Letní filmová škola 2011: Hvězdné hosty doplní i držitel Zlaté palmy

Letní filmová škola 2011: Hvězdné hosty doplní i držitel Zlaté palmy
Nabité sály jsou na filmovce hezkou tradicí.
letni-filmova-skola-2011-hvezdne-hosty-doplni-i-drzitel-zlate-palmy-1
Nabité sály jsou na filmovce hezkou tradicí.
"Apichatpong Weerasethakul, který si kvůli svému těžko vyslovitelnému jménu na Západě nechává prostě a jednoduše říkat Joe, představuje absolutní elitu současného artového filmu," říká umělecký ředitel LFŠ Pavel Bednařík s tím, že Joe přijíždí do České republiky vůbec poprvé a zároveň bude nejvzdálenějším hostem, jakého kdy filmovka přivítala. Apichatpong Weerasethakul uvede jak svoji kompletní retrospektivu, tak povede tzv. master class tedy jakousi tvůrčí dílnu, kde hosty nechá nahlédnout do tajů své tvorby.
Retrospektivu vlastní tvorby na filmovce uvede i čerstvý šedesátník Fero Fenič, který v 70. a 80. letech patřil mezi bystré pozorovatele a kritiky režimu, takže se jeho dokumentární i hrané snímky potýkaly s nejedním zákazem.
Velkou sportovně-společenskou událostí slibuje být fotbalové utkání  Česko - Srbsko, v němž naše barvy bude hájit mj. Ondřej Vetchý, hvězda seriálu Okresní přebor, a srbské pak vybraní členové kapely The No Smoking Orchestra. Ta vystoupí společně s Emirem Kusturicou první festivalovou neděli se svojí explozivní koncertní show.
Svou účast v Uherském Hradišti už potvrdil i přední americký filmový teoretik a historik Dudley Andrew, jehož program počítá s řadou přednášek a besed.
letni-filmova-skola-2011-hvezdne-hosty-doplni-i-drzitel-zlate-palmy-2
Loni občas zabouřilo a zapršelo. Na letošek prý pořadatelé objednali sluníčko.
Již dříve organizátoři ohlásili velké retrospektivy Krzysztofa Kieślowského (dokumentární začátky, kino morálního neklidu, kompletní Dekalog, restaurovaná kopie Dvojího života Veroniky), Gustava Machatého (téměř kompletní tvorba, tedy nejen Extase a Erotikon, ale i jeho italské a americké filmy!), Billyho Wildera (držitel šesti Oscarů dokáže, že zdaleka nebyl jen mistrem komedie), Aki Kaurismäkiho (kompletní tvorba od jeho počátků až po horkou novinku, kterou nedávno uvedl v Cannes) a Roberta Sedláčka (jeden z nejzajímavějších českých režisérů současnosti, který začínal politickými dokumenty, a poté přesedlal na originální portréty české současnosti). Fokus, tedy reprezentativní průřez vybranou národní kinematografií, má lakonicky výstižný název Rumunsko (němá tvorba, kriticismus v rámci systému, Causescu a rumunská revoluce, rumunská nová vlna). Pravidelná sekce na aktuální téma je tentokrát věnována 11. září a hrozbě terorismu (nabídne nejen euroamerické snímky na dané téma, ale i ty arabské!), filmová čítanka letos nese podtitul Tradice kvality a představí francouzskou poválečnou kinematografii, která byla inspirována jak hollywoodským studiovým romantismem, tak francouzským poetickým realismem. Shodou okolností svůj poválečný profil nabídne v sekci Třetí republika: Československý film 1945-1948 i naše kinematografie. Půlnoční delikatesy: Pinku Eiga nabídnou japonské soft-erotické od 60. let do současnosti. Samozřejmostí jsou už novinky ze slovenské (mj. Ivan Trojan jako panelákový šmírák ve filmu Viditelný svět), polské a maďarské tvorby (mj. držitel Stříbrného medvěda z letošního Berlinale Turínský kůň!).