Nové české filmy 2011, 2012, 2013... - 3. část

Nové české filmy 2011, 2012, 2013... - 3. část

MŮJ VYSVLEČENEJ DENÍK

r. Martin Dolenský
s. Jan Hlaváč, Martin Dolenský, Johana Rubínová
k. Michael Gahut
hr. Veronika Kubařová, Berenika Kohoutová, Sandra Černodrinská, Šárka Vaculíková, Petra Špalková, Igor Bareš, Veronika Žilková, Simona Stašová, Jaroslav Plesl, Ondřej Mataj, Martin Šesták, David Skopal, Jakub Prachař
p. Štefan Voržáček
Bestseller sedmnáctileté studentky Johany Rubínové se stal předlohou pro "teenagerovskou komedii s příchutí romantiky": Johana, která žije s otcem a macecou, se snaží vyhýbat milostným karambolům. Moc se jí to ale nedaří. S klukem, do kterého se zamiluje, se vyspí její kamarádka. Johana se snaží vzpamatovat ze zklamání a zároveň pátrá v rodinné historii, aby se dozvěděla o smrti své matky. To, co zjistí, obrátí její život naruby!
p. 4. února 2012
nove-ceske-filmy-2011-2012-2013-3-cast-1

NIC PROTI NIČEMU

r. Petr Marek
s. Jiří Najvert, LÁHOR/Soundsystem
k. Filip Čeněk, Petr Marek
hr. Radek Rubáš, Johana Švarcová, Marian Moštík, Marta Pilařová, Jiří Najvert, Zdeněk Hudeček, Kamila Davidová, Prokop Holoubek , Patrik Hronek, Petr Marek, Jiří Nezhyba
p. Petr Marek
Psychologické komorní drama, černá komedie i satiricko-ironická parodie televizních reality show. Skupinka třicátníků, která se zatím zná jen z chatové místnosti serveru www.adoptovany.cz, se schází v podzimně vyprázdněném kempu. Jejich představy o akci se ovšem různí, navíc se záhy ukáže, že někteří se znají už léta.
p. podzim 2011

BINDERIANA

r. Zdeněk Durdil
s. Džian Baban, Vojtěch Mašek
k. Braňo Pažitka
p. Jana Bebrová
70. léta 20. století. Marko Binder, tajný agent polské Státní bezpečnosti se zamiluje do francouzské vědkyně Agnes Moldacké. Společně poznávají nadpřirozenou bytost z hlubin moře, mořského děda. Stařec má jedinečnou schopnost vidět budoucnost a ukazovat ji nejen lidem, a tak se o jeho objev zajímá mnoho nebezpečných a chamtivých osob. Agnes a Marko proto unášejí mořského děda do Československa...
p. 2014-2015

FAGUS

r. Robert Sedláček
s. Robert Sedláček
k. Petr Koblovský
hr. David Novotný, Jiří Langmajer, Jaroslav Plesl, Igor Chmela
p. Radim Procházka
František Antonín Špork je bohatý barokní šlechtic, který miluje umění a touží po společenském uznání. Pomocí magie se snaží prokázat, že je příbuzný s Přemyslovci. Jezuité jej obviňují z kacířství. Ubrání se za pomoci dcery a mágů, kteří ho původně přišli podvést. Na konci svého bouřlivého života přichází o veškeré své spisy. Umírá uprostřed nádherných soch Matyáše Brauna, jehož byl mecenášem. Právě Braunovo dílo zajistí Šporkovi budoucí slávu.
p. jaro 2014

SPARTA-SLAVIA

r. Pavel Abrahám
s. Tomáš Bojar, Pavel Abrahám
k. Jiří Chod
hr. Ondřej Vetchý, Lucie Svitáková, Alexandr Vondra, Vítezslav Nguyen, Jakub Kohák, Veronika Řepková, Petr Bílek, Petr Hošek, Alberto Zancan
p. Pavel Abrahám, Tomáš Bojar
Fotbalový stadion na Letné, právě se hraje derby pražských S. Tvůrci pomocí dvaadvaceti kamer sledují pestrou mozaiku postav, které sledují zápas ze sví nezaměnitelné perspektivy. Jinak mač vnímá žák fotbalové přípravky, jinak sázkař, jinak dezorientovaný italský turista, jinak ministr obrany, jinak člen ochranky... Nearanžované situace mají vytvořit prokreslený společenský portrét, v syrové formě ukázat, jak dnešní Češi mluví, přemýšlejí a jak jeden ke druhému přistupují.
p. podzim 2012
nove-ceske-filmy-2011-2012-2013-3-cast-2

LABYRINT

r. Tomáš Houška
s. Tomáš Houška
k. Martin Matiášek, Michael Gahut
hr. Lucie Vondráčková, Jan Zadražil, Martin Zbrožek, Mary Coronado
p. Štefan Voržáček
Na počátku příběhu se ambiciózní novinářka Renata seznámí se svou novou spolubydlící Kostaričankou Keirou. V závěru jednoho vydařeného večírku se vydá jedna z Renatiných kamarádek hledat svého žárlivého přítele, aby se s ním udobřila. Posledním místem, kde zanechala stopy, než zmizela, je sklep domu. Od té doby se začínají dít podivné věci. Vypadá to, jakoby se v podzemí domu něco probudilo…
p. 4. října 2011

K MOŘI

r. Karin Babinská
s. Petra Soukupová
k. Martin Douba
p. Pavel Berčík
Česko-chorvatská adaptace knihy, která získala Cenu Jiřího Ortena. Petr plánuje rodinnou dovolenou, ale jeho žena Klára musí na poslední chvíli do nemocnice. Petr přesto k moři odjede a kromě svých dvou dcer s sebou místo Kláry vezme Jitku, svou nejstarší dceru z prvního manželství. Protože se s ní však Petr příliš nevídá, musí řešit situace a problémy, o jejichž existenci neměl ani ponětí. Režisérka Pusinek v případě tohoto scénáře mluví o „výjimečně citlivě napsaném příběhu“.
p. 2012

VŠIVÁCI

r. Roman Kašparovský
s. Roman Kašparovský
k. Antonio Riestra
h. Jan P. Muchow
hr. Ondřej Vetchý, Jiří Langmajer, Iva Janžurová, Tatiana Vilhelmová
p. Karla Stojáková, Filip Čermák
Příběh rodiny Rohanů začíná na konci 70. let minulého století, vrcholí v současnosti a žánrově osciluje mezi tragédií a černou komedií. Tvůrci slibují explozivní finále (prý doslova), v němž se „naposledy a neodvratně zkříží cesty našich (anti)hrdinů“.
Pr. léto 2012

KRÁSNO

r. Ondřej Sokol
s. Ondřej Sokol, Martin Finger, Petr Vydra
k. Tomáš Sysel
h. Jan P. Muchow
hr. Ondřej Sokol, Ivana Chýlková, Martin Finger, Jaroslav Plesl, Ondřej Vetchý, Alois Švehlík
„Je to příběh dvou idiotů, kteří se rozhodnou vzít spravedlnost do svých rukou, a od osudu dostanou přes prsty,“ tak charakterizuje svůj filmový debut, který se nechal inspirovat skutečnými událostmi, ceněný divadelní režisér (a herec) Ondřej Sokol. Svůj název získal film od jezera Krásno, které leží nedaleko Šumperka, a kam hlavní hrdinové, Martin a Ondřej, přijíždějí vypátrat vraha Martinovy matky.
p. podzim 2012

NA PŮL ÚVAZKU

r. Jan Prušinovský
s. Jan Prušinovský
k. Petr Bednář
p. Ondřej Zima
Příběh o mladíkovi, který ne a ne zasunout. Jeho příběh se odehraje během jediného dne, kdy se zoufale pokusí se svým „problémem“ skoncovat. Ovšem čím víc se snaží, tím dál od vysněné (jakékoli) vagíny je. Režisér filmu František je děvkař a seriálu Okresní přebor slibuje poetiku a humor blízký filmům Woodyho Allena.
p. jaro 2013

NEPRAVDĚPODOBNÁ ROMANCE

r. Ivan Vojnár
s. Ivan Vojnár, Jakub Zelníček
k. Michal Černý
hr. Anna Geislerová, Viktor Preiss
p. Ivan Vojnár
Louisa chce hrát divadlo, což její majetnický manžel vnímá jako zradu. Erika je odkázána na svoji dřinu, touží po vzdělání a lepší práci. Katka se narodila cynické matce, která chce ovládat nejen její mysl, ale i tělo. Jejich příběhy se propojují, navzájem se zrcadlí, rodí se přátelství, na jehož síle stojí a padá jejich budoucnost. Děj je zachycen retrospektivně jako ozvěna léčby, kterou podstoupí hlavní hrdinka. Byla terapie úspěšná?
p. 28. září 2012
nove-ceske-filmy-2011-2012-2013-3-cast-3

KONFIDENT

r. Juraj Nvota
s. Ľubomír Slivka
k. Jan Malíř
hr. Jiří Mádl, Michaela Majerníková, Ondřej Vetchý, Jan Budař, Martin Geišberg, Marek Geišberg,Tatiana Pauhofová, Ady Hajdu, Jakub Nvota,
Arnošt Goldflam
p. Katarína Vanžurová
Příběh film vychází ze skutečného příběhu z dob okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Režimu se po čistkách, které rozpoutal, nedostávají odborníci a tak je zaměstnanec letiště, radiooperatér, přeložený ke složkám ministerstva vnitra. Stane se konfidentem, získá byt i pracovní pozici. Brzy zjistí, že nejen od odposlouchává jiné, ale i on sám je odposlouchávaný. Myslí si, že neobstál. Místo trestu ale přichází nabídka závratného postupu. Je na něm, jak se rozhodne...
p. duben 2012

NIKDY NEJSME SAMI

r. Petr Václav
s. Petr Václav
k. Štěpán Kučera
p. Karla Stojáková
Film se odehrává v historické době, která se již nikdy nevrátí - v 90. letech, v letech po pádu komunismu, v okamžiku překotných změn, ve vykolejené době bláznivých představ o svobodě a blahobytu, v době zásadního otřesu, v době zásadní změny života, v době, která z mnoha dospělých udělala nedospělé, vykolejené a rozhlížející se jedince, kteří se snaží obstát v nové situaci a najít si v ní místo. Film nemluví přímo o době a o politice. Využívá ale ducha tehdejší doby a dekorací. Příběh se drží problematiky "utržení se ze řetězu", které charakterizují tehdejší dobu a jednání postav.
p. zima 2012
dont stop
DONT STOP - Jakub Zedníček (na snímku vlevo) | Evolution Films

DONT STOP

r. Richard Řeřicha
s. Richard Řeřicha
k. Juraj Chlpík
hr. Patrik Děrgel, Lukáš Reichl, Jiří Kocman, Jakub Zedníček, Oliver Cox, Klára Polletrová-Trojanová, Jiří Štrébl
p. Ondřej Zima
Je vám sedmnáct, něco vás nesnesitelně štve a chcete to dostat ze sebe ven... Pamatujete ten pocit? Nebo jej prožíváte právě teď? Chování teenagerů se v různých dobách příliš neliší, jiné jsou jen způsoby revolty, prosazování generačního práva na svůj vlastní životní styl – co nejvíce odlišný od života rodičů. Hrdinové filmu DonT Stop, pětice mladíků žijících v Československu roku 1983, ventiluje své postoje vůči autoritám, společenským normám, vůči odpovědnosti a povinnostem dospělých, poněkud drsněji - založením punkové kapely.
p. první polovina roku 2012

PROBUDÍM SE VČERA

r. Miloslav Šmídmajer
s. Lumír Holčák
k. Martin Duba
h. Zdeněk Merta
hr. Jiří Mádl, Simona Stašová, Miroslav Táborský
p. Miloslav Šmídmajer
Svérázná komedie ze studentského prostředí vypráví příběh Petra Kováře, který dostane šanci vrátit se na chvíli do minulosti a v červnu 1989 se znovu setká se svojí životní láskou, spolužačkou Eliškou. Má to jeden háček: je mu fyzicky znovu sedmnáct, ale zůstane mu vědomí moderního čtyřicátníka. Vrátil se do jiné reality a nedohlédl důsledky tohoto kroku. Bude opět zkoušený, navíc tehdejší školství bylo tak jiné!
pr. 16. února 2012
Kateřina Brožová, Marián Čuri
Bastardi 2 | Miloš Schmiedberger

BASTARDI 2

r. Jan Lengyel
s. Tomáš Magnusek
k. Milan Hodek
hr. Tomáš Magnusek, Jan Šťastný, Petr Gergon Neumann, Jiří Krampol, Ladislav Županič, Kateřina Brožová, Jan Antonín Duchoslav, Radim Uzel, Jan Cimický, Martin Dejdar, Jaroslava Obermaierová, Gabriela Vránová
p. Jan Lengyel, Tomáš Magnusek
Druhý díl začíná krátce po smrti největšího bastarda Michala Dostála. Michalův otec a dědeček jsou přesvědčeni, že učitel Majer stál za vraždami všech tří žáků a mstil smrt své sestry. Začnou tak Majera psychicky deptat a hledají důkazy. Důkazy hledá také nový policejní vyšetřovatel Karas, jenž přebírá agendu po zesnulém policejním vyšetřovateli Palečkovi. Karasovi se okamžitě v případech úmrtí "bastardů" něco nezdá a začíná se zaměřovat též na Majera, který je v tuto chvíli již ředitelem školy. FOTO: MILOŠ SCHMIEDBERGER
pr. 27. říjen 2011
Pavel Batěk

ZEJTRA NAPOŘÁD

r. Rudolf Havlík
s. Rudolf Havlík
k. Václav Tlapák
hr. Pavel Batěk, Helena Dvořáková
p. Lukáš Kaplan
Romantická road movie o muži v nesnázích, který potřebuje vyřešit svoje finanční problémy a přitom se stále víc zaplétá do problémů osobních. Naštěstí má Petr kolem sebe ještě pár přátel - Pavla, který umí věci řešit s razancí torpéda, a Terezu, dívku, která ví o Petrovi všechno.
pr. 2012