Vachler slibuje malou revoluci!

Vachler slibuje malou revoluci!

JAKUB ŽÁČEK: "SNAD NEBUDU PUBLIKUM ZLOBIT"

vachler-slibuje-malou-revoluci-2
Jak dlouho vás Petr Vachler k moderování přemlouval?
Asi tak minutu a půl.
Proč jste na nabídku nakonec kývl?
Některé nabídky se těžko odmítají. A také proto, že moderátorství chápu tak trochu i jako poslání.
Čeho se nejvíc bojíte resp. co bude podle vás na nominačním večeru tím vůbec nejtěžším?
Nejvíc se bojím publika v Lucerně. Při večerech Českého lva bývá velmi specifické a náročné. Tak se bojím, abych ho svou přítomností na jevišti nezlobil. A nejtěžší asi bude  zbavit se tohoto předsudku.
Na co se naopak nejvíc těšíte?
Abych po skončení večera mohl říct, že to bylo příjemné.
Co považujete za největší přednost moderátora Jakuba Žáčka a moderátora Marka Daniela?
Největší předností Jakuba Žáčka je to, že udělá, co chci. Největší předností Marka Daniela je naopak to, že dělá jen to, co chce on.
Kdyby to bylo na vás, komu byste letos dal cenu za dlouholetý umělecký přínos českému filmu a proč?
Znovu Věře Chytilové, protože její přínos je na víc životů. Když by to nešlo, tak bych prosil, jestli by to nemohl dostat znovu Jan Němec. A kdyby nešlo ani to, dal bych to in memoriam Karlu Zemanovi.

MAREK DANIEL: "NEJLEPŠÍ JE, KDYŽ SE TO POVEDE"

vachler-slibuje-malou-revoluci-3
Jak dlouho vás Petr Vachler k moderování přemlouval?
O přemlouvání nemůže být řeč.
Proč jste na nabídku nakonec kývl?
Protože to je celé od začátku vymyšlené s Jakubem a protože je to dobrá práce.
Čeho se nejvíc bojíte resp. co bude podle vás na nominačním večeru tím vůbec nejtěžším?
Moc bych si přál, aby se podařil začátek a co nejdřív z nás spadla tréma, která si myslím, že přijde.
Na co se naopak nejvíc těšíte?
Na některé hosty. Ale úplně nejradši mám ten pocit, když se večer schyluje ke konci, napětí opadává a vy cítíte, že se to celé daří. To je parádní a úlevný pocit, který mám moc rád.
Co považujete za největší přednost moderátora Jakuba Žáčka?
Jakub je chytrý a dokáže velmi zpatra reagovat. Kolikrát nejen chytře, ale i vtipně.
Kdyby to bylo na vás, komu byste letos dal cenu za dlouholetý umělecký přínos českému filmu?
Josefu Abrhámovi.

PETR VACHLER: "VYHLAŠOVÁNÍ PROJDE MALOU REVOLUCÍ."

vachler-slibuje-malou-revoluci-4
Proč jste ohledně nominačního večera oslovil právě Jakuba Žáčka a Marka Daniela?
V podstatě je to sázka na zkušenost, protože společně moderovali už celou řadu akcí, byť televizní diváci je zatím neznají. Marka znám z moderování výročních televizních cen Elsa, vím, že umí udržet pozornost i styl. S Jakubem jsem jednal už před lety, ale nakonec dostali postupně přednost Ester Kočičková, Iva Pazderková a Honza Budař.
Co od obou očekáváte?
Profesionalitu, zkušenost a pohotovost. Na nominacích je vždy skvělá atmosféra a já osobně mám tyto večery raději, než napjatou atmosféru finále.
Bude se nominační večer od předchozích nominačních večerů něčím lišit?
To je spíš otázka na tiskovou konferenci, která proběhne 26. ledna 2011. Zatím bych prozradil jen to, že chystáme jednu úplně novou cenu a že systém vyhlašování projde malou revolucí.
Má nominační večer nějaké téma?
Zase – odpověď bych si nechal až na tiskovou konferenci, zatím prozradím jen to, že na nominačním i hlavním večeru dostane výrazný prostor hudba. Prioritou ale samozřejmě dál zůstává film, nominace a vítězové.
Stále stejný tým?
K jistým změnám dochází. Letos jsme na obě scény udělali konkurz, do týmu jsem přizval dva nové dramaturgy a ke spolupráci na hlavním večeru jsem přizval jednoho významného režiséra a scenáristu. Co si budeme nalhávat, přímý přenos je velmi těžká disciplína.
Co si odnášíte z loňského ročníku?
Nominační večer s Janem Budařem byl přesně podle mých představ. Hlavní večer s Bolkem Polívkou a Pavlem Liškou navzdory velkým technickým problémům na začátku, které jsme bohužel nemohli předvídat, dopadl také velmi slušně. Mně, podobně jako mnohým dalším se ten večer líbil, ale poznámky kritiků vnímám a snažím se nad nimi přemýšlet.
Novináři si loni stěžovali hlavně na to, že akademici v nominacích zcela přehlédli řadu zajímavých filmů a počinů. Podezírají je, že akademici ani zdaleka nevidí celou roční produkci.
Hlasování členů České filmové a televizní akademie ovlivnit nemůžeme, je jen na nich, kolik filmů vidí a jak hlasují. My jim poskytujeme DVD a zajišťujeme projekce všech filmů v Palace Cinemas. O propagaci svých filmů by se ale měli snažit především sami producenti. Je zejména na nich, aby dostali svůj film do povědomí diváků či akademiků.
Váš tip na letošního vítěze?
Ještě jsem neviděl dva loňské filmy, až je uvidím, tak se rozhodnu. Ale zatím to vypadá, že moje hlasy letos poputují jak mezi ty velké, řekněme komerční filmy, tak mezi ty menší, řekněme klubové tituly.