Jsou čeští kameramani čím dál horší?

Jsou čeští kameramani čím dál horší?
"Český stát se chová k filmařům jako hulvát"
jsou-cesti-kameramani-cim-dal-horsi-1
"V naší zemi dochází postupně k degradaci kameramanské profese, jejích profesních kvalit," napsal na úvod festivalového katalogu jménem Asociace českých kameramanů Marek Jícha. "Dochází k likvidaci stoletou tradicí vybudovaných profesních pozic. Viníkem je nezájem, zlehčování, neodborné hodnocení, záměrná likvidace. Producentská centra by ráda z kameramanů udělala jakési techniky, kteří by měli být rádi za kšeft, který se jim milosrdně předhazuje, za to, že budou poslušně točit levný brak. Jde o obraz současné hluboké krize kinematografie v České republice, důsledek ztráty filmových výroben. Ztráta finančních prostředků na výrobu českých filmů a totální rozpad síly českých producentů. Český stát se chová ke svým filmařům jako hulvát. Filmaři přinesli českému státu světovou slávu a vlastně ji přinášejí stále. Česká  televize bere kameramanům dokonce i pozici v titulcích filmů," rozohnil se na stránkách katalogu tvůrce, jehož podpis najdeme mj. pod filmy Der Lebensborn - Pramen života či Gympl.
Princezna souložící se sumci!
jsou-cesti-kameramani-cim-dal-horsi-2
Letošní ročník přehlídky, která se specializuje právě na práci kameramanů, odstartoval držitel Zlaté palmy z Cannes, thajský snímek Strýček Búnmí. Publikum v jedné z továrních hal vítkovického hutního komplexu ale moc nezahřál, ačkoliv toho servíruje opravdu hodně - krásnou thajskou přírodu, oživlé duchy, lidi proměněné ve zvířata, těžce nemocné hrdiny i princezny souložící se sumci.
V hlavní soutěži festivalu Ostrava Kamera Oko se kromě thajského snímku představí ještě pět dalších, podle organizátorů obrazově výjimečných titulů, v Národní kameramanské soutěži poměří síly pět studentů, Pocta je tentokrát věnována práci kameramana Juraje Šajmoviče (Golet v údolí, Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba, seriál Sanitka), přičemž jedním z největších lákadel festivalu bude asi předpremiéra nového filmu Jana Švankmajera Přežít svůj život.
Podrobnosti o festivalu zde.