Nejlepší festival skončil

Nejlepší festival skončil
V jekotu povodňových sirén
Na začátku pršelo. Potom už ale bez ustaní jen lilo a lilo. V úterý nad ránem se tak Zlínem začaly rozléhat povodňově sirény, což zvlášť pro zahraniční účastníky muselo být hodně překvapivé probuzení. Spousta festivalových akcí se musela zrušit, spousta se jich musela přesunout pod střechu. V akci byl krizový i povodňový štáb. "Obrovský kus poctivé práce, rok pečlivých příprav během pár hodin voda doslova spláchla," litovala organizátory primátorka statutárního města Zlína Irena Ondrová.  Naštěstí jak rychle Dřevnice vystoupala, tak stejně rychle opadla, a když přestalo pršet, bylo vyhráno docela.
Zahraniční hosté tak na konci festivalu měli pro pořadatele jen slova uznání. "Byl jsem na desítkách festivalů po celém světě, navštívil všechny kontinenty, takže věřte, že vím, o čem mluvím, když řeknu, že zlínský festival patří mezi tři absolutně nejlepší filmové přehlídky na světě," tvrdil kanadský producent Rock Demers. Chválou nešetřil ani šéfredaktor Mezinárodního filmového průvodce (International Film Guide) Ian Haydn Smith: "Zlínský festival je nejlepším festivalem, jaký jsem kdy navštívil. Šíře záběru, filmy animované i hrané, pro děti i mládež, k tomu noční horizonty, to je prostě něco neuvěřitelného, před čím se hluboce skláním." "Ačkoliv je festivalu padesát, euforie okolo něj je čím dál větší," přidal se na závěrečné tiskové konferenci Vojtěch Křesálek ze spolupořádající Univerzity Tomáše Bati.
Vyjádřeno v číslech: Sto pět tisíc návštěvníků, 2 786 akreditovaných hostů, 626 projekcí 356 filmů ze 43 zemí...
Příště v novém a jinak
Na místě je tedy otázka, zda po letošní velké narozeninové párty nehrozí příští rok tak trochu kocovina. "Na vavřínech určitě spát nehodláme," odmítá jakékoliv uspokojení umělecký ředitel festivalu Petr Koliha. "Máme spoustu nápadů a chystáme výrazné změny - ve výtvarné podobě, ve filmových sekcích, v doprovodném programu i organizační struktuře jako takové. Chceme festival nabít novou energií, abychom i nadále zůstávali na čele peletonu."
51. ročník ve Zlíně startuje 29. května 2011.
Přehled oceněných filmů zde, české filmy letos vyšly zcela naprázdno.