Český lev chystá atraktivní novinky!

Český lev chystá atraktivní novinky!
cesky-lev-chysta-atraktivni-novinky-1
"Ano, chystáme nějaké novinky, myslím si, že velmi atraktivní, ale na jejich představení je ještě čas," říká Vachler s tím, že jasno má i o jménech moderátorů obou večerů. I jejich odtajnění si ale nechává až na tiskovou konferenci, která proběhne počátkem příštího roku. Něco málo ale přece jen naznačuje: "Chystáme některé nové ceny."
cesky-lev-chysta-atraktivni-novinky-2
Loni se o křišťálovou sošku lva připraveného k výskoku ucházelo třiatřicet hraných filmů a dvanáct dokumentů. Letos bude filmů, zdá se, přece jen o něco méně, což asi ocení hlavně porotci. Zatím to vypadá na jednadvacet hraných a  čtrnáct dokumentárních snímků.
Pouta (r. Radim Špaček)
Československo, počátek 80. let. Do mladé jeřábnice Kláry (Kristína Farkašová), která má poměr s ženatým disidentem Tomášem (Martin Finger), se zakouká nevyzpytatelný estébák Antonín (Ondřej Malý). Pro to, aby ji získal, je ochoten udělat doslova vše.
Dešťová víla (r. Milan Cieslar)
Romantická pohádka o trestu, který na lakotné lidi seslala Dešťová víla (Lenka Vlasáková). Na strastiplnou cestu za deštěm se vydává chudá Květuška (Vica Kerekes), která miluje sedlákova syna Ondru (Jakub Gottwald).
Doktor od Jezera hrochů (r. Zdeněk Troška)
Doktor Čeněk Dobešek (Jaroslav Šmíd) je svou krásnou manželkou (Tereza Bebarová) a její zlatokopeckou matkou (Eva Holubová) vyštván do Afriky, aby vydělával dolary. Na černém kontinentě se ovšem dlouho neohřeje a s ostudou se vrací zpět.
Jarmareční bouda (r. Pavel Dražan)
Celovečerní remake stejnojmenného středometrážního amatérského snímku z počátku 80. let je podobenstvím o lidech, kteří jsou manipulování nebo naopak sami manipulují jinými.
Ženy v pokušení (r. Jiří Vejdělek)
Helenu (Lenka Vlasáková), poněkud upjatou odbornici na partnerské vztahy, opustil manžel.  Nového chlapa se jí pokoušejí najít jak její extravagantní matka (Eliška Balzerová), tak její svobodomyslná dcera (Veronika Kubařová).
Mamas & Papas (r. Alice Nellis)
Čtyři ženy a tři muži (mj. Zuzana Bydžovská, Filip Čapka, Martha Issová a Zuzana Čapková) prožívají čtyři rodičovské příběhy. Někdo mít děti nemůže, jiný dítě nechce, další má na svoje finanční poměry potomků až moc a jiný o dítě za tragických okolností přichází.
Kuky se vrací (r. Jan Svěrák)
Kuky, oblíbený plyšák astmatického školáka Ondry (Ondřej Svěrák), putoval do popelnice a Ondra si představuje, jaká dobrodružství asi zažívá ve snaze vrátit se k němu. Pomůže Kukymu mrzoutský kapitán von Hergot (mluví Zdeněk Svěrák)?
Hurvínek na scéně (r. David Havel, Martin Klásek)
Filmový záznam divadelního představení Hurvínkův Mikuláš z roku 2005: Hurvínek s Máničkou se nudí, Hurvínek s Máničkou staví sněhuláka a bruslí, Hurvínek se Spejblem se převlékají za čerta a polekají se navzájem. 
Kajínek (r. Petr Jákl)
Právnička Pokorová (Tatiana Vilhelmová) se rozhodne rozplést deset let starou kauzu vězně odsouzeného na doživotí (Konstantin Lavroněnko). Naráží na životu nebezpečné předivo podivných vazeb, falešných důkazů a vynucených výpovědí.
Největší z Čechů (r. Robert Sedláček)
Režisér (Jaroslav Plesl) a "jeho" producentka (Simona Babčáková) nedostali od grantové komise peníze na chystaný film, proto přijmou nabídku agentury Dobrý den natočit snímek o lidech spojených s pelhřimovským festivalem kuriozit a rekordů.
Román pro muže (r. Tomáš Bařina)
Bruno (Miroslav Vladyka) umírá. Proto se jeho starší bratr Cyril (Miroslav Donutil), jinak bezohledný cynik a kariérista, rozhodne zaplatit luxusní výlet do Tater. Jemu, sobě, jejich sestře Anetě (Vanda Hybnerová) i erotické profesionálce Tali (Tatiana Pauhofová).
Habermannův mlýn (r. Juraj Herz)
Sudety, před válkou, během ní a po ní. Ačkoliv se německý mlynář August Habermann (Mark Waschke) snaží neplést do politiky a pomáhat svým zaměstnancům, jeho majetek představuje pro leckoho lákavé sousto. Dokáže ho ochránit jeho český přítel, hajný Březina (Karel Roden)?
Občanský průkaz (r. Ondřej Trojan)
Jsou čtyři, právě jim bylo patnáct a dostali občanku. Petr, Aleš, Popelka a Míťa chtějí pít, poslouchat dobrou muziku a nepohrdat vlastními rodiči. Místo toho ale v polovině 70. let poznávají, zač je toho normalizační loket.
Přežít svůj život (r. Jan Švankmajer)
Stárnoucímu ženatému Evženovi (Václav Helšus) vstoupí do života krásná mladá dívka v červeném (Klára Issová). Co na tom, že je to jen sen? Evžen se k ní totiž cítí přitahován magickou, skoro až osudovou přitažlivostí.
Bastardi (r. Petr Šícha)
Trojice žáků základní školy nejdřív brutálně znásilní a potom zabije svoji mladou učitelku. Její bratr, učitel Tomáš (Tomáš Magnusek), se nechá přeložit na inkriminovanou školu, aby zjistil pravdu ohledně celé události a vymohl spravedlnost.
Piko (r. Tomáš Řehořek)
První (Rostislav Novák) v 70. letech stál u zrození krystalické verze pervitinu vhodné k nitrožilnímu užití, druhý (Štěpán Benoni) si tuhle drogu poprvé píchl a třetí (Miloslav König) jim šel v 80. letech jako policista po krku a přitom je lidsky respektoval.
Babička aneb Jak to bylo doopravdy (r. Pjeer van Eck)
Odvážný autorský pohled na okolnosti, které provázely vznik hýčkané klasiky. Kdo napsal legendární Babičku? A proč? Mimochodem, byla Babička vůbec žena?
Hlava-Ruce-Srdce (r. David Jařab)
Surrealisticky laděná a nadčasově koncipovaná rozprava divadla s filmem o kořenech a traumatech moderní civilizace. Osou vyprávění je pátrání herečky (Viktorie Čermáková) po ostatcích svého muže (Jiří Schmitzer), který zahynul při okultní seanci. Klára se přitom sblíží s poručíkem Rothem (Roman Zach).
Tacho (r. Mirjam Landa)
Úspěšnému závodníkovi rallye Alexi Boldovi (Daniel Landa) je diagnostikována rakovina. Spolu se stejným osudem stiženou Lucií (Olga Lounová) se rozhodne pustit do posledního velkého závodu svého života.
Rodinka (r. Dušan Klein)
Filmový sestřih toho nejlepšího z televizního sitcomu, který dál rozvíjí osudy Takové normální rodinky. Raubířům už je čtyřicet a mají vlastní rodiny, Káča (Daniela Kolářová) převzala po mamince roli hlavy rodiny, Zdeněk (Jaromír Hanzlík) rodinu trápí svými botanickými experimenty...
Heart Beat (r. Jan Němec)
Zatím poněkud utajený projekt vrcholného představitele českého experimentálního filmu se teprve dokončuje a premiéru bude mít na samém sklonku roku.
V kategorii dokumentů se budou o vavříny nejvyšší nejspíš ucházet tyto snímky (i tady, stejně jako u hrané tvorby, platí, že v některých případech se bude ještě muset prověřit, zda filmy splňují všechny podmínky Českého lva):

Katka (r. Helena Třeštíková)
Cinematerapie (r. Ivan Vojnár)
Český mír (r. Vít Klusák, Filip Remunda)
25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna (r. Martin Šulík)
Oko nad Prahou (r. Olga Špátová)
Zítra se bude... (r. Jan Hřebejk)
Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace (r. Radim Procházka)
Nesvatbov (r. Erika Hníková)
Nebe peklo (r. David Čálek)
For Semafor (r. Miroslav Janek)
Argippo znovuzrozený (r. Dan Krameš)
Generace 60 (r. Peter Hledík)
Ležáky 42 (r. Miloš Pilař)
Medvědí ostrovy (r. Martin Ryšavý)