Český boj o Oscara začíná, objeví se favorit na Českého lva?

Český boj o Oscara začíná, objeví se favorit na Českého lva?
cesky-boj-o-oscara-zacina-objevi-se-favorit-na-ceskeho-lva-1
Jaké jsou podmínky podobného výběru pro získání slavného plešouna? Vybraný film musel mít premiéru v zemi vzniku v době od 1.10.2010 do 30.9.2011. Z českého rybníčku vybírá kandidáta na nominaci Česká filmová a televizní akademie (aka ČFTA). Poté, co se její členové shodnou na konkrétním filmu, je jejich tip vyslán coby reprezentant naší kinematografie porotě výročních cen americké Akademie (tedy Oscarů).
Členové ČFTA tentokrát budou mít z čeho vybírat. Horkým kandidátem jsou nepochybně Lidice Petra Nikolaeva, které sice měly o něco vlažnější recenze, než tvůrci doufali (viz zde), reakce publika ale byly vesměs nadšené. Jisté šance lze připisovat i snímkům Czech Made Man a Osmdesát dopisů, které mnozí kritici pasovali na nejpříjemnější překvapení sezóny. Opomenut nebude ani tradiční favorit Jan Hřebejk se svou žánrově spletitou Nevinností, kontroverzní Habermannův mlýn Juraje Herze či Občanský průkaz Ondřeje Trojana. Jisté šance lze připisovat i Odcházení Václava Havla.
Bez šancí není ani očekávaný Alois Nebel, který je však zatím pro akademiky velikým otazníkem. Jeho premiéra se totiž teprve uskuteční.
Kandidátská sestava je letos skutečně pestrá. Koho byste nominovali vy? Najdou akademici už nyní favorita na Českého lva ? Nebo zabodují loňské úspěšné filmy ?
Kompletní seznam filmů uvedených do cz kin od 1.10.2010 do 30.9.2011:
Argippo znovuzrozený, Alois Nebel, Autopohádky, Babička aneb Jak to bylo doopravdy, Bastardi, Cigán, Czech Made Man, Čertova nevěsta, Divadlo Svoboda, Fimfárum do třetice všeho dobrého 3D, For Semafor, Generace Singles, Habermannův mlýn, Heart Beat 3D, Hlava-Ruce-Srdce, Když kámen promluví, Lidice, Medvědí ostrovy, Muži v naději, Nevinnost, Nesvatbov, Nickyho rodina, Občanský průkaz, Od višní do višní, Odcházení, Osmdesát dopisů, Ostrov svaté Heleny, Piko, Přežít svůj život, Rekvalifikace, Rodinka, Saxána a Lexikon kouzel, Tacho, Tantra, V peřině, Vše pro dobro světa a Nošovic, Všechno je sračka, Westernstory, Zneužívaný
ČFTA v minulých letech doporučila tyto filmy:
2010 Kawasakiho růže, režie Jan Hřebejk
2009 Protektorrežie Marek Najbrt
2008 Karamazovirežie Petr Zelenka
2007 Obsluhoval jsem anglického králerežie Jiří Menzel
2006 Šílenírežie Jan Švankmajer
2005 Štěstírežie Bohdan Sláma
2004 Horem Pádem, režie Jan Hřebejk
2003 Želary, režie Ondřej Trojan - nominace na Oscara
2002 Divoké včely, režie Bohdan Sláma
2001 Tmavomodrý svět, režie Jan Svěrák
2000 Musíme si pomáhat, režie Jan Hřebejk - nominace na Oscara
1999 Návrat idiota, režie Saša Gedeon
1998 Je třeba zabít Sekala, režie Vladimír Michálek
1997 Zapomenuté světlo, režie Vladimír Michálek
1996 Koljarežie Jan Svěrák - Oscar
1995 Díky za každé nové ráno , režie Milan Šteindler