Lucerna lvím pavilonem plným filmových hvězd

Lucerna lvím pavilonem plným filmových hvězd
Jednoznačnou královnou večera byla Eliška Balzerová. Komu se taky poštěstí v jeden večer získat svého prvního Českého lva a zároveň být poprvé vyhlášena nejpopulárnější herečkou současnosti? Po smyslné Vilmě v komedii Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení se nám Eliška Balzerová na začátku léta představí v postavě babičky-švadlenky v muzikálu F. A. Brabce V peřině.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-1
Volné pokračování Žen v pokušení, které se jmenuje Muži v naději, bude mít zcela nové hrdiny a hrdinky. Jednu z nich ztvární Simona Stašová.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-4
Natočeno už má i maminka Simony Stašové Jiřina Bohdalová. S režisérem Václavem Vorlíčkem (na snímku) už před několika lety natočili Saxanu, volné pokračování Dívky na koštěti. Práce na tricích se ale vlečou a vlečou, nicméně prý se dočkáme už letos. Tak budeme doufat, že to bude návrat vydařený a že třeba Jiřině Bohdalové vynese toho třetího Lva, o kterém mluvila na pódiu.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-5
Moderátor sobotního večera a čtyřnásobný držitel Českého lva Jan Budař, legenda českého filmu a se sedmi soškami absolutní rekordman, střihač Jiří Brožek, duchovní otec českých výročních filmových cen Petr Vachler a další legenda, tentokrát českého dokumentu Helena Třeštíková, která si z Lucerny odnesla svého vůbec prvního Lva.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-21
Michal Dlouhý (vlevo) ještě netušil, že bude za zesnulého bratra přebírat Českého lva. To herec Jan Potměšil a hudební skladatel Vladimír Franz tentokrát neměli v ohni žádné lví želízko.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-3
Před dvanácti lety na dně, nyní na vrcholu. Za svůj druhý snímek Rychlé pohyby očí dostal Radim Špaček Plyšového lva za nejhorší film roku, se třetím - Pouty - to dotáhl k pěti Českým lvům, včetně těch za nejlepší film a režii. Vědu z toho ale nedělá a už se chystá na další film. Bude se jmenovat Místa a natočí ho se stejným týmem, se kterým dělal Pouta.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-25
Hubačovi. Otec Jiří Hubač napsal scénář k takovým filmům jako Učitel tance, Fany či Babí léto, syn Ivan Hubač je šéfdramaturgem České televize a svého času byl oceněn v Ceně Sazky se svým scénářem o Lídě Baarové. Na jeho realizaci se zatím, bohužel, nenašlo dost peněz.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-26
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-27
Karel Roden byl také mezi nominovanými. Sice nevyhrál, ale vítězný doutník si zapálil i tak. Počátkem června ho uvidíme hned ve dvou nových filmech - v pohádkovém muzikálu V peřině a v historickém dramatu Lidice. Už příští měsíc pak začne točit film další, tentokrát s Bohdanem Slámou. Snímek, který se měl původně jmenovat Ptáček letí, má nakonec název Čtyři slunce. Vedle toho stihl Karel Roden natočit i svůj vůbec první seriál - Terapii pro české HBO.
Herečka Zuzana Bydžovská se novinářům tradičně spíš vyhýbala, zisk třetího Lva za poslední čtyři roky ji ale přece jen poněkud obměkčil a na pár otázek odpověděla.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-2
Režisér Mistrů a Protektora Marek Najbrt se na letošním Českém lvu podílel autorsky, takže určitě má o čem vyprávět svému kamarádovi a kolegovi Benjaminu Tučkovi a hudebnímu skladateli Varhanu Orchestroviči Bauerovi, který dělal muziku například k filmu Miloše Formana Goyovy přízraky.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-28
Velké kamarádky, které svého času společně triumfovay díky filmu Štěstí. Tatiana Vilhelmová letos Lva předávala, Anna Geislerová byla v naději díky nominaci za výkon ve filmu Občanský průkaz. Akademici před Aňou ale nakonec upřednostnili právě Zuzanu Bydžovskou.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-18
Další dvě velké kamarádky - Iva Pazderková a Ester Kočičková. První mohutně fandila Poutům a každé jejich vítězství kvitovala mohutným jekotem. Jak by ne, když v nich sama hrála.
lucerna-lvim-pavilonem-plnym-filmovych-hvezd-19