Přehlížené pecky: Dravci - Robert Carlyle a Guy Pearce hrají kanibalskou hru "žer, nebo zemři"

Přehlížené pecky: Dravci - Robert Carlyle a Guy Pearce hrají kanibalskou hru "žer, nebo zemři"
Dravci | 1999 20th Century Fox
Robert Carlyle, Guy Pearce
Dravci
O čem to je? Kapitán John Boyd (Guy Pearce) je převelen do zapomenuté pevnosti v kalifornském pohoří Sierra Nevada v polovině 19. století. Právě do ní, vprostřed krutých mrazů, dorazí polomrtvý záhadný cizinec, jediný přeživší ze skupiny osadníků hledajících nový domov. Cizinec (Robert Carlyle) je vybaven příběhem o tom, jak se jeho skupina dostala do bezvýchodné situace, ve které napřed sežrala veškerá možná zvířata a poté lidé, v rámci přežití, začali jíst sami sebe. Jemu se podařilo zázrakem uniknout. Ve skutečnosti však nešlo o zázrak. Byla to promyšlená volba. A členové pevnosti si to uvědomí příliš pozdě.

Trailer:

Dravci
5 důvodů, proč Dravci vidět:
prehlizene-pecky-zer-nebo-umri-7
Dravci | 1999 20th Century Fox
1) Robert Carlyle. Je třeba dodávat víc? Jeden z nejlepších britských herců své generace (dost možná i nejlepší) si s chutí střihl kanibala (nejde o spoiler, film se tím nijak netají) a svou postavu si maximálně vychutnává. Neuchyluje se k přehrávání ani zbytečné démoničnosti. Jeho projev je správně úsporný a současně mrazivý. Jedna z nejlepších Carlyleových rolí a jeden z jeho nejlepších výkonů.
prehlizene-pecky-dravci-robert-carlyle-a-guy-pearce-hraji-kanibalskou-hru-zer-nebo-zemri-1
Dravci | 1999 20th Century Fox
2) Černý humor. Sice tomu námět nenapovídá, ale film je doslova prošpikovaný cynickými vtipy, které tvůrci využívají podobným způsobem, jako třeba Quentin Tarantino – rozmisťují je na nejméně pravděpodobných místech a vždy to dokonale funguje. Že zabíjení lidí není zábava? Souhlas. Ale občas, jako třeba v případě Dravců, lze morálnímu kodexu trochu ulehčit. Tady se prostě nejde nebavit.
Robert Carlyle, Guy Pearce
Dravci
3) Hudba. Souvisí s bodem 2. Čekáte dramatické hororové motivy, ve kterých se bude hrát na drcení ušních bubínků publika? Marně! Hudba je hravá, často úmyslně odporuje tomu, co se na plátně odehrává a sama o sobě se velmi dobře poslouchá. Soundtrack k Dravcům bývá mezi fanoušky filmové hudby velmi vyhledávanou záležitostí. Naprosto právem.
Guy Pearce
Dravci
4) Schopnost vystačit si s málem. Film nenabízí příliš lokací a 90% děje se odehraje na malé základně, kam je hrdina přidělen, případně v jejím zalesněném okolí. Přestože se prostředí příliš nemění, film ani jednou nestagnuje a nepůsobí lacině. Tvůrci toho neměli moc k dispozici, ale využili každý centimetr zvoleného prostředí.
prehlizene-pecky-zer-nebo-umri-6
Dravci | 1999 20th Century Fox
5) Malá domů. Dravci se natáčel v sousedních Vysokých Tatrách, takže se na filmu podílela i řada šikovných českých ručiček. Je to samozřejmě takový malý lokální bonus, ale vždy potěší, když člověk ví, že jsme se podíleli na nějakém skvělém (i když třeba málo známém) filmu.
prehlizene-pecky-dravci-robert-carlyle-a-guy-pearce-hraji-kanibalskou-hru-zer-nebo-zemri
Dravci | 1999 20th Century Fox
Proč Dravci neuspěli? Inu, film nemá papírově ten správný dějový základ, který by šlo prodat masám. Pokud ale nemáte předsudky proti filmovému kanibalismu, určitě si nenechte film ujít. Pošmáknete si na něm mnohem více, než na kdejakém propáleném hororovém béčku. Lahodných 90%