Rozmarná léta českého filmu vyplní dvacet úterků

Rozmarná léta českého filmu vyplní dvacet úterků
Proč se Tomáše Mašín pohádal s Davidem Ondříčkem na filmu Šeptej a proč vlastní debut natočil až o třináct let později?
rozmarna-leta-ceskeho-filmu-vyplni-dvacet-uterku-2
Koho Zdeněk Svěrák neuvedl jako spoluautora námětu Obecné školy?
Svěrákové, Hřebejk, Chytilová, Trojanové Ivan i Ondřej, Geislerová, Menzel, Vetchý, Bohdalová, Hádkové Kryštof i Matěj, Brodská, Troška, Vorel, Vladimír i Michal Dlouzí... Přes dvě stě filmových tvůrců mluví o vzletech a pádech českého filmu po listopadu 1989. Někdo s vtipem, jiný s hořkostí, ale všichni s odstupem a často i nečekanou upřímností.
Pelíšky
Pelíšky | Space Films
"Takto ucelený pohled na polistopadovou celovečerní hranou tvorbu ještě na televizních obrazovkách nebyl," říká scenárista a režisér Jan Stehlík. "Mně osobně na natáčení rozhovorů s tvůrci potěšilo, že nemusím beze zbytku naslouchat tomu, což už v rámci filmových premiér daných snímků proběhlo různými médii, opakování toho, co už člověk zná, viděl, četl. Nezřídka zazněly názory zcela nové, otevřené zpovědi i kritická přiznání o tvůrčím selhání."
rozmarna-leta-ceskeho-filmu-vyplni-dvacet-uterku-1
Proč se Tomáše Mašín pohádal s Davidem Ondříčkem na filmu Šeptej a proč vlastní debut natočil až o třináct let později?
Našel se někdo, kdo účast na tomto projektu odmítl? "Určitě ano," přiznává další z autorů projektu, scenárista a režisér Petr Vachler. "Většinou to bylo ze zdravotních důvodů, osobní uzavřenosti či absolutního pracovního vytížení jako v případě Karla Rodena, který nám pravidelně odjížděl do zahraničí či točil film. A to mu dlouho nezapomenu, že je tak úspěšný a zaneprázdněný," dodává se smíchem Vachler.
rozmarna-leta-ceskeho-filmu-vyplni-dvacet-uterku-4
Kdo byl třetím horkým kandidátem na dva Snowboarďáky?
Každému roku je věnován jeden hodinový díl, přičemž po jeho skončení Česká televize v rámci komponovaného večera nazvaného 20 filmových sezón v České televizi uvede film z daného roku. Diváci se tak mohou těšit mj. na Čas sluhů, Šakalí léta, Kolju, Báječná léta pod psa, Pelíšky, Snowboarďáky, Štěstí, Pravidla lži či televizní premiéry filmů Karamazovi a 3 sezóny v pekle.

První díl : ZDE