Nejlepší filmy roku 2010 podle českých kritiků

Nejlepší filmy roku 2010 podle českých kritiků
Počátek | Warner Bros.
Poznámka na úvod: V žebříčku jsou uvedeny pouze filmy, které byly v roce 2010 uvedeny v oficiální distribuci do českých kin. To tedy nutně neznamená, že jde o filmy z roku 2010. Taktéž, pro větší hodnotu žebříčku, byly započítány pouze snímky, které mají na kartě 15 a více recenzí.

10. Jak vycvičit draka - 81%

Jak vycvičit draka
Jak vycvičit draka | DreamWorks SKG
Studio Dreamworks začíná Pixaru slušně šlapat na paty a to jak ve kvalitě svých filmů, tak i v otázce tržeb. Letošek sice jednoznačně vyhrála "lampička", ani "rybařící chlapeček" se ale za své želízko v ohni nemusí stydět. Animák Jak vycvičit draka si získal diváky i kritiky, finančně se snímku (vzhledem k tomu, že jde o novou značku) vedlo více než dobře a není se proto čemu divit, že je již druhý (a rovnou i třetí) díl na cestě.
Recenze, Rozpočet: $165 milionů , Celosvětové tržby: $494 milionů

9. Scott Pilgrim proti zbytku světa - 81%

Michael Cera
Scott Pilgrim proti zbytku světa | BontonFilm
Umístění komiksové pecky Edgara Wrighta (Soumrak mrtvých, Jednotka příliš rychlého nasazení) vlastně tolik nepřekvapí. Wright je ohromně nápaditý a flexibilní autor, což ve spojení s originální předlohou nemohlo vykrystalizovat v nic menšího, než památnou akčně-komediální jízdu. Jediným skutečným zklamáním, které se k Pilgrimovi váže,  je jeho slabé komerční přijetí po celém světě. Přestože diváci i kritici často řvali nadšením, sály ve švech nepraskaly. Typický příklad kultovky, u které další generace nebudou chápat, jak jsme ji mohli nechat projít kiny s takovým malým finančním ohlasem.
Recenze, Rozpočet: $60 milionů, Celosvětové tržby: 47 milionů

8. Prokletý ostrov - 83%

Leonardo DiCaprio
Prokletý ostrov (2010) | Paramount Network
Pro Martina Scorseseho jde o vítězství na několika frontách. Za prvé ustál zdánlivě béčkovou zápletku a dokázal ji rozehrát způsobem, že by se za podobně gradovanou (a vypointovanou) podívanou nemusel stydět ani samotný Alfred Hitchcock. Za druhé si na svou stranu naklonil kritiky, kteří podobné experimenty ne vždy musí a za třetí nadchl diváky, kteří za jeho poslední snímek utratili v kinech takřka třetinu miliardy. Prokletý ostrov je se svými tržbami nejúspěšnějším filmem celé Scorseseho kariéry
Recenze, Rozpočet: $80 milionů , Celosvětové tržby: $294 milionů

7. Lítám v tom - 85%

Lítám v tom
| 2009 by DW Studios LLC.
George Clooney nám zraje jako víno. Z kdysi fešného doktora Pohotovosti, který v rámci zoufalství oblékl kostým Batmana, se postupem let vyprofiloval jeden z nejzajímavějších herců Hollywoodu. Málokdo dokáže s takovou lehkosti přepínat mezi komercí a artem a ještě být v obojím úspěšný. Lítám v tom je přesně na oné hraně, která má sice masové parametry, přesto jí nelze upřít umělečtější zázemí. Nemalou zásluhu na tom má samozřejmě talentovaný režisér / scenárista Jason Reitman (Děkujeme, že kouříte).
Recenze, Rozpočet: $25 milionů , Celosvětové tržby: $163 milionů

6. Kick-Ass - 85%

Aaron Taylor-Johnson
Kick-Ass. Svět potřebuje nové hrdiny a proto přichází Kick-Ass! Teenager Dave, mezi vrstevníky outsider, se pod dojmem komiksu rozhodne stát novým superhrdinou.... | Lionsgate
Britští autoři to letos v komiksových adaptacích americkým kolegům nandali. Po vynikajícím Pilgrimovi se letos kiny prohnala ještě jedna pecka pod vedením britského režiséra a sice Kick-Ass Matthewa Vaughna. Zatímco Pilgrim vsadil na poetiku stařičkých videoher, zběsilý styl a muzikálové rozmístění akce, Kick-Ass se veze na vlně suchého humoru, černých hlášek a scén pro silnější povahy, ve kterých ve velkém zabíjí nepřátele malá holčička. A navíc se tvůrcům povedlo, že Nicolas Cage je po letech zase v něčem cool! Neskutečně našlapaný film, který nemá ve svém žánru obdoby.
Recenze, Rozpočet: $30 milionů, Celosvětové tržby: $96 milionů

5. Toy Story 3: Příběh hraček - 87%

Toy Story 3: Příběh hraček
| če
Vypadalo to jako laciná sázka na jistotu. Jenže to by nesmělo jít o tvůrce z Pixaru. Ti to nebrali jen jako "další díl, který 100% vydělá". Do třetího Příběhu hraček se pustili s vervou sobě vlastní, nahustili ho akcí, vtipem a emocemi, kritici je odměnili pověstí nejlepšího animáku roku a diváci v kinech nechali kulatou miliardu. Lidé zkrátka ocení, když něco děláte pořádně. Třetí Toy Story je jasným důkazem toho, jak moc mají v Pixaru svoje řemeslo rádi.
Recenze, Rozpočet: $200 milionů, Celosvětové tržby: $1,063 milionů

4. Pouta - 88%

Pouta
Pouta | BontonFilm
A tohle je ohromné překvapení! O Poutech se v podstatě nevědělo do premiéry a bohužel se o nich moc nevědělo ani po premiéře. Na drsnou depresi z komunistického prostředí se sice valily superlativy ze všech stran, diváci ale snímek nechali bez povšimnutí. Chyba ze strany distributora, který měl v ruce české eso sezóny a nechal si ho proklouznout mezi prsty. Tvůrcům snad budou menší záplatou alespoň Čeští lvi, kde snímek nepochybně neostrouhá. Minimálně dechberoucí Ondřej Malý v roli psychopatického Antonína by si pro sošku za nejlepší výkon dojít měl.
Recenze, Rozpočet: ?, Celosvětové tržby: ?

3. The Social Network - 89%

Justin Timberlake, Jesse Eisenberg
Sociální síť | Columbia TriStar
David Fincher zkrátka umí. Je jedno, jestli mu dáte adaptaci kontroverzní látky o magorech, co se rádi perou, drama odehrávající se v jednom domě či konverzačku postavenou na tom, jak vznikl Facebook, respektive jaké svině se okolo něčeho takového mohou motat. Fincher potvrdil nejen jedinečný vizuální talent, ale i schopnost vybrat si herce a dobrý scénář. Pod vedením kohokoli jiného by se z téhle látky stala utahaná pseudointelektuální blbina, která by uspávala ve velkém. Takhle se zírá na plátno s otevřenou pusou.
Recenze, Rozpočet: $50 milionů, Celosvětové tržby: $192 milionů

2. Katka - 91%

Katka
Katka | Aerofilms
Helena Třeštíková ukázala všem českým filmařům záda. Její Katka se těší všeobecnému zájmu a co víc, kritici si snímek nemohou vynachválit. Poutavý a velmi smutný příběh ženy, která se dostala na dno rovnou několikrát a ani dítě ji nedokázalo zachránit, patří nejen k tomu nejlepšímu, co se letos v kinech objevilo, ale současně lze mluvit i o jednom z nejlepších českých dokumentárních filmů vůbec (ne-li nejlepším). Povinná filmová četba.
Recenze, Rozpočet: ?, Celosvětové tržby: ?

1. Počátek - 93%

Počátek
Počátek | Warner Bros.
Překvapení se nekoná. Do kin přišel s pověstí senzace, v nejrůznějších žebříčcích se vyšplhal mezi nejlépe hodnocené filmy všech dob, dokonce i ti nejnáročnější vrněli u vrstveného příběhu nadšením a i česká kritika ho svými známkami ocenila coby nejlepší film roku 2010. Počátek je zkrátka jasná filmová událost s velikým U, která dokázala spojit nenáročné konzumenty s filmovými teoretiky, což je něco, co se povede tak jednou za deset let. Horký Oscarový kandidát, o kterém v budoucnu nepochybně ještě hodně uslyšíme.
Recenze, Rozpočet: $160 milionů, Celosvětové tržby: $825 milionů