Jude Law nebude ve Varech sám!

Jude Law nebude ve Varech sám!
Méně filmů
"Zeštíhlili jsme program, takže diváci uvidí méně filmů, za to by měla být výrazně větší šance dostat se na ty vůbbec nejžádanější tituly, protože je budeme promítat třikrát," prohlásila Eva Zaoralová, umělecká ředitelka 45. mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. "K vidění bude 187 filmů, z toho přes padesát ve světové či mezinárodní premiéře."
Česká kinematografie bude mít oproti loňsku zastoupení ve všech soutěžních sekcích. V hlavní soutěži se představí 3 sezóny v pekle a Kuky se vrací, mezi dokumenty Katka, v sekci Na východ od západu Zoufalci, ve Fóru nezávislých Dvojka a v prestižní sekci kritiků Variety Muži v říji.
Více hvězd
Seznam hvězd, které na západ Čech dorazí, sice ještě není definitivní (Johnny Depp a Vanessa Paradise řekli kvůli pracovnímu vytížení ne), nicméně řada jmen už je jistých. Mimo jiné dorazí i...
- britský herec Jude Law, držitel dvou nominací na Oscara (Talentovaný pan Ripley, Návrat do Cold Mountain)
- americká střihačka Thelma Schoonmaker, držitelka tří Oscarů (Zuřící býk, Letec, Skrytá identita), dvorní spolupracovnice režiséra Martina Scorseseho
- ruský režisér Nikita Michalkov, držitel Oscara (Unaveni sluncem)
- britský producent Andrew Macdonald (Trainspotting, Mělký hrob, Pláž)
- francouzská herečka Micheline Presle (držitelka čestného Césara)
- americký producent Ron Yerxa (Návrat do Cold Mountain, Malá Miss Sunshine)
- skotský režisér Kevin Macdonald, držitel Oscara za dokument One Day in September, režisér filmů Poslední skotský král, Na odstřel
Lahůdky programu
Festival otevře dvěma Oscary a dvěma Zlatými glóby ověnčený snímek Crazy Heart s Jeffem Bridgesem v roli countryového písničkáře Otise "Bad" Blakea, který má za sebou úspěšnou kariéru a ve svých sedmapadesáti letech se už jen potlouká po jednodenních štacích na americkém jihozápadě.
Tradičně silné budou kolekce vítězných filmů z festivalů v Benátkách a Cannes. Hned tři ceny z německé metropole si letos odvezl ruský film Jak jsem dopadl tohle léto, mrazivý příběh dvou mužů na opuštěném ostrově v Arktickém oceánu.
Velkou cenu z Cannes, tedy pomyslné stříbro, si letos odvezl francouzský snímek O bozích a lidech. Působivý a nepatetický film o střetu křesťanských mnichů s islámskými radikály vychází ze skutečné události, která se stala v roce 1996.
Svého uvedení ve Varech se dočká i napjatě očekávaná novinka ruského klasika Nikity Michalkova Unaveni sluncem 2: Exodus.
V digitálně restaurovaných kopiích se divákům představí klenoty světové kinematografie Podvodník Federica Felliniho, Nebeské dny Terrence Malicka a Gepard Luchina Viscontiho.
O tradičně velmi silně obsazené soutěži ani nemluvě.
45. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se koná od 2.  do 10. července a ceny vstupenek zůstavají stejné jako v předešlých letech.