny.
O natáčení Ishtaru koluje řada historek. V prvé řadě je třeba jmenovat pomstu. Studio Columbia prý Beattymu i Hoffmanovi dlužilo za předchozí kontrakty nemalé peníze a herci se rozhodli pomstít tím, že odvedou neobvykle špatnou práci. Tomu by odpovídalo především zběsilé přehrávání Hoffmana, který nikdy předtím ani potom nepodal tak diskutabilní výkon. Na druhou stranu tahle informace nejde příliš dohromady s faktem, že Beatty snímek produkoval a zasloužil se o jeho vznik. Zaručené spory měla se studiem režisérka a autorka scénáře Elaine May. Ta zůstala uvedená v titulcích pouze proto, že v opačném případě jí studio hrozilo žalobou.

Samotné natáčení větší komedií než výsledný film

Warren Beatty, Dustin Hoffman
Ishtar
Ještě pikantnější jsou historky o problémech, které herci a režisérka údajně vyvolávali během natáčení: Beatty trval na vyhazovu svého velblouda pro „špatnou spolupráci“, Hoffman si vyžádal soukromé letadlo plné hraček pro své potomky a May hledala pro film po pouštích zvlněné písečné kosy, aby je pak nechala za velké peníze srovnat se zemí. May si vůbec s pouští nerozuměla – horko jí nedělalo dobře, všude cestovala s obřím slunečníkem, šátkem přes obličej a obřími brýlemi. Údajně vypadala jako stormtrooper ze Star Wars.
Historky mají nicméně i druhou stranu mince. Po premiéře filmu prý ještě několik let Hoffman s Beattym bojovali za to, že je film ve skutečnosti dobrý. Dle nich ublížila Ishtaru média. Ta se nimrala v problematickém natáčení, o němž vypouštěl detaily sám šéf Columbia David Puttnam, který neměl příliš v lásce Beattyho ani Hoffmana. Vyberte si pravděpodobnější variantu.

Trailer:

Ať je na drbech cokoli (ne)pravdivého, fakta jsou následující: Ishtar měl mít rozpočet 27.5 milionů dolarů, problémy ho však vyhnaly na dvojnásobek. Původní kameraman Giuseppe Rotunno se nedokázal přizpůsobit natáčecím průtahům a musel být nahrazen Vittoriem Storarem. Natáčení v politicky nestabilním Maroku (producenti chtěli původně točit ve Státech, ale tehdejší partner studia Coca-Cola si natáčení v Maroku podmínil) bylo zdržováno zvěstmi, že chtějí palestinští teroristé unést Hoffmana. Řada lokací proto musela být pečlivě prohledána kvůli minám, než se mohlo vůbec natáčet.

Místo životní šance konec kariéry

Warren Beatty, Isabelle Adjani, Dustin Hoffman
Ishtar
Je též bez diskuze, že May svou vůdčí roli nezvládla. Ishtar byl pro ni prvním velkým filmem a přerostl ji. Ironií je, že režii dohodil May samotný Beatty, který ji znal z dřívějška a chtěl May dopřát životní šanci. Místo toho pohořela a ještě se s Beattym do krve rozhádala. Během natáčení jedné ze scén se May na Beattyho utrhla se slovy "Chceš to dobře? Tak si to natoč sám!". Beatty věděl, že za takový výrok měla May okamžitě letět. Současně by ale nejspíš musel opravdu dotočit film sám a to se mu po všech problémech nechtělo.
Není žádným tajemstvím, že Ishtar při své premiéře vybouchl. Pravda, první víkend se dokázal vyhoupnout na vrchol žebříčku návštěvnosti. Pak šel ale strmě dolů a nedokázal vydělat ani čtvrtinu z 55 milionového rozpočtu. Studio si na filmu slušně vybrakovalo konto. A pokud jde o hodnocení filmu, na žádné "uzrání" tu nedošlo. Ishtar je i po letech pořád stejně špatný.
Pokud byl Ishtar opravdu vzpourou proti studiu, lze vnímat výsledek jako dvojsečnou zbraň. Na jedné straně Columbia skutečně utrpěla, na té druhé de facto skončila kariéra Beattyho i May (ta dokonce dala svou nezvládnutou režií vzniknout termínu "movie jail", což je označení pro člověka, který se vůbec neměl ke kormidlu filmu dostat a už by nikdy neměl točit… což se May stalo). Jediný Hoffman dokázal tuhle nezáživnou pohromu ustát.
Stojí tedy Ishtar za pozornost? Leda, pokud se vyžíváte ve špatných a nudných filmech. V opačném případě se téhle podívané obloukem vyhněte.