Karlovarský festival 2011: Slováci lepší Čechů!

Karlovarský festival 2011: Slováci lepší Čechů!
Režisér Martin Šulík už ve Varech soutěžil dvakrát - se Záhradou a Slunečním státem. Na Cigánovi se koprodukčně podílela Česká televize, za kamerou stál český kameraman Martin Šec.
Jasná sázka na začínající tvůrce
"Ze 179 celovečerních filmů, které letos ve Varech uvedeme, bude 54 debutů," řekl Och jako svoji vůbec první větu na dnešní konferenci a věta o sázce na mladé a začínající tvůrce se mu na jazyk neustále vracela, ať už mluvil prakticky o jakékoliv sekci. Nastavil tak jasně kormidlo svého směřování ve funkci uměleckého ředitele karlovarské přehlídky, v níž na sklonku loňského roku vystřídal Evu Zaoralovou. Také víc než jasně naznačil, že netrpí jakýmkoliv sentimentem vůči české tvorbě. "V hlavní soutěži nebude žádný český film," řekl a odmítl byť jen naznačit, proč ve výběru neobstála novinka Roberta Sedláčka Rodina je základ státu či historické drama Lidice, zatímco třeba Německo či Kanada mají v hlavní soutěži hned dvojnásbné zastoupení.
karlovarsky-festival-2011-slovaci-lepsi-cechu-1
Režisér Martin Šulík už ve Varech soutěžil dvakrát - se Záhradou a Slunečním státem. Na Cigánovi se koprodukčně podílela Česká televize, za kamerou stál český kameraman Martin Šec.
Slováci prokazují kvalitu dlouhodobě!
Početné delegace letos na západ Čech naopak vysílají Slováci. V hlavní soutěži se představí podle Ocha strhující drama Cigán režiséra Martina Šulíka o čtrnáctiletém Adamovi, který žije v jedné z mnoha východoslovenských romských osad a po smrti otce se pokouší vzít na sebe odpovědnost za celou rodinu. Otčím, kterého si pragmatická matka rychle našla, má ale docela jiné plány. V sekci "Na východ od západu" bude Slovensko reprezentovat drama Viditeľný svet s Ivanem Trojanem v hlavní roli šmíráka, kterého zaujala šťastná rodina v protějším paneláku natolik, že se rozhodl stát její součástí. V sekci "Dny kritiků Variety: Evropa nyní!" se mezi desítkou nejzajímavějších režisérů současnosti bude prezentovat Slovenka Zuzana Liová s filmem Dom, v němž si zahráli i čeští herci Miroslav Krobot a Taťjana Medvecká. Právě koprodukční či autorský podíl na všech zmíněných snímcích je to jediné, co Čechy letos na karlovarském festivalu může těšit.
Češi ve vedlejší roli
Pomineme-li účast producenta Pavla Strnada v hlavní porotě, pak má Česko letos jen dva samostatné reprezentanty: Satirickou komedii Petra Marka Nic proti ničemu v sekci "Na východ od západu", podle Ocha zatím nejlepší český film roku, a v soutěži dokumentárních filmů snímek Pod sluncem tma režiséra Martina Marečka o dvou českých elektrikářích v zambijské vesnici.
John Malkovich tentokrát jako módní návrhář!
Po dvou letech se do Varů vrátí americký herec John Malkovich, tentokrát v netradiční roli. Bude tu totiž prezentovat kolekci netradičního pánského oblečení značky Technobohemian, kterou sám navrhl. Oblečení "inspirované bohémským stylem 21. století" mu pomohou předvést v rolích modelů přední čeští herci. Prezident Bartoška to prý ale určitě nebude, protože, jak se smíchem podotkl, nemá ty správné konfekční míry.
Cenu prezidenta festivalu přijede do karlovarského Thermalu převzít v doprovodu své manželky Katherine Borowitzové americký herec, scenárista a režisér John Turturro, kterého čeští diváci znají nejen z filmů bratří Coenů ale třeba i ze série Transformers.
karlovarsky-festival-2011-slovaci-lepsi-cechu-2
John Turturro osobně uvede projekci snímku Někde dnes večer, který se nechal inspirovat filmem 06/05 zavražděného holandského režiséra Thea Van Gogha
Již dřívě avizovaná držitelka Oscara Judi Denchová osobně uvede zahajovací film festivalu Jana Eyrová a obdrží Cenu za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.
Režisér a producent Monte Hellman přijede do Karlových Varů osobně uvést svůj snímek Cesta nikam, který byl loni s úspěchem uveden na festivalu v Benátkách.
Maďarský režisér István Szabó bude předsedou hlavní poroty a exkluzivním rozhovorem přispěje do Muzea hlasů, které vzniká ve Švýcarsku.
Magda Vášáryová pak bude hlavní hvězdou premiéry digitálně restaurované kopie nejlepšího českého filmu všech dob, Vláčilovy monumentální Markety Lazarové.
Podrobnosti o programu i hostech najdete na webových stránkách festivalu zde.