Český lev 2010: První nominace vyhlášeny!

Český lev 2010: První nominace vyhlášeny!
Zleva Jitka Skaličková (PR manažerka a tisková mluvčí společnosti Renault), Bibiana Beňová (PR manažerka generálního partnera Magnesia), Jan Budař (moderátor hlavního večera), Petr Vachler (producent a režisér), Jakub Žáček (jeden z moderátorů nominačního večera), Aleš Ulm (šéfdramaturg programu ČT1)
Větší pestrost, větší propagace, větší napětí
Proč se zvyšuje počet nominací ze tří na pět? "Chtěli jsme ukázat širší vkus akademiků, udělat Českého lva pestřejšího a propagovat víc kvalitních českých filmů," vyjmenovává hlavní důvody Petr Vachler, výkonný ředitel České filmové a televizní akademie (ČFTA). "Tento systém na Českých lvech ostatně fungoval už v letech 1993 a 1994," dodává.
Obrázek článku
Jistá změna tu ale oproti tehdejším zvyklostem přece jen je. Na nominačním večeru sice bude vyhlášeno pět nominací, ale videoprojekce na hlavním večeru představí už jen tři nejlepší. "Opět to podle nás přinese hned několik pozitiv: akademici mají ve druhém kole hlasování širší výběr, protože vybírají ze všech pěti nominací, čímž se - aspoň doufám - zvýší objektivita výsledku. Navíc nám tento systém pomůže gradovat napětí: 5. února na nominačním večeru vyhlásíme pět nominovaných, 5. března na hlavním večeru představíme tři nejlepší a hned na to vyhlásíme vítěze."
Jen připomeňme, že letos se o České lvy uchází 21 hraných a 15 dokumentárních snímků.
cesky-lev-2010-prvni-nominace-vyhlaseny-6
Nominační večer uvádí Marek Daniel a Jakub Žáček, hlavní Jan Budař, producentem a režisérem je Petr Vachler. Někdo to chybí. Kdo ? Marek Daniel ? Možná i režisér Marek Najbrt, který pomůže s hlavníme večerem Českého lva ? Jeden Marek je v zahraničí, druhý natáčí pro HBO. (Fotil Josef Louda).
Sto tisíc pro nejlepšího studenta
Obrázek článku
Vůbec poprvé se letos bude udílet Cena Magnesie za nejlepší studentský film. Akademie oslovila tuzemské filmové školy i největší festivaly, aby jim poslaly své tipy. Pět nejlepších pak mezi nimi hledala desetičlenná komise složená ze členů ČFTA, byli mezi nimi mj. výtvarnice a režisérka Michaela Pavlátová, mistr zvuku Jiří Klenka, kameraman F. A. Brabec, dokumentarista Miroslav Janek, scenárista Robert Geisler či režisér Jiří Strach. Vítěz pak bude odměněn finanční prémií ve výši 100 tisíc korun.
Vždy pátého v osm večer v České televizi!
cesky-lev-2010-prvni-nominace-vyhlaseny-3
Jan Budař prozradil, že hlavní večer bude hodně věnován zpěvu a tanci
Nominační večer budou 5. února 2011 na programu ČT2 uvádět herci Jakub Žáček a Marek Daniel, průvodce hlavním večerem 5. března 2011 na ČT1 bude čtyřnásobný držitel Českého lva Jan Budař. Autorsky bude na hlavním večeru spolupracovat i scenárista a režisér Marek Najbrt (Mistři, Protektor), sám držitel dvou výročních filmových cen.
 
Silná šestka
Z prvních zveřejněných nominací to zatím vypadá, že k favoritům v hlavních kategoriích by měla patřit následující šestice filmů: Habermannův mlýn, Kuky se vrací, Největší z Čechů, Občanský průkaz, Pouta a Přežít svůj život.
DNES VYHLÁŠENÉ NOMINACE:
Český lev za nejlepší zahraniční film
Bílá stuha (Artcam)
Imaginárium dr. Parnase (H.C.E.)
Muž ve stínu (Film Europe)
Počátek (Warner Bros.)
Seriózní muž (Palace Pictures)
Cena za nejlepší filmový plakát
Habermannův mlýn (Daniel Špaček)
Kuky se vrací (Petr Štěpán)
Občanský průkaz (Pavel Fuksa)
Pouta (Olga Benešová, Tomáš Machek)
Přežít svůj život (Jan Švankmajer)
Cena Magnesia za nejlepší studentský film
Graffitiger (Libor Pixa)
Občan Kopas (Vojtěch Moravec)
People Involved (Jan Těšitel)
Příznaky (Tomasz Winski)
Půlnoc (Klára Tasovská)
Cena filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný film
Kuky se vrací
Největší z Čechů
Občanský průkaz
Pouta
Přežít svůj život
Cena filmových kritiků a teoretiků za nejlepší dokument
Český mír
Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace
Katka
Medvědí ostrovy
Nesvatbov
cesky-lev-2010-prvni-nominace-vyhlaseny-7
cesky-lev-2010-prvni-nominace-vyhlaseny-12
cesky-lev-2010-prvni-nominace-vyhlaseny-4