V Plzni vyhrály hned dva filmy - Kuky a Osmdesát dopisů

V Plzni vyhrály hned dva filmy - Kuky a Osmdesát dopisů
Kuky vyhrál dvakrát a Svěrák už chystá další film
v-plzni-vyhraly-hned-dva-filmy-kuky-a-osmdesat-dopisu-2
Jeden z hlavních hrdinů normalizačního dramatu Osmdesát dopisů
Zatímco pro debutujícího Václava Kadrnku je to první festivalové vítězství v životě, které považuje za "slibný začátek", Jan Svěrák už je v tomto směru ostřílený matador, byť v Plzni zatím vyhrál jen jednou - v roce 1991 s Obecnou školou. "Chtěl bych poděkovat porotě, letos se sešla velice dobrá porota," žertoval Svěrák, "a svým spolupracovníkům, kteří byli ochotní se válet sto dní v lese a vrátit se tak do dětství." Svěrák zároveň přiznal, že už pracuje na dalším filmu, tentokrát už opět hraném, který by do kin měl dorazit za dva roky, tedy v roce 2013.
Kuky se vrací
Sto dní si s Kukym hráli v lese. Někdy za mrazů vskutku třeskutých.
Snímek Kuky se vrací triumfoval i u studentské poroty. Ta své rozhodnutí zdůvodnila takto: "Snímek pro nás představuje zcela novou cestu, kterou se  může ubírat český film. Narozdíl od CGI animovaných filmů dnešní generace, které nenabízí ukotvení v realitě, se otcům a synům Svěrákovým podařilo vytvořit film, který nejenže současnou animaci překonává, ale nechává také naplno rozvinout divákovu představivost a otevírá zcela novou říši fantazie."
Divácká cena za nejlepší film putovala k tvůrcům snímku Občanský průkaz, cenou za nejlepší herecký výkon byl na základě internetového hlasování zvolen Karel Roden za ztvárnění postavy hajného Březiny v dramatu Habermannův mlýn.
Dokumentům dominovaly pohnuté osudy i sexuální úchylky
v-plzni-vyhraly-hned-dva-filmy-kuky-a-osmdesat-dopisu-5
Rozhodli se mít dítě, ačkoliv věděli, že bude postižené.
V kategorii dokumentárních filmů tříčlenná porota Zlatým ledňáčkem ocenila snímek Nejtěžší volba, v němž režisérka Dagmar Smržová zachycuje pohnuté životní osudy čtyř párů, které čekaly postižené dítě a odmítly jít na potrat. Porota vedená Drahomírou Vihanovou svůj verdikt zdůvodnila takto: "Režisérka se zabývá intimním, ale přesto nadčasovým problémem odpovědnosti za život. Setkáváme se tu se čtyřmi ženami, které nesou statečně břemeno nejtěžší volby."
Nebe peklo
Někoho vzrušuje představa, že je osedlaný kůň. | BontonFilm
Studentská porota za nejlepší dokument vybrala film Nebe peklo, který se zabývá sadismem, masochismem, bondáží a disciplínou, tedy sexuálními úchylkami, o nichž většinová společnost dělá, že neexistují. "Film nás okouzlil svojí upřímností, která vyzdvihne relativnost toho, co je normální. Zobrazuje životy lidí, které většina odsuzuje, ale přitom vlastně neví proč, neví kdo jsou a kým jsou," uvedli ve svém zdůvodnění studenti Západočeské univerzity.
O vavříny nejvyšší se letos v Plzni ucházelo deset hraných a dvacet dokumentárních snímků.