Recenze: Na vlásku s Disneyho reputací

Recenze: Na vlásku s Disneyho reputací
Na vlásku | Walt Disney Studios
Na vlásku
Na vlásku | Walt Disney Studios
Nejsem si úplně jistý, z jakého důvodu si u Disneyho vybrali klasickou pohádku bratří Grimmů, vzhledem k tomu, že snímek s ní má společnou akorát unesenou dívku zavřenou do věže. Zbytek je naprosto jinak, takže pokud předlohu znáte, nepočítejte s její animovanou adaptací.
Na vlásku
Na vlásku | Walt Disney Studios
Paradoxně to filmu nijak neprospělo. Očekával bych, že když už se naprosto ignorují základní dějové kameny předlohy, budou se tvůrci snažit o nějaký ten osobitý vklad. Jak je ovšem vidno, pokud u Disneyho něco opravdu za ta léta ztratili, je to schopnost originálních variací. Na vlásku se sice (oproti předloze) vydává vlastní cestou, cestou nicméně tisíckrát viděnou v jiných pohádkách, na níž není jediná snaha o překvapení. Všechno se odvíjí podle očekávaného schématu - expozice / setkání / útěk / blbnutí / další útěk / chvíle, kdy si hrdinka myslí, že ji hrdina zradil / finále. Nic proti podobně vyplněné šabloně, ale pokud je člověku dopředu jasné, jak která postava skončí a jakým směrem se bude příběh ubírat, celkem obtížně se hledá motivace k jeho sledování. Tvůrci Na vlásku mají jediné štěstí, že celou tu klišoidní báchorku vybavili slušným tempem a solidní porcí vtipů.
Na vlásku
Na vlásku | Walt Disney Studios
Druhý problém, který s Na vlásku mám (a který mám v zásadě se všemi posledními disneyovkami, na kterých se nepodílel Pixar), je ten, že to celé naprosto postrádá pohádkovou atmosféru. Je to spíše taková animovaná komedie, kde velkolepá muzikálová čísla nahradilo „něco jako od Taylor Swift“. Trochu diskutabilní je i využití samotných postav. Rázný kůň Maxim, který svými „Looney Tunes“ pohyby jako jediný spolehlivě baví v každé scéně, se chová jako pes a nikdo se nad tím nepodivuje. Gothel je prý čarodějnice, ale nějak jsem během filmu nezaznamenal, že by aspoň jednou čarovala, takže se nabízí otázka, proč jí vůbec někdo poslouchá. Atd..
Na vlásku rozhodně ční nad běžnou animovanou produkcí, neboť tu jsou postavy celkem sympatické (ač hrubě jednozměrné, což je vzhledem k 3D formátu docela paradox), humor funguje pro malé i velké a celé se to dá přežít bez újmy na zdraví. Jen je ohromná škoda, že zrovna u Disneyho nejsou schopní přijít něčím originálním. A ne, ten závěrečný dramatický moment se počítat nedá, protože je od začátku jasné, jak skončí. Tady zkrátka není prostor pro prvek překvapení. A to je ta největší chyba.
Hodnocení: 70%