Recenze: Auta 2

Recenze: Auta 2
| ©Disney/Pixar
Konečně nějaká pixarovská recenze, která nemusí být úplně superlativní a nudná... Auta 2 jsou totiž suverénně nejhorší celovečerní film Pixaru!

Trailer:

Neexistuje skoro žádná návaznost na první film - Kardanová lhota a její obyvatelé se v něm téměř nevyskytují. Zpočátku to vypadá, že se film ponese v duchu pocty starým bondovkám, ale není tomu tak. Neexistuje v něm téměr žádná motivace, abychom s postavami nějak soucítili. Blesk je vlastně vedlejší postava a hlavním hrdinou je Burák, jehož kreténismus je místy dost nesympatický. Kdykoliv se začne mluvit o přátelství, zradě, zodpovědnosti a podobně, dopadá to na zcela neúrodnou půdu. Auta 2 jsou spíš jako několik maniakálních epizod "Cars Toons" slepených do jednoho filmu. Všechny ty závody a honičky jsou fajn, ale po čase poněkud ubíjející - trochu jako když to Michael Bay přežene a rozhodne se točit bláznivou akční komedii.
Přesto je zábavné se na ně dívat, protože si výtvarníci dali s filmem obrovskou práci a nabušili do něj TUNY drobných skrytých vtípků, které jsou někdy hrozně vtipné, někdy méně, ale je zábavné je hledat - za všechny upozorním například na papeže (což je auto jedoucí v papamobilu!) nebo na sochy na italské katedrále (stará auta s křidélky). Opakovaně jsem si při projekci říkal, že bych chtěl mít možnost interaktivně prozkoumávat ty scény do nejmenších detailů.

Klip z filmu:

Bohužel pro mě, spousta vtipů zřejmě vyžaduje, abyste se vyznali v autech - pak zřejmě oceníte, jak je vtipné, že britská královna je auto modelu X, její vnuk je auto modelu Y a řadoví zločinečtí poskoci jsou Trabanty nebo co to je...
Hodnocení: 70%
P.S: Dabing je nejlepší jaký může být, ale originál to pořád není a Michaela Cainea ani Owena Wilsona v něm neuslyšíte. Navíc je ve filmu tentokrát opravdu velké množství nepřeložitelných narážek, například když hostina na sjezdu starých omlácených aut pozůstává výhradně z citronů, haha...