Nominační večer uvedou Jakub Žáček a Marek Daniel

Nominační večer uvedou Jakub Žáček a Marek Daniel
Jakub Žáček, Marek Daniel a Český lev
"V podstatě je to sázka na zkušenost," odpovídá Petr Vachler na otázku, proč k moderování nominačního večera oslovil právě Jakuba Žáčka a Marka Daniela. "Ačkoliv je televizní diváci zatím neznají, společně odmoderovali už celou řadu akcí. Marka znám z moderování výročních televizních cen Elsa, vím, že umí udržet pozornost i styl. S Jakubem jsem jednal už před lety, ale nakonec dostali postupně přednost Ester Kočičková, Iva Pazderková a Honza Budař," říká Vachler.
Publikum na Lvech je náročné
nominacni-vecer-uvedou-jakub-zacek-a-marek-daniel-1
Jakub Žáček, Marek Daniel a Český lev
"Nejvíc se bojím publika v Lucerně," přiznává bez obalu Jakub Žáček, kterého filmoví diváci znají jako jednoho z hlavních hrdinů filmu Zoufalci a kterého televizní diváci milují jako mistra vedlejších rolí v seriálu Comeback. "Publikum bývá při večerech Českého lva velmi specifické a náročné. Tak se bojím, abych ho svou přítomností na jevišti nezlobil," říká Žáček a dodává: "Takže nejtěžší asi bude zbavit se tohoto předsudku."
A na co se naopak těší Marek Daniel (Paralelní světy, Venkovský učitel, Protektor)? "Na některé hosty," říká herec, který byl loni na Českého lva sám nominován. "Ale úplně nejradši mám chvíli, když se večer schyluje ke konci, napětí opadává a vy cítíte, že se to celé daří. To je parádní a úlevný pocit, který mám moc rád."
Vachler slibuje malou revoluci
Podrobnosti o podobě nominačního večera zatím režisér Petr Vachler nechce prozrazovat a odkazuje na tiskovou konferenci, která proběhne 26. ledna 2011. "Zatím bych prozradil jen to, že chystáme jednu úplně novou cenu, která potěší, a že systém vyhlašování projde malou revolucí," naznačuje tajemně.
Nicméně změnami v tvůrčím týmu se netají. "Přizval jsem dva nové dramaturgy a na hlavní večer i jednoho významného režiséra a scenáristu. Co si budeme nalhávat, přímý přenos je velmi těžká disciplína."
Vidí akademici všechny filmy?
A jak se s odstupem jednoho roku Petr Vachler dívá na loňský ročník? "Nominační večer s Janem Budařem byl přesně podle mých představ," říká. "Hlavní večer s Bolkem Polívkou a Pavlem Liškou navzdory velkým technickým problémům na začátku, které jsme bohužel nemohli předvídat, dopadl také velmi slušně. Mně, podobně jako mnohým dalším se ten večer líbil, ale poznámky kritiků vnímám a snažím se nad nimi přemýšlet."
nominacni-vecer-uvedou-jakub-zacek-a-marek-daniel-2
Režisér Petr Vachler prozradil, že leitmotivem nominačního i hlavního večera bude hudba
Novináři si stěžují hlavně na to, že akademici v nominacích zcela přehlédli řadu zajímavých filmů a počinů. Dokonce je podezírají, že ani zdaleka nevidí celou roční produkci. "Hlasování členů České filmové a televizní akademie ovlivnit nemůžeme, je jen na nich, kolik filmů vidí a jak hlasují," míní Vachler. "My jim poskytujeme DVD, zajišťujeme projekce všech filmů v Palace Cinemas a je jen na nich, jestli a jak naše služby využijí. O propagaci svých filmů by se ale měli snažit především sami producenti. Je hlavně na nich, aby dostali svůj film do povědomí diváků či akademiků."