Kupuje svět české filmy? Moc ne. Zájem mají většinou jen východní bratři

Kupuje svět české filmy? Moc ne. Zájem mají většinou jen východní bratři
K 30. červnu 2010 se podle statistik Českého filmového centra ve světě nejvíc dařilo animovanému filmu Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? Kromě toho, že putuje z jednoho festivalu na druhý (už jich bylo více než dvacet!), byl prodán do Japonska, Francie, Slovenska, Maďarska, Španělska a zemí bývalé Jugoslávie.
Jen o málo hůř se daří držiteli šesti Českých lvů za loňský rok, okupačnímu dramatu Protektor. Promítali ho na devatenácti festivalech, přičemž prodán byl zatím prakticky do všech zamí bývalé Jugoslávie, tedy do Chorvatska, Makedonie, Slovinska, Srbska, Černé Hory a Bosny a Hercegoviny.
Dobrodružný film ze středověku pro děti a mládež Ať žijí rytíři! sice festivaly moc neobjíždí, za to ho už ale koupily slovenská, slovinská a čínská televize, přičemž Poláci zaplatili za práva pro kina, televizi i videotrh.
Velmi slušné prodeje zatím hlásí i komedie o létě, víně a (ne)vině 2Bobule. Užijí si ji diváci v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku.
Peklo s princeznou bylo prodáno do maďarské a chorvatské televize, Případ nevěrné Kláry na Tchajwan, T.M.A do Spojených států, Operace Dunaj do Jižní Koree.
Z dokumentů se zatím nejvíc daří loňskému vítězi z Varů, filmu Osadné. Byl prodán do televizí ve Francii, Německu, Nizozemsku, Finsku a Belgii.
Českým kinům (stále) vládne Avatar!
Aktuální data Českého filmového centra rovněž říkají, že nejnavštěvovanějším filmem tuzemských kin byl v prvních pěti měsících letošního roku Avatar - 912 tisíc diváků za něj utratilo více než 136 milionů korun. Novinku Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení vidělo 714 tisíc diváků, což pro kina představovalo tržby přesahující 77 milionů korun. S výrazným odstupem následuje Alenka v říši divů (345 tisíc diváků) a Doktor od Jezera hrochů (307 tisíc diváků). Žádný z dalších filmů nepřesáhl dvousettisícovou hranici.
Jen pro pořádek uveďme letošní tržby dalších českých filmů: Kawasakiho růže (*) - 142 tisíc, Dešťová víla - 98 tisíc, Katka - 77 tisíc, 3 sezóny v pekle (*) - 33 tisíc, Mamas & Papas  - 32 tisíc, Protektor (*) - 26 tisíc, 2Bobule (*) - 22 tisíc, Pouta - 19 tisíc. Snímky označené hvězdičkou už ovšem měly premiéru v loňském kalendářním roce, uvedená čísla proto nepředstavují jejich celkovou návštěvnost!