Český lev 2010: Pouta králem, Kuky princem, Občanka chuďasem

Český lev 2010: Pouta králem, Kuky princem, Občanka chuďasem

Nejlepší film

cesky-lev-2010-pouta-kralem-kuky-princem-obcanka-chudasem-1
Pouta - Vratislav Šlajer
Komentář: Filmy Smradi (2002), Sentiment (2003), Silný kafe (2004), Žralok v hlavě (2005), Kdopak by se vlka bál (2008), ale také seriály Letiště (2006-2007) či Přešlapy (2009-2010). Taková je zatím producentská kariéra třiatřicetiletého Vratislava Šlajera. S Pouty beze zbytku splnil velmi ošidnou roli favorita a dosáhl na zatím největší úspěch své kariéry. Už tento měsíc se pustí do dalšího thrilleru, ve filmu s pracovním názvem Vendeta si hlavní role zahrají Oldřich Kaiser a Ondřej Vetchý.

Nejlepší režie

Oldřich Kaiser
Pouta | BontonFilm
Pouta - Radim Špaček
Komentář: Absurdní? Ironické? "Jako na houpačce" nebo snad "jako ze života"? Buď jak buď, s prvním filmem Mladí muži poznávají svět se Radim Špaček dostal do soutěže karlovarského festivalu, za druhý snímek Rychlé pohyby očí dostal Plyšového lva za nejhorší film roku. Po jedenáctileté pauze natočil třetí film a je z toho lví triumf! Radim Špaček se tak stává historicky prvním českým režisérem, který má ceny za nejlepší i nejhorší film roku!

Nejlepší scénář

Pouta
| BontonFilm
Pouta - Ondřej Štindl
Komentář: Další "hollywoodská story" - novinář napíše svůj první scénář a hned za něj získá nejvyšší filmové ocenění v zemi. Ondřeje Štindla mohou těšit i skalpy Petra Jarchovského, Alice Nellis, Jana Švankmajera a dalších. 

Nejlepší kamera

Pouta
Pouta, prozatím jediný Český lev pro producenta Vratislava Šlajera. | BontonFilm
Pouta - Jaromír Kačer
Komentář: Tvrdohlavý a málomluvný samorost, ale bezpochyby kameramanský génius se svého vůbec prvního Českého lva dočkal ve svých padesáti letech! Triumf mu přáli i jeho konkurenti v nominacích. A jeho reakce: "Ale jo, každé podrbání potěší."

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli

Zuzana Bydžovská
| če
Mamas & Papas - Zuzana Bydžovská
Komentář: Další gratulace akademiků k padesátinám. Pro Zuzanu Bydžovskou je to po Gymplu a Venkovském učiteli už třetí Lev za poslední čtyři roky, neuvěřitelná bilance! Bydžovská tak zůstává už jen jednu trofej za čtyřmi hereckými triumfy Anny Geislerové a Ivana Trojana.

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Pouta
Pouta | BontonFilm
Pouta - Ondřej Malý
Komentář: Skvělí herci působí i na oblasti, Ondřej Malý z Hradce Králové je toho důkazem. Ačkoliv se o jeho výkonu v Poutech všichni vyjadřují už více než rok jen v samých superlativech, k další velké filmové roli mu to zatím nepomohlo. Bude tím kýženým průlomem postava prokurátora v kriminálce Ve stínu, kterou právě v den Ondřejova triumfu na Českých lvech začal točit režisér David Ondříček?

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli

Ženy v pokušení
Ženy v pokušení (2010) | če
Ženy v pokušení - Eliška Balzerová
Komentář: Ivana Chýlková, Vladimír Dlouhý, Vilma Cibulková, Ivan Trojan, Klára Issová, Emília Vášáryová a nyní i Eliška Balzerová! Pouhých sedm herců resp. hereček se může pochlubit ziskem výroční filmové (Český lev) i výroční televizní ceny (Elsa). Akademici zpravidla upřednostňují dramatické výkony před komediálními, v daném případě ale Elišce Balzerové asi pomohlo "přihlédnutí" k dosavadní celoživotní tvorbě.

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli

Kajínek
Kajínek - Vladimír Dlouhý
Komentář: Druhý Český lev pro Vladimíra Dlouhého (prvního získal za Hlídače č. 47) a podruhé Český lev in memoriam. Poprvé se tak stalo na jaře 1995 v případě Petra Čepka a filmu Lekce Faust.

Nejlepší střih

Kuky se vrací
Kuky se vrací - Alois Fišárek
Komentář: Největšími sběrateli Českých lvů jsou právě střihači. Alois Fišárek jich má doma už pět, čímž se pomalu ale jistě přibližuje absolutnímu rekordmanovi v počtu Českých lvů - střihači Jiřímu Brožkovi, který jich má sedm. Spíš jako sběratel nominací se ale zatím prezentuje Vladimír Barák, letos neproměnil už svoji čtvrtou.

Nejlepší zvuk

Kuky se vrací
Kuky se vrací
Kuky se vrací  - Pavel Rejholec, Juraj Mravec, Jakub Čech
Komentář: Pokud bychom se řídili verdikty České filmové a televizní akademie, pak mezi mistry zvuku představují absolutní českou špičku pánové Jakub Čech a Pavel Rejholec. Za posledních pět let na Českých lvech triumfovali čtyřikrát!

Nejlepší hudba

Kuky se vrací
Kuky se vrací - Michal Novinski
Komentář: Velký úspěch zatím nepříliš známého slovenského skladatele, kterého si čeští diváci poprvé všimli díky seriálu Kriminálka Anděl. Dlouhodobě spolupracuje s předním slovenským dokumentaristou Pavlem Barabášem a jeho podpis najdeme i pod filmem Nedodržený slib.


Nejlepší výtvarný počin

Přežít svůj život
| Athanor
Přežít svůj život - Jan Švankmajer
Komentář: Výjimečný úkaz českého filmu. Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu získal ve chvíli, kdy měl na svém kontě teprve dva celovečerní filmy. Od té doby ale získal další tři České lvy, tento je čtvrtý, s cenou za celoživotní dílo vlastně pátý!

Nejlepší dokument

Katka
| Aerofilms
Katka - Helena Třeštíková
Komentář: Rozhodovat se mělo mezi Katkou a Českým mírem, ovšem Český mír nakonec překvapivě nepostoupil ani mezi zúčenou trojčlennou nominaci, která vyhlášení vítěze bezprostředně předcházela. Pro držitelku Evropské filmové ceny za Reného je to první Český lev, nominace za Marcelu a Reného neproměnila.

Mimořádný přínos české kinematografii

Zdeněk Svěrák

Divácky nejúspěšnější film

Ženy v pokušení
Přehled filmů podle počtu získaných trofejí
Oldřich Kaiser
| BontonFilm
Pouta - 5
Kuky se vrací - 3
Ženy v pokušení - 1
Kajínek - 1
Mamas & Papas - 1
Přežít svůj život - 1
Přehled filmů podle počtu zúžených nominací:
Občanský průkaz
Občanský průkaz (2010)
Pouta - 11
Občanský průkaz - 8
Kuky se vrací - 5
Největší z Čechů - 0
Habermannův mlýn – 4
Největší z Čechů
Mamas & Papas - 1
Přežít svůj život – 3
Kajínek – 1
Ženy v pokušení – 2
Hlava-ruce-srdce – 1
Přehled podle počtu původních nominací:
Habermannův mlýn
| KN Filmcompany – Larry Horricks
Pouta - 13
Občanský průkaz - 11
Kuky se vrací - 7
Největší z Čechů - 7
Habermannův mlýn – 6
Mamas & Papas - 5
Jiří Macháček
Občanský průkaz nabídl Jiřímu Macháčkovi hodně neobvyklou roli | Total HelpArt
Přežít svůj život – 3
Kajínek – 3
Ženy v pokušení – 3
Hlava-ruce-srdce – 2

Českého lva 2010 můžete shlédnout ZDE