Dny evropského filmu 2010 dnes začínají

Dny evropského filmu 2010 dnes začínají
dny-evropskeho-filmu-2010-dnes-zacinaji-1
17. Dny evropského filmu dnes zahájí v pražském kině Světozor komedie ceněného německého filmaře tureckého původu Fatiha Akina Soul Kitchen. Akinaovy filmy uspokojují jak fanoušky mainstreamové zábavy, tak artových filmů, díky čemuž je jisté, že i o Soul Kitchen (již oceněný v Benátkách)  bude nemalý zájem.
V bohatém programu letošní přehlídky si vybere naprosto každý. Fanoušci Stellana Skarsgårda zcela jistě nevynechají severský snímek Bezva chlap, černohumorně vyprávěný příběh čerstvě propuštěného trestance, který neví, co si počít se životem (a ani kalhotky první holky nepomohou). Za zmínku též stojí rakouské drama Michaela Glawoggera Otcohra, natočené podle románu Josefa Haslingera, v němž si programátor počítačových her Ratz vytvoří vlastní virtuální svět, ve kterém může pořád dokola zabíjet svého nenáviděného otce.
dny-evropskeho-filmu-2010-dnes-zacinaji-2
Ani na 17. ročníku nebudou chybět tematické sekce. Sekce K věci, věnující se především aktuálnímu společenskému dění, je věnována letošnímu tématu Evropské komise, jímž je „boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení“. Výběr filmů byl sestavený ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a reprezentovat jej bude mj. oceňovaný britský snímek Shanea Meadowse Taková je Anglie či francouzské syrové drama Chamsa. V rámci sekce Národní liga, představující filmy přihlášené jednotlivými státy do oscarového klání, bude uvedeno celkem dvanáct titulů (kupříkladu válečné drama Zima za války či lucemburské drama Zběh).
I fanoušci dokumentů mají z čeho vybírat - volit mohou například slovenský snímek Osadné, který byl oceněný na loňském karlovarském festivalu, vyprávějící o snaze zachránit vymírající vesničku v centru rusínské kultury. V nabídce též nechybí nový dokument Olgy Špátové Oko nad Prahou, který prozatím kritika vidí i přes ožehavé téma v pozitivních číslech.
V rámci DEF také proběhne Panelová diskuze o digitalizaci filmového dědictví ve střední Evropě. Panel je pořádán ve spolupráci s MEDIA Desk Česká republika a uskuteční se 21. dubna v 10 hodin v Evropském domě na Praze 1.
Ceny vstupenek: v Praze i v Brně 90,- Kč.
Více informací naleznete na oficiálních stránkách Dnů evropského filmu.