Čtyři slunce budou o věcech přirozených i nadpřirozených!

Čtyři slunce budou o věcech přirozených i nadpřirozených!
Jedna kamera na celou republiku!
Rodinné drama o věcech přirozených i nadpřirozených. Tak zní oficiální slogan filmu, což je formulace, která si o vysvětlení vyloženě říká. "Přirozené věci jsou to, co každý den žijeme, jak bojujeme sami se sebou a vlastní nedokonalostí," vysvětluje Bohdan Sláma, který scénář psal dva roky, "a věci nadpřirozené jsou ty, jejichž existenci nějakým způsobem vnímáme, ale které nevidíme a neumíme uchopit."
ctyri-slunce-budou-o-vecech-prirozenych-i-nadprirozenych-5
Přísný výraz? Zdání klame, Bohdan Sláma doslova hýřil dobrou náladou
Bohdan je na první pohled v dobrém rozmaru a to navzdory faktu, že dopoledne vypověděla poslušnost kamera, takže se momentálně čeká, až dovezou jinou. Mimochodem, věděli jste, že v České republice je už jen jedna "pětatřicítková" kamera?!? Všichni přešli na levnější digitál, klasická surovina je drahá a tradiční filmařina stále vzácnější, takže produkce horečnatě obvolává Vídeň a Mnichov. Mezitím rychlé auto veze z Prahy aspoň nějaký skoromuzeální kousek, aby natáčecí den nepřišel úplně vniveč.
Za mirotickou sokolovnou zatím ovšem vládne klid a pohoda. Babinec švitoří na lavičce u nalajnovaného volejbalového kurtu, kluci vzadu na asfaltu čutají do meruny a štáb s přimhouřenýma očima baží ve stínu, jakoby si chtěl předespat nočku, která je ještě dneska čeká.
Marek Šácha, Jiří Mádl
Ačkoliv je dávno dospělý, vede dětskou partu - Jerry (Jiří Mádl). | Jaroslav Sedláček
"Scénář vzniknul spojením dvou příběhů do jednoho," popisuje vznik filmu Sláma. "Jeden jsem měl vymyšlený už dávno, ale neměl v sobě maso reality, to je zasvěcovací příběh mezi mistrem a jeho učedníkem," říká Sláma, "druhý příběh je pak o člověku, kterému se drolí vztah a rodina a on poznává, že takhle to dál nejde."
Nejdřív mrtvolu, pak teprve hlavní roli
"V Divokých včelách dal Bohdan mojí fotku na hrob, takže jsem de facto hrála mrtvou matku, ve Štěstí  jsem měla vedlejší roli a tady jsem konečně za vedoucí ženu," směje se Aňa Geislerová a nezastírá, že je za roli Jany vděčná. "Je to běžný příběh o tom, co všichni prožíváme mezi tím, když večer jdeme spát a než ráno vstaneme - partnerská krize, do toho děti, puberťáci...," říká čtyřnásobná držitelka Českého lva. "Je to prostě film o tom, že vztahy jsou fakt těžká disciplína," shrnuje hlavní téma.
Diviš Marek, Bohdan Sláma
Bohdan Sláma | Jaroslav Sedláček
Znamená to snad, že Bohdan po trilogii o hledání lásky načíná trilogii další, tentokrát o zachování lásky? "Já nad tím takhle nepřemýšlím," směje se scenárista a režisér v jedné osobě, "uvažuju nad příběhem, jak ho co nejpřirozeněji a nejemotivněji vyprávět a ostatní jde v tu chvíli stranou." Pak se ale přece jenom do určitého srovnání pustí. "Bude to úplně jiný film, než byl Venkovský učitel, tam šlo o lidskou samotu, tady je ústřední jednotkou rodina, sledujeme vztahy mezi jejími členy, jak se proměňují a vyvíjejí," říká Sláma. Kameramansky prý budou Čtyři slunce podobné Divokým včelám, sociálním ukotvením a emocemi Štěstí.
Kamera konečně dorazila, může se jít tedy točit. Dámský volejbal začíná! "Tohle je jedna ze scén, na které jsem se fakt těšila," kvituje to s nadšením Aňa. "S matkama ze školky jsme se totiž daly dohromady a už dva roky chodíme každé úterý hrát." Shodou okolností je dneska také úterý. "Já bych je klidně vzala i sem," reaguje promptně Aňa, "ale to víte, pracovní den, není pro ně snadné se uvolnit a jet do jižních Čech," vysvětluje Aňa. To už však vchází do záběru alkoholem notně zmožená omladina, kterou vede Jiří Mádl s pořádným čírem na hlavě. "Čti hru," řve neodolatelným způsobem, že i Aně rysy naštvané matky povolí a začne se upřímně smát, takže se musí jet znovu. A není to nic snadného, protože míč dámám létá na všechny světové strany, až musí režisér určit kameře osobního strážce. Jiná totiž v republice už opravdu není.
ctyri-slunce-budou-o-vecech-prirozenych-i-nadprirozenych-6
Mirotické ženy v akci
Bonbónek pro Mádla
"Jako první jsem obsadil Aňu," vysvětluje Bohdan Sláma klíč, jakým se rodilo herecké obsazení, "a potom jsem k ní strašně dlouho hledal partnera. Původně jsem měl na Fogiho představu někoho staršího, ale pak se mě náš mistr zvuku Honza Čeněk zeptal, proč vlastně má bejt starší, když mladší kluk by byl lepší, a mě došlo, že má pravdu." Tím se do filmu dostal Jaroslav Plesl, podle Bohdana přesně ten typ, který dokáže být stejně tak klukem jako pánem v letech.
ctyri-slunce-budou-o-vecech-prirozenych-i-nadprirozenych-7
Marek Šácha (vlevo) hraje Fogiho patnáctiletého syna z prvního manželství
Další zádrhel přišel s obsazením Karla, místního šamana, k němuž má Fogi tak trochu dvojlomný vztah - na jednu stranu k němu vzhlíží, na druhou mu až tak úplně nevěří. "V duchu jsem si probíral herce, kteří by mě v téhle poloze zajímali - Mirek Krobot, Cyril Drozda, Jiří Schmitzer, všichni by byli skvělí, ale každý úplně jiný, až mě napadlo, že když je mladší Fogi, mohl by být mladší i Karel a došel jsem ke Karlu Rodenovi. Je to vážná role ve velmi humorné poloze, což je pro tak vynikajícího herce a člověka, jakým Karel je, bezpochyby výzva." A za manželku mu vybral držitelku Českého lva za Mistry Kláru Melíškovou.
Aňa Geislerová, Marek Šácha, Jiří Mádl, Bohdan Sláma
Jak nejlépe má macecha (Anna Geislerová) zahnat opilého Vénu (Marek Šácha) domů? | Jaroslav Sedláček
Posledním do sestavy byl Jiří Mádl, to když se po usilovném pátrání ukázalo, že skuteční pankáči pankáče s hereckou jiskrou mezi sebou neskrývají.  "Hrát přerostlého vůdce dětské party je určitě pro herce bonbónek," culí se někdejší teenagerovský idol, jen mu prý rekvizitáři měli místo jablečného džusu dát do petky skutečný rum. Scéna s vtrhnutím opilé dětské bandy na hřiště se totiž točí celé odpoledne, takže Jirka musí mačkaná jablka zas a znovu cedit přes zuby. Jerry, zdánlivě komická postava, ale v sobě skrývá podle režiséra i velmi temné valéry. "Ve skutečnosti je to nešťastnej kluk, tragická postava s obrovským emočním přesahem," naznačuje Bohdan Sláma.
Co však Sláma nehodlá naznačit ani v nejmenší, proč se film vlastně jmenuje Čtyři slunce. "Na to si počkejte do kina," culí se pod vousy, k čemuž zbývá dodat jen datum premiéry - 8. března 2012.