Recenze: Kouzelná tetička Valentýna (TV film)

Recenze: Kouzelná tetička Valentýna (TV film)
Adélka dělá blbku
recenze-kouzelna-teticka-valentyna-tv-film-1
Adélka dělá blbku
Láska kvete v každém věku, paní Valentýnu z rodu Rybenských (Libuše Šafránková) a barona Lumíra z rodu Mokřenských (Václav Vydra) nevyjímaje. Jenže stačí trocha nerozvážnosti, z úst vyletí slůvko, které nemělo a z Lumíra je rázem osel. Paní Valentýna neví, jak se jí tyhle kouzelnické kousky vlastně daří a už vůbec netuší, jak je vrátit. Nezbývá tedy než před ostatními předstírat, že baron Lumír před svatbou prchl a paní Valentýna se snad ze smutku a lítosti citově přimkla k zatoulanému oslu.
recenze-kouzelna-teticka-valentyna-tv-film-2
Elegantní a rázná, jen poněkud zmatená
Přímo "státním zájmem" ale je, aby se dva sousední rybníčky rodu Rybenských a Mokřenských přece jen spojily v jeden velký chovný rybník, proto začne Valentýnin bratr Lev (Bohumil Klepl) chystat zásnuby své dcery Adélky (Martha Issová) s Lumírovým bratrem Rudolfem (Jaromír Dulava). Jenže Adélka o staršího manžela ani o svatbu bez lásky nestojí, zvlášť když se nedávno v kostele zakoukala do pohledného, anglicky mluvícího mladíka Eduarda (Vojtěch Dyk). Teta Valentýna se sice zamilovanému páru snaží pomáhat, jak jen to jde, jenže mezitím záhadně a zcela nečekaně zmizí osel. U altánu není, do zámecké jídelny už neleze, což Lev Rybenský vyloženě nesnášel, košík s jeho oblíbenou mrkví prostě osiřel... Že by ho někdo unesl? Ale proč?  
Kouzelná tetička Velentýna mohla být opravdu kouzelná pohádka. Má nápad, celkem příjemné písničky, velmi dobré herecké obsazení i zkušenou režisérku, přesto kvalit obdobně laděných hudebních pohádek typu Co takhle svatba, princi?, Ať přiletí čáp, královno! či O princezně, která ráčkovala nedosahuje ani v nejmenším. Proč? Protože nic není dotažené.
recenze-kouzelna-teticka-valentyna-tv-film-3
Konečně není oslem
Slibná zápletka není propracovaná a dotažená do detailů, které by voněly životem, nápady a vtipem, zvraty jsou rychlé, víc svévolné, než opravdu z logiky děje a postav vyplývající. Písniček není mnoho, chytlavé jsou jen některé a jejich aranžmá po hříchu statické. Herci mají své postavy spíš nahozené než propracované do nejmenších detailů, s čímž se těžko něco dělá (v daném případě září hlavně Libuše Šafránková a Vojtěch Dyk). A režisérka evidentě bojuje s rozpočtem, počtem natáčecích dnů i schizofrenií produkce točit tak trochu na zámku a tak trochu v ateliéru.
recenze-kouzelna-teticka-valentyna-tv-film-4
Lev se rád poslouchá
"Ach, jo...," chce se mi povzdechnout. Jakoby už dneska na Kavčích horách bylo každému jedno, co dělají, hlavně že je to barevné a hýbe se to. Vyrobíme nějaký kus, odškrtneme si splněnou položku, úplně blbé to není a že to mohlo být lepší? To by chtělo energii i nějaké ty peníze navíc, prostě skutečný zájem, čas, zarputilost, touhu a ambici, ale to je něco, s čím se na nekonečných chodbách České televize už dnes setkáváte naprosto výjimečně. Vedení to nevyžaduje, podřízeným to vyhovuje nebo už rezignovali.
recenze-kouzelna-teticka-valentyna-tv-film-5
Bratr a sestra Rybenští
Česká televize se chlubí, že Kouzelná tetička Valentýna získala na letošním Festivalu Oty Hofmana v Ostrově nad Ohří Cenu dětského diváka. Vzhledem k tomu, že tam spolu soupeří prakticky jen pořady České televize, je logické, že jeden z nich prostě vyhrát musí. Nabízí se přirovnání o jednookém mezi slepými (párkrát jsem v porotě tamějšího festivalu za poslední léta byl, takže opravdu vím, o čem mluvím - úroveň drtivě většiny pořadů Centra tvorby pro děti a mládež je prachbídná), ale snažím se odolat už jenom proto, že jsou dnes Vánoce. S jistotou si ale troufnu tvrdit, že kdybychom Kouzelnou tetičku Valentýnu vystavili konkurenci již zmíněných pohádek Co takhle svatba, princi?, Ať přiletí čáp, královno! či O princezně, která ráčkovala, prohrála by u dětí (i dospělých) na celé čáře. A to jsou pohádky čtvrt století staré, některé dokonce natáčené výhradně v ateliéru.
Pomůže tu nějaké kouzlo?
Hodnocení: 45 %