Zemřel scenárista Jiří Křižan. Baran a poctivý chlap

Zemřel scenárista Jiří Křižan. Baran a poctivý chlap
Branky
Podél trati, na samém konci vsi doprava a už jsem tam byl. V malebném sevření Hostínsko-vsetínských vrchů, Beskydy, co by kamenem dohodil a zbytek došel, u ruky les, u stavení výběh s koňmi, klid, občas jen zaštěkání psa a v dálce ostrý zvuk motorové pily. Branky se ta obec jmenuje.
Dveře mi otevřel urostlý chlap, který si evidentně nepotrpěl na formality a zbytečná slova. Nezouval jsem se, není prý třeba, sedli jsme si do kožených křesel, nalil slivovici a znovu zopakoval to, co už předtím několikrát do telefonu. Že jsem si měl vybrat na povídání někoho zajímavějšího.  
zemrel-scenarista-jiri-krizan-baran-a-poctivy-chlap-7
Rozmluvit ho chvilku trvalo, ale nakonec to bylo fajn, hodně fajn. Kouřil jednu cigaretu za druhou, nebil se v prsa, nestěžoval si, mluvil věcně s pokorou chlapa, který toho evidentně hodně prožil, proto je zbytečné o tom vyprávět. Hodiny běžely rychloposuvem, diktafon byl už dávno vypnutý, přesto se mi nechtělo zvedat. A už ve chvíli, kdy jsme se loučili, jsem přemýšlel nad záminkou, jak se s ním zase potkat. Tehdy se psal rok 2007 a na rozhovor s člověkem, "který nemá co říct", přišla od čtenářů spousta hezkých ohlasů.
zemrel-scenarista-jiri-krizan-baran-a-poctivy-chlap-8
Letos jsem moc stál o to, aby se zúčastnil velké profilové debaty o české kinematografii 90. let na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Zase se zdráhal, zase se vymlouval, že jsou povolanější, že on vlastně v tu dobu nic nenatočil. Jako by okupační eastern Je třeba zabít Sekala, oceněný rekordními deseti Českými lvy, nic neznamenal. Nakonec z Valašska na Slovácko opravdu nedorazil, protože se nepodařilo sladit termíny. A už nedorazí bohužel nikdy nikam. Ve středu 13. října 2010 se mu kolem desáté hodiny večer udělalo špatně a ačkoliv rychlá záchranná služba dorazila do Branek z Valašského Meziříčí opravdu rychle, na záchranu života už to nestačilo. Přesná příčina smrti zatím není známá, lékaři spekulují o infarktu či embolii.
Baran
zemrel-scenarista-jiri-krizan-baran-a-poctivy-chlap-9
Nezbývá tedy než jeho životní příběh odvyprávět za něj. Narodil se 26. října 1941 ve Valašském Meziříčí. Jeho otec byl coby majitel velké pily v komunisty vykonstruovaném procesu odsouzen za "velezradu" a v roce 1951 popraven. Tím bylo rozhodnuto i o osudech malého Jury. Krátce před maturitou byl z politických důvodů vyloučen z gymnázia a prošel řadou dělnických profesí. Studovat mohl jít až díky politicko-společenskému uvolnění v polovině 60. let. Po absolutoriu katedry scenáristicky a dramaturgie na pražské FAMU se krátce živil jako novinář, ale nakonec u něj přece jen zvítězil film. Podílel se na vzniku desítek snímků, z nichž nejvýznamnější je určitě beskydská balada Stíny horkého léta a strhující drama z posledních dnů 1. světové války Signum laudis. Druhý ze jmenovaných filmů byl oceněn Zvláštní cenou poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 1980 a jeho tvůrci měli převzít i Státní cenu Klementa Gottwalda. Jiří Křižan to odmítl. "Nechci cenu, která nese jméno vraha mého otce," prohlásil a nikdo s ním nehnul, byť to mohlo znamenat fatální důsledky nejen pro něj ale i pro ostatní tvůrce filmu.
Nakonec Jiří Křižan skončil "jenom" v dabingu. Přesto dál psal a doslova pár filmů (Mŕtvi učia živých, Iná láska) se přece jen podařilo realizovat na Slovensku, kde v tu dobu fungovala daleko odvážnější dramaturgie. Na Barrandově resp. ve Zlíně (tehdejším Gottwaldově) se pro něj situace zlepšila až ve druhé polovině 80. let s nástupem tzv. perestrojky a glasnosti.
zemrel-scenarista-jiri-krizan-baran-a-poctivy-chlap-10
V lednu 1989 patřil k zakladatelům petičního výboru na propuštění Václava Havla, byl jedním z autorů petice Několik vět, v listopadu 1989 patřil mezi zakládající členy Občanského fóra. Po zvolení Václava Havla prezidentem pracoval jako jeho poradce, posléze byl náměstkem ministra vnitra. V lednu 1995 se vrátil k psaní scénářů, o dva roky později opustil Prahu definitivně a vrátil se na Valašsko.
zemrel-scenarista-jiri-krizan-baran-a-poctivy-chlap-11
Kromě anticky vystavěného dramatu Je třeba zabít Sekala, za nějž získal Českého lva, napsal i seriál s příznačným názvem Na lavici obžalovaných Justice či strhující příběh těhotné ženy, která prchá z válkou sužované Jugoslávie přes půl Evropy do Velké Británie. Ačkoliv byl Britský pas svého času oceněn 1. místem v Ceně Sazky, na jeho realizaci se nikdy nepovedlo sehnat peníze. Zřejmě poslední položku jeho filmografie tak jednou provždy bude tvořit příběh ze středního Slovenska Pokoj v duši, který loni u našich východních sousedů trhal divácké rekordy.
Všichni zahynou
zemrel-scenarista-jiri-krizan-baran-a-poctivy-chlap-12
Když jsem se v roce 2007 Jiřího Křižana ptal, o čem Pokoj v duši bude, se smíchem mi odpověděl, že "typicky křižanovskou komedií - žádná ženská a na konci všichni zahynou". V deseti slovech trefně vystihl podstatu svých příběhů. Jedno ale zapomněl dodat, že se v nich prakticky vždy vyskytuje nějaký ten Jura či Ondřej Baran, prostě paličák, který možná není dokonalý, ale rozhodně je to rovný chlap, který neuhýbá před svojí povinností a zodpovědností.
Takový byl i Jura Křižan!