Třeboni film sluší a Anifilm zvlášť!

Třeboni film sluší a Anifilm zvlášť!
Plné třeboňské náměstí poslouchá koncert kolínského orchestru Kokosy, který hraje filmové melodie
treboni-film-slusi-a-anifilm-zvlast-1
Plné třeboňské náměstí poslouchá koncert kolínského orchestru Kokosy, který hraje filmové melodie
Nádherné počasí, mnohokrát narvané sály, přední tuzemští tvůrci animovaného filmu a velmi příjemně překvapení zahraniční hosté - taková je bilance druhého ročníku mezinárodního animovaného filmu Anifilm. Ten na dálku soutěží se svým starším bratrem Anifestem, který sice v Třeboni začínal, ale pak se přestěhoval do Teplic.
Mezinárodní porota své rozhodnutí v kategorii filmů pro dospělé zdůvodnila takto: "Přežít svůj život je film, který se vyznačuje upřímností a integritou. Syrový vizuální styl skvěle podtrhuje postavy i samotný příběh. Na porotu film zapůsobil především svým ztvárněním univerzálních lidských vlastností.“ 
Slováci chtějí po třiceti letech znovu natočit animovaný film!
Na panelu připravovaných celovečerních animovaných filmů se představily čtyři novinky. Producent Vratislav Šlajer by v příštím roce rád odstartoval rozsáhlý koprodukční projekt scenáristy a režiséra Václava Švankmajera Podivný víkend, který se bude rovným dílem odehrávat v Praze, Varšavě, Bratislavě a Bukurešti a v němž si hlavní roli budou brát nadpřirozené bytosti, například andělé, šaman či ďábel.
treboni-film-slusi-a-anifilm-zvlast-2
Třeboň je nejen malá, malebná a útulná, ale hlavně - s filmem a filmaři si rozumí
Jan Tománek odtjanil upoutávku na Kozí příběh se sýrem, která by se už za měsíc měla objevit v kinech. Pokračování úspěšného filmu by mělo být prý mnohem pohádkovější, tudíž otevřené širšímu spektru publika. V kostce lze prý příběh shrnout do věty - Máca s Matějem, kteří mají Honzíka a Zuzanku, se ze sýrového království dostanou do pekla, kam se pro ně jejich děti statečně vydají.
Aurel Klimt pustil ukázky z Lajky, což je příběh ruské fenky, která se jako první živá bytost dostala do vesmíru. Zatímco první část se prý přidržuje reality, druhá už je čistou sci-fi, avizuje Klimt, neboť Lajka ve vesmíru nezahyne, ale spolu s dalšími do kosmu vyslanými zvířaty osídlí jednu z planet. Klimt postupuje rychlostí dvě filmové minuty za měsíc usilovné práce, takže je snadné spočítat, jak dlouho mu bude práce při devadesáti filmových minutách trvat.
Na odkaz Pavla Dobšinského (1828-1885) by ráda upozornila osmička mladých slovenských animátorů. Všichni vyrůstali na jeho pohádkách a osm z nich by rádi převedli na filmové plátno. "Pokud se nám to povede, bude to po třiceti letech první slovenský celovečerní animovaný film," říká jeden z nich, Andrej Kolenčík.