Recenze: Láska a jiné závislosti

Recenze: Láska a jiné závislosti
| BontonFilm
Anne Hathaway, Jake Gyllenhaal
| BontonFilm
Nejdřív jde jenom o sex, ale pak se z toho stane něco vážnějšího. Mnohem vážnějšího, protože Anne má počínajícího Parkinsona a nechce nikomu kazit život svými neodvratně se blížícími problémy...
Edward Zwick natočil například Legendu o vášni, která se mi takovým sladkobolně přehnaně červonoknihovnovým způsobem dost líbila. Jediný další jeho film s romantickými elementy, který jsem viděl, byl Poslední samuraj, a i ten byl především červená knihovna (jeho televizní počiny jsem neviděl).
Tudíž mě velice příjemně překvapilo, jak kvalitní, chytrý a "realistický" je tenhle film, na který jsem se původně ani nechtěl dívat!

Trailer:

Především, i když jsou v něm postavy a scénky, které bychom očekávali u teenagerské milostné komedie (nerdovitý tlustý vtipný spolubydlící, který by chtěl souložit, hahaha), naprostá většina filmu je DOSPĚLÁ, tzn. asi tak pro diváky od 25 let nahoru. Ve filmu jsou vtipné scény, ale jsou většinou vtipné proto, že jejich hrdinové mají smysl pro humor (i tváří v tvář tragédii), nikoliv proto, že jde o idioty vmanimpulované do vtipné situace.
Anne Hathaway, Jake Gyllenhaal
Anne Hathaway a Jake Gyllenhaal – Láska a jiné závislosti | BontonFilm
Oceňuji i to, že ve filmu nejsou vyloženě slzopudné scény a nedočkáme se například nějakých záběrů na stárnoucí umírající Hathawayovou, jak bojuje s třasem končetin. Zato se dočkáme poměrně hodně odvážných (ale pořád vkusných) záběrů na její nahé tělo, což je příjemný bonus.
Tenhle film se prostě vzácně podařil. Od scénáře, přes vynikající a uvěřitelné herecké výkony, až po režii a všechny technické aspekty produkce. Je to sice "jenom romantická komedie (s troškou tragédie, ale opravdu jen s troškou) a nebudete se při ní válet smíchy po zemi jako u dílek Juda Apatowa, ale stojí za to, pokud máte na něco podobného náladu (je to spíš romantika než komedie). S takovouhle holkou bych chtěl chodit (a samozřejmě i souložit, o tom žádná).
Vzpomněl jsem si na devět let starý Gyllenhaalův film Půlnoční míle, který vyprávěl o lásce, smutku a souvisejících věcech s podobnou chytrostí a nadhledem.
Hodnocení: 80%