Na Berlinale se radovali Iráčané i Češi

Na Berlinale se radovali Iráčané i Češi
na-berlinale-se-radovali-iracane-i-cesi-1
"Zlatý medvěd je pro mě důležitý nejen jako výraz ocenění mé práce. Díky němu se náš film dostane ke spoustě lidí, kteří by ho jinak neměli šanci vidět, a to je skvělé," poděkoval režisér Asghar Farhádí. Film byl též oceněn Stříbrným medvědem pro nejlepšího herce i nejlepší herečku. V obou případech porota ocenila hromadně všechny hlavní mužské a ženské představitele. Dále získalo drama Nader a Simin: odloučení cenu ekumenické poroty pro nejlepší soutěžní film a cenu čtenářů deníku Berliner Morgenpost. Tvůrci se tak opravdu měli z čeho radovat.
Druhý největší favorit festivalu, maďarské psychologické drama A Torinói Ló (Turínský kůň) režiséra Bély Tarra se muselo spokojit s „pouhou“ velkou cenu poroty. Naprázdno vyšel český snímek Osmdesát dopisů režiséra Václava Kadrnky, kterého v sekci nejlepší festivalový hraný debut nakonec porazil americký titul On The Ice. Oproti zomu dokument Eriky Hníkové Nesvatbov získal cenu čtenářů deníku Der Tagesspiegel.
Největším úspěchem pro české tvůrce byl ovšem samotný zájem médií a diváků, kteří se nebáli nadšeně mluvit o nové české vlně. Doufejme, že dokážeme stejným způsobem zaujmout i příští rok.