Recenze: Viditelný svět

Recenze: Viditelný svět
| Film Park
Ivan Trojan
| Film Park
Rozhodně oceňuji, že se někdo v Česko-Slovensku odhodlal natočit vážně míněný psychologický thriller. Bohužel, po tomto filmu asi zase dlouho žádný psychologický thriller nevznikne, což bude nefér, protože tento film nepropadne kvůli svému žánru, ale kvůli tomu, že je blbý.
Na vině musí být z 99 procent Peter Krištůfek, který film napsal, režíroval a složil k němu hudbu, jejíž kus můžete slyšet v traileru.
Trailer je v tomto případě užitečná věc, protože dobře zkratkovitě shrnuje skoro VŠECHNO, co se ve filmu odehraje (s výjimkou minutového zvratu na konci). Myslí si snad Peter Krištůfek, že před ním nikdo jiný nenatočil žádný film o samotářském posedlém úchylovi, a tudíž budou všichni paf z toho, že jeho film je o samotářském posedlém úchylovi?

Trailer:

Viditeľný svet
Někteří herci jsou slušní (včetně Trojana), ale nemají co hrát, respektive po nich režisér chtěl zahrát něco, co se zahrát nedá.
Ivan Trojan
| BontonFilm
Rozhodně neočekávám od podobného typu filmu nějaké výbuchy nebo audiovizuální šílenosti, ale opravdu to ve své superlacinnosti a amatérskosti celé působí jako nějaké půlhodinové cvičení absolventa filmové školy, který by už už chtěl být Fellinim a omylem je natáhl na celovečerní stopáž. Jako pedagog FAMU bych si možná řekl "OK, tenhle chlapec má možná talent, když mu vymlátíme z hlavy většinu těch blbostí".
Pokud ale beru v úvahu, že jde o film čtyřicetiletého člověka, který je uváděn v normálních kinech za normální vstupné, tak bych se po návštětě takového díla asi cítil dost podveden.
Hodnocení: 30%